|

Yiğidolardan molasız devam

Yerel seçim turunda ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in memleketi Sivas’a misafir olan Yeni Şafak ekibi, vatandaşlar, STK temsilcileri ve belediye başkanıyla görüştü. Milli Mücadele’de Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı kongreye ev sahipliği yapan şehrin belediye başkanlığı koltuğunda 2014’te seçilen AK Partili Sami Aydın oturuyor. Vatandaşlar şehirde yapılan hizmetlerden genel olarak memnun ve hizmet sürekliliği için istikrarın devamından yana olduklarını vurguluyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:33 - 13/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni Şafak’ın seçim yolculuğunda son durağı Sivas oldu.
Yeni Şafak’ın seçim yolculuğunda son durağı Sivas oldu.

Yeni Şafak’ın “uzun ince” seçim yolculuğunda son durağı ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in memleketi Sivas oldu. Milli Mücadele’de Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı kongreye ev sahipliği yapan tarihi şehir artık hem Ankara’nın hem de yerel yönetimin yatırımları ile “Valisi olan köy” söylemini çoktan gerilerde bırakmış.

YAZICIOĞLU FAKTÖRÜ ETKİLİ

Sivas deyince akla vefa, dolayısıyla bağrından çıkardığı merhum Muhsin Yazıcıoğlu’na sevgisi geliyor. Seçmen, hala aydınlatılamayan helikopter kazası sonrasında yaşamını yitiren hemşehrisi Yazıcıoğlu’na sahip çıkarak 2009 yerel seçimlerinde ilde partisi BBP’yi işbaşına getirmişti. AK Parti’nin 2014 seçimlerinde yönetimi tekrardan devir aldığı şehirde istikrarın altı çiziliyor.


İSTEDİĞİ OYU ALAMIYORLAR

Gerek 2014 yerel seçimleri gerekse 24 Haziran milletvekili seçim sonuçları dikkate alındığında şehirde yarışın en büyük favorisi yine AK Parti. Önceki seçimler dikkate alındığında hem 2004-2009 hem de 2014 seçimlerinde CHP ve MHP’nin istediği oyları yakalayamadığı görülüyor.

İTTİFAK YERELE TAŞINACAK MI?

Oy oranlarına bakıldığında AK Parti’nin yerel seçimlerde BBP ile yarıştığı gözleniyor. 24 Haziran seçimlerine BBP’nin AK Parti listelerinden ittifak yaparak girmesi, bu işbirliğinin yaklaşan 31 Mart seçimlerinde tekrarlanıp tekrarlanmayacağına dikkatleri çeviriyor.


Kanal İstanbul’un benzeri geliyor

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın Sivas, çalışmalarını şöyle anlatıyor: Bazı projeler geleceğe dönük uzun vadeli. Kızılırmak Projemiz bunlardan bir tanesi. Devlet projesine dönüştü. Şu an Devlet Su İşleri ile birlikte yürütüyoruz. Maliyeti 2 milyar lirayı bulacak. İstanbul için Kanal İstanbul nasıl büyük proje ise Sivas için de Kızılırmak Projesi aynı ölçekte.

ULAŞIM DAHA KOLAYLAŞTI

Sivas’tan İstanbul’a gitmek 20 saatin üzerinde bir zaman alırdı. Havalimanımız yapıldı. Şimdi Sivas’tan her yere bir saatte ulaşmanız mümkün. Duble yollar yapıldı. Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan transit yol Sivas’tan geçiyor.

SİVAS, PEKİN HATTINDA

Sivas-Ankara hızlı tren projesi 2019 yılında deneme sürüşlerine başlıyor. Londra’dan kalkan tren İstanbul üzerinden Sivas, Sivas üzerinden Bakü, Bakü’den Pekin’e kadar uzanan bir hattın üzerinde yer alacak. Sivas organize sanayimizde 32 tane işletmecimiz vardı. Şu anda o sayıyı 200’e ulaştırdık.

TREN RAYI ÜRETİLECEK

Şimdi son gelinen noktada ikinci organize sanayiyi kuruluşunu gerçekleştirdik. Tren rayları her fabrikanın üretim alınana girecek.

Sivil topluma kulak verin

Eğitimciler Birliği Sendikası Sivas Şube Başkanı İlhan Karakoç, “Sivas’ta ufak tefek eksiklikler olsa da başkanımızı belediyecilik anlamında başarılı buluyorum. Başarılı öğrencileri Çanakkale’ye götürmek istiyoruz veya Balkanlar gezisi yapacağız bu anlamda destek olmasını bekliyoruz. Biz STK’ların daha çok dinlenmesi iyi olur” dedi.

‘RUHSAT TAKİBİ’ TALEBİ

16 binden fazla işyerinin bulunduğu Sivas’ta esnafın belediyeden beklentisi ise ruhsat denetimleri yapılması yönünde oldu. Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, “Kimse aldığı ruhsata ve kapsadığı iş koluna riayet etmiyor. Bu da komşu esnafa zarar veriyor. Belediyenin ruhsatı denetimlerini sıklaştırmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

EL SANATLARI ÇARŞISI YAPILIRSA İYİ OLUR

Köksal, kendilerine bağlı 33 oda olduğunu aktaran Köksal, el sanatları çarşısına ihtiyaç duyulduğunu aktararak, “Sivas’ın el sanatları meşhurdur. Hem gelecek dönemde bunların yaşatılması hem de gelişmesi adına buna çok ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Halkın önceliği hizmet sürekliliği

Sivaslılar bu seçimde her ne kadar partilerin göstereceği adaya oy vereceğini söylese de yapılan hizmetlerin sandıkta oya dönüşmesine etkili olacağı belirtiliyor. Özellikle devlet kurumlarının şehre dağıtılmasıyla Sivas, şehrin bir merkezde toplanmasından kurtulmuş. Merkezde artan trafik geçilen tünel sistemi ile rahatlatılmış. Birkaç ay içinde vatandaşın hizmetine sunulacak ikinci meydanın da trafiği rahatlatmada etkili olacağı bildiriliyor.

TARİH TANITILACAK

Selçuklu dönemi başta olmak üzere önemli tarihi mirasa ev sahipliği yapan Sivas’ta vatandaş şehre daha fazlı turist getirecek tanıtımlara ağırlık verilerek bu konudaki eksikliklerin giderilmesini istiyor.

SUYA DİKKAT…

Toplu taşım araçlarının yenilendiği Sivas’ta vatandaş hafta sonlarını belediyenin yapmış olduğu mesire alanlarında geçiriyor. Ancak vatandaşın gündeminde bölge bölge yaşanan su sorunu önemli yer tutuyor. Kuraklığın neden olduğu bu sorun kuyulardan takviye ile aşılmaya çalışılıyor.

OTOPARK SORUN

Çevre düzenlenmesinden memnun olan halk önümüzdeki dönem belediye başkanının daha çok halk ile iç içe olmasını ve otopark sorununun çözülmesini talep ediyor. Engelli vatandaşlar hizmetlerden memnun. Eskiden dışarıya çıkamadıklarını artık rahat gezebildiklerini belirten engelli vatandaşlar, yolların çoğunlukla düzgün olduğunu bazı mahallelerin hala tamamlanmadığını söylediler.


Meydan yapıldı tarihi eserler ortaya çıktı

Görüştüğümüz vatandaşlardan Mesut Gemük, “Başkandan memnunum ancak çok eksikler olduğunu düşünüyorum. Park ve bahçeleri çok güzel yaptı ama bir tane otoparkla bizim sorunumuz çözülmez. Sivas’ın imar durum eksikliği var. Çünkü yollarımız dar, kaldırımlarımız geniş. Yolun yan taraflarına park eden araçlar yüzünden ambulanslar geçiş yapamıyor. Başkanımızın yaptığı en güzel hizmet meydanımızı açtı. Tarihi eserler gün yüzüne çıktı, oradaki tarihi eserlerimizi bilmiyorduk öğrendik” dedi.

GENÇLERE DAHA FAZLA ÖNEM VERİLSİN

Çevre düzenlemeleri için yapılan çalışmalardan memnun olduğunu ifade eden İngilizce öğretmeni Eda Aydın ise, “Belediye başkanımız gezebileceğimiz ve vakit geçirebileceğimiz park ve bahçelere özen gösteriyor. Şehrin içinde de dışında da değişimler oldu. Başkanımızdan iş istihdamı, gençler için yapılan sosyal aktivitelere daha fazla önem vermesini isterim. Ayrıca önceden Sivas’ta konserler olurdu yeniden bu tarz etkinlikler düzenlenmeli” şeklinde konuştu.


YOLLARA PARK ETMEYİN

Engelli vatandaş Rüfet Soğancıoğlu ise “Çoğu yollar bizim için uygun ama eksikler var. Biz vatandaşlardan şikayetçiyiz. Bizim yollarımıza araçlarını park ediyorlar” şeklinde konuştu.

MESİRE YERLERİNE ESKİDEN GELEMİYORDUK

Paşabahçe mesire alanında dağ nanesi toplayan Arife Nazlı(66) ve Pakize Güven(75) Sivas’ın bambaşka bir şehir olduğunu ve eskiden buralara gelemediklerini belirtti. Daha önce yurtdışında kalan Arife Nazlı, 5 yıldır Sivas’ta olduğunu Paşabahçe mesire alanının çok güzel bir hizmet olduğunu söyledi. Nazlı, “Ece Mahallesi’nde oturuyorum. Bizim de oraya park yapılmasını istiyorum” dedi.

OTOPARK SAYISI ARTMALI

Hizmetlerden memnun olduğunu vurgulayan Pakize Güven, “Her şeyimiz bol bol suyumuz, park ve bahçelerimiz var” dedi. Arife ve Nazlı teyze şimdiki başkan aday olursa destekleyeceklerini söylediler. Ahmet Kolak ise “İlimiz, bu başkan geldikten sonra güzelleşti. Bazı yollarımızın genişletilmesini ve otoparkların artırılmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.


  • AK PARTİ-BBP rekabeti
  • * 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’li Sami Aydın, yüzde 58’i aşarak BBP’li Doğan Ürgüp’e fark atmıştı. CHP adayı 8.6, MHP adayı ise 6.9’da kalmıştı.
  • * 7 Haziran’da yüzde 57.6 oy alan AK Parti 1 Kasım seçimlerinde oyunu artırarak yüzde 68.7’ye yükseldi. 7 Haziran seçimlerinde MHP’nin ikinci çıktığı Sivas’ta CHP üçüncü parti çıktı.
  • * 1 Kasım seçimlerinde ise CHP oyunu korurken MHP’de oy düşüşü yaşandı.
  • * 24 Haziran seçimlerinde ise AK Parti yüzde 15 bir düşüş yaşayarak 53.8 oy aldı. MHP yüzde 18.9 ile ikinci parti CHP ise yüzde 15 alarak oyunu korudu.
#Aşık Veysel
#Sivas
6 yıl önce