|

Yaralar Türkiye’de sarılacak

Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterilerde İsrail’in saldırısıyla yaralanan Filistinliler için Türkiye harekete geçti. AFAD, Genelkurmay ve Sağlık Bakanlığı, bazı yaralıların Türkiye’de tedavi edilmesi için girişimler başlattı. Kızılay da yardımları Gazze'ye ulaştırıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:35 - 16/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Filistinliler için Türkiye harekete geçti
Filistinliler için Türkiye harekete geçti

Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin saldırıları sonrası yaralanan Filistinliler için Türkiye devreye girdi. Binlerce yaralı nedeniyle Filistin’deki hastanelerin yetersiz kalması üzerine Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlıklara başladı. AFAD, Genelkurmay Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında bazı yaralıların Türkiye’de tedavi edilmesi için girişimler başlatıldı.

AĞIR YARALI TARAMASI

Bölgede bulunan AFAD yetkilileri ilk etapta ağır yaralılarının tespit edilmesine odaklandı. Bu çerçevede bölgede bulunan hastaneler taranıyor. Tedavilerine Türkiye’de devam edilmesine karar verilecek yaralıların getirilmesi için ise Genelkurmay Başkanlığı A400M tipi bir askeri nakliye uçağını hazır hale getirdi. Sağlık Bakanlığı ise yaralıların durumlarına ve sayılarına göre tedavi edilecek hastaneleri belirleyerek Ankara’daki hastanelere nakledecek. Hastaların transferi konusunda ise diplomatik ve siyasi girişimler sürüyor.

HAVA KÖPRÜSÜ HAZIR

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “AFAD ve Genelkurmay Başkanlığımızla yaptığımız çalışmada, Gazze'deki yaralıların Türkiye'ye nakledilmesi amacıyla hava köprüsünü oluşturmak için her türlü hazırlık yapıldı, bekleniyor. 'Gelin alın' noktasına gelindiğinde, yaralılardan ağır olanları Türkiye'ye getireceğiz" dedi. 'Gönderilen sağlık ekipleri var mı?' sorusu üzerine Demircan, "Yok. Şartların ne olduğunu görüyorsunuz. Burada büyük bir soykırım işleniyor, katliam yaşanıyor. O şartlar içinde bizim oraya girme şansımız yok. Biz her türlü zamanda ve zeminde insanlara hizmet etmek için hazırız" dedi.


Yardıma Kızılay koştu

Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin çok sayıda Filistinli’yi şehit ettiği ve yaraladığı saldırılarının ardından Türk Kızılayı harekete geçti. Kızılay’ın Gazze ve Kudüs’teki daimi delegasyonundan temsilciler, gece boyunca Filistinlilerin ihtiyaç duyduğu yaklaşık 100 bin dolar değerindeki acil ilaç tıbbi malzemeyi yerelden tedarik ederek hastanelere ve Filistin Kızılayı’na ulaştırmaya başladı. Türkiye’den temin edilen ilaç ve tıbbi malzemeler ise kurumun Etimesgut’taki Afet Operasyon Merkezi’nde sevk için hazır hale getirildi. Yaklaşık değeri 1,5 milyon lirayı bulan malzemelerin sevkiyatı için İsrail makamlarının izin engelini kaldırması bekleniyor. Türk Kızılayı tarafından Filistinlilere yardım için acil kullanılmak üzere 1 milyon lira bütçe ayrıldı. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da, “Ramazan süresince Gazze’de TİKA eliyle günlük 1000 aileye sıcak yemek dağıtımı sağlayarak toplam 100 bin kardeşimizin karnını doyurmayı hedefliyoruz. Ayrıca her zaman yanlarında olduğumuz Filistinli kardeşlerinizin tedavisi için 200 bin dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme desteği sağlayacağız” ifadesini kullandı.

#Kızılay
#Filistin
#Gazze
6 yıl önce