|

Yozgat ittifak içinde

Yeni Şafak ve TVNET ekiplerinin yerel seçim öncesi çıktığı Anadolu turunda üçüncü durağı Yozgat. Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP’nin şehirde güçlü bir oy tabanı bulunuyor. Başkanlık 2004’ten bu yana AK Parti’de. Yerel seçimlerde ittifak ortakları arasında tatlı bir rekabet yaşanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2018 Pazar
Güncelleme: 05:57 - 12/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Esma Ebem -Aysun Karaca
Esma Ebem -Aysun Karaca

Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP, Yozgat Belediye Başkanlığı için 31 Mart’ta tatlı bir rekabet yaşayacak. CHP yıllar sonra Millet İttifakı sayesinde sürpriz yapıp Yozgat’tan Meclis’e bir milletvekili gönderse de bu sürprizi belediye seçimlerinde tekrarlaması neredeyse imkansız.

2004’TEN BU YANA AK PARTİ’DE

Her iki partinin de Yozgat genelinde güçlü bir oy tabanı bulunuyor. Ancak AK Parti, 2004’ten beri belediye başkanlığını korumayı bilmiş. Son olarak Mart 2014’te AK Parti’den Kazım Arslan Yozgatlılardan teveccüh görmüş.

KONUMU BÜYÜK AVANTAJ

Tarıma dayalı ekonomisi ile yakın komşularına oranla sanayileşmede geride kalan Yozgat bunun sancılarını çekiyor. Tarih ve termale dayalı turizm ile bu hafifletilmeye çalışılırken başkent Ankara’ya yakın konumu avantaj olarak değerlendiriliyor.

DAHA FAZLA ŞEHİRLEŞME

Yerel seçim maratonunda Yeni Şafak ekibinin son durağı olan Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Yozgat’ta halk kentin ekonomisine yeni bir soluk katacak havaalanı ile 2019’da hizmete girmesi planlanan yüksek hızlı tren heyecanını yaşıyor. Yozgat’ı 2019’dan sonra yönetecek belediye başkanının daha fazla şehirleşmeye ağırlık vermesi diyaloglarda başı çekiyor.


HALK PARTİ DİYOR

Türkiye’nin birçok bölgesinde tercihinde adayı dikkate alan seçmen eğilimi burada partiden yana ağırlık basıyor. Yozgat’ta mahalli idareler seçimlerinde gösterilecek aday konusunda parti öne çıkıyor. Yozgatlılar, adayların kim olacağından çok partilerin kimi göstereceğini merakla bekliyor.

Şehir hastanesi göçebeliği bitirdi

Yozgatlılar illerine yapılan şehir hastanesinden duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Sağlık alanında böylece büyük bir ihtiyacın da ortadan kalktığı söyleyen vatandaş, çevre illere gitme zahmetinden kurtulduklarının altını çiziyor.

MİLLİ PARK YAPILIYOR

Yozgatlıların memnun olduğu projelerin başında Milli Park olan Çamlık Parkı’nın yeniden düzenlenerek halkın hizmetine sunulması yatıyor.

STADYUM DIŞARI

Yozgatlının gündeminde yer alan diğer konulara gelince. Yerel sanatçılara sahip çıkılması, stadyumun şehir dışına çıkarılması, belediyenin başlattığı işleri daha hızlı bitirmesi ve Lise Caddesi’nin genişletilmesi şeklinde.

Cazibe merkezi

Yozgat Belediyesi’nin yıllık 130 milyon liraya yakın bütçesi bulunuyor. Belediye bu bütçenin bir kısmı ile tarihi ve kritik öneme sahip çarşıları onarırken, içerisinden dükkanlar satın alarak insan trafiği daha fazla olan kurum ya da kuruluşlara kiraya veriyor. Belediye’nin 100 civarında kiralık dükkanı cüzi fiyatlara esnafa kiralanıyor. Öte yandan metruk şekilde olan işletmeler yeni cazibe merkezleri oluşturularak buralara taşınıyor. Bu yöntemle birçok işletmeye katkıda bulunan belediyenin çalışmaları sayesinde esnafın ticareti hak ettiği noktaya taşınmaya çalışılıyor.

ŞEHRİN EKONOMİK KÜNYESİ

Nüfus: 420 bin Yüzölçümü: 2054 kilometrekare Üniversite: Bozok Üniversitesi (18 bin öğrenci) En büyük yatırım: Callpex Çağrı Merkezi (500 çalışan) Kişi başına düşen GSMH: 26 bin lira En büyük geçim kaynağı: Tarım Sanayi Bölgesi Sayısı: 1 Teşvik Bölgesi: 5



Tek ihtiyacımız iş

* 20 TANE BELEDİYE BAŞKANI GELSE:
Esnaf Ömer Yalçınsoy’a caddenin genişletilmesini soruyoruz. Cevabı ilginç: “Ama 20 tane başkan getir genişletemez. Ağaçlar var onları mı kesecek bu sefer ağaç kesti olur” dedi. Yozgat’ın konumu gereği hakkettiği hizmeti alamadığını ama bu dönemde birçok işin başarıldığını ifade eden Yalçınsoy, “Yozgat parkı olmayan bir şehirdi şimdi parklar, tesisler var. Bizim tek ihtiyacımız iş, onda da kalkıp belediyeye fabrika kur demek uygun düşmez, bilinçli olmak lazım” ifadelerini kullandı.
* DAHA FAZLA BÜYÜYEBİLİR:
Bozok Üniversitesi öğrencisi Konyalı Gizem Aydın da okuduğu bu şehirde belediyenin bisiklet kiralama sistemi olan YOBİS’ten memnun. Aydın, Yozgat’ın ilçelere doğru daha da genişleyebileceğini vurguluyor. Belediyenin hizmetlerinin yeterli olduğunu ve ileriye dönük düşünüldüğünü belirten üniversite öğrencisi Fatma Bilge Özgür de “Belediyenin hizmetleri bence yeterli. Eskiye göre çok çok daha iyi. Caddeler genişledi insanların gezebileceği yerler açıldı. Bisikletimiz geldi. Bisiklet yolumuz yok. O da olsa çok güzel olur. Yozgat gelişmiş bir şehir ama öğrencilere yönelik çalışmalar yapılabilir” diye konuştu.
* ARABADAN TAM PUAN:
Kadın olarak parklarda daha rahat olarak gezdiklerini söyleyen Esma Ebem ise “Başkan arabayla değil yürüyerek dolaşıyor bu da beni çok mutlu ediyor” dedi.
* YOZGAT’A FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI GELDİ:
Geçmiş yıllara kıyasla Yozgat’ın daha iyi durumda olduğunu ve güzel hizmetler verildiğini belirten Din Kültürü Öğretmeni Özlem Doğru, “Öğrenciler için faaliyet alanlarının arttırılmasını isterim. Bu eğitimlerini de olumlu etkileyecektir. Bizim Yozgat olarak çevre yoluna ihtiyacımız var” diyor.

* MİLLİ PARK’A RAHATLIKLA GİDEBİLİYORUZ:
Daha önceki dönemleri de gördüğünü ve yapılan hizmetlerden memnun olduğunu vurgulayan Yozgatspor antrenörü Nihat Güner, “1990’lı ve 2000’li yılları da gördüm. Şimdi- ki başkanımız Yozgat’ı çok seviyor. Derdimizi anlatabileceğimiz bir başkanımız var. Sorunlarımızla ilgileniyor. Çamlık diye bir mesire alanımız var. Eskiden ailemizle oraya gitmek mümkün değildi. Başkanımız oraya el attı ve şimdi ailemle oraya rahatça gidebiliyorum ve birçok park, bahçe açarak bize sosyalleşebileceğimiz alanlar açtı. Caddelerimiz genişledi daha rahat geziyoruz. Yozgat açılan meydan, park ve bahçelerle sosyalleşti” dedi.

* TAŞLAR KAYIYOR OY VERMEM:
Belediyeye desteğin yanı sıra eleştiriler de yok değil. Bunlardan biri den esnaf İlhan Koçak’tan. Koçak, “Belediyenin hizmetlerinden memnun değiliz. Lise Caddesi’nde kaldırımlara yanlış bir taş seçti. Kaygan olan bu taşlar yüzünden kışın yürüyemiyoruz. Bu adayı tekrar gösterirlerse oy vermem” diyor. Telefon bayisi Kahraman Kahraman Kaygan gibi düşünmüyor. Kaygan, “Biz Kazım Başkanımızdan çok memnunuz. Esnaf olarak bize her zaman desteğini esirgememiştir. Burayı yayalaştırıp modernleştirerek bir cazibe merkezi haline getirdi. Bizim burada bir tarihi Tol Çarşı’mız var. Eskiden kimse içine giremezdi. Kendi dükkanı olanlar dahi giremezdi. Belediyenin çalışması sayesinde güzel bir eser olarak Yozgat’ımıza kazandırıldı” dedi.
* KADINLARA YÖNELİK DÜKKAN AÇILSIN:
Yine aynı bölgede bulunan esnaflardan kuruyemişçi Tuncay Cellek ise, “Caddemizin yayalaştırılması ile buradaki sirkülasyon bir nebze azaldı. Bu da yine belediyemizin cadde başlarında yaptığı çalışmalarla ilgili. Başkanımız tüm çalışmaları aynı anda yaparak şehri biraz tıkadı. Ama tamamlandığında insan trafiğinin artacağına inanıyorum. Öte yandan bizim caddemizde genelde erkeklere yönelik dükkanlar bulunuyor. Yerel yönetimlerden isteğimiz kadınlara yönelik esnafın buraya gelmesidir. Böylelikle insan sirkülasyonu daha fazla artar düşüncesindeyim. Onun dışında kalan tüm çalışmalar ve hizmetler zaten göz önünde” şeklinde konuştu.

Yatırım çağrısı

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan vatandaşa verdikleri vaatler ve gelinen Yozgat’ı şöyle özetledi: 2014 seçimlere giderken hemşehrilerimize yaşanabilir bir Yozgat vaadi ile yaklaşık 25 proje sunduk. Bugün geldiğimiz noktada vaatlerimizi tamamladık. Sadece otopark inşaatımız sürüyor, üç ay içinde tamamlamış olacağız. O Biz beş yılda beş dönemlik iş yaptık. Yozgat çok ciddi bir değişim ve dönüşüm geçirdi.

ŞANTİYEYE DÖNÜŞTÜ

Yozgat adeta bir şantiye. Bunun da getirdikleri rahatsızlıklar var. Bunları normal kabul etmek lazım. Dolayısıyla başlangıçta yaşadığımız sorunları aştık. Vatandaş belediye olarak bir işe el attığımızda onun arkasından güzel bir hizmetin geleceğine inanıyorlar. Biz bir projeyi hayata geçireceğimiz zaman genel memnuniyeti esas alıyoruz. Genel memnuniyetin üzerinden işlerimizi yürütmemiz lazım.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM

Yozgat beş yıl öncesine kadar geleceğe dönük hiçbir vizyonu olmayan kendi halinde yerinde sayan hatta binaları ve boyaları değişmeyen şehirdi. Bugün gezilebilecek tarihi çarşıları var. Biz sürekli yatırım yapmak isteyen iş adamlarına her türlü imkanları sunuyoruz. Her türlü kolaylığı sağlıyoruz, davet ediyoruz. İkinci organize sanayi bölgemizi kuruyoruz. İstihdam noktasında ilimize çok büyük katkısı olacak.


1 TL’YE BİSİKLET

Yozgat’ta bisiklet kültürünün arttığı gözleniyor. 1 TL’ye belediyeden bisiklet kiralayan vatandaş işi bitince YOBİS du- raklarına bırakıyor. Projeden mem- nun olan halk, bisiklet yolu ya- pılmasını istiyor.

Rakamlar 2019’u anlatıyor

* AK Parti, merkezde 2014 yerel seçimlerinde yüzde 56,2 oy aldı.

* MHP’nin de karşılığı olduğu Yozgat’ta MHP o dönem yüzde 38,2 ile ikinci parti olurken CHP ise 1,4’de kaldı.

* BBP yüzde 2,7, SP ise yüzde 1,2 oy alabildiler.

* 7 Haziran seçimlerinde ise AK Parti yüzde 58,3 oy alırken, MHP yüzde 27,9, CHP yüzde 9, SP ise 2.52’de kaldı.

* AK Parti 1 Kasım seçimlerinde MHP’ye kaptırdığı oyu geri aldı. AK Parti, seçimlerde yüzde 64,8 oy alırken MHP yüzde 12,5 aldı.

* CHP’de ufak bir düşüş yaşanırken yüzde 7,4’de kalırken, BBP ve SP yüzde 1’i bulamadılar.

* Son seçimde yüzde 53,4 oy alan AK Parti’yi yüzde 24,7’yle MHP, yüzde 11,6’yla CHP izledi.

* İP yüzde 7,4, SP ise yüzde 1,2’de kaldı.

#Yozgat
#Yeni Şafak
#tv net
6 yıl önce