|

Yapay devlete izin vermeyiz

İdlib’de son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Sınırlarımızda, özellikle Suriye ve Irak’da yeni bir yapay devlet oluşturma gayretlerine izin vermemiz söz konusu değil. Ülkemizin menfaatlerine yönelik bir tutum yaşarsak karşılık vermekte tereddüt göstermeyiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:34 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, Etimesgut Çarşı Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Yıldırım, Afrin ve İdlib’teki gelişmelere ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Gerek hudutlarımız içinde, gerekse hudutlarımız dışında vatandaşımızı rahatsız eden, terör tehdidi olan her durumda Türkiye, uluslararası hukuktan doğan haklarını bugüne kadar kullandığı gibi bundan sonra da kullanmaya devam edecek.

TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ

Özellikle İdlib’de son günlerde meydana gelen gelişmeleri dikkate alarak, o bölgede, 150 kilometrelik Hatay’ın Suriye sınırında gerekli tedbirleri alıyoruz. Malum orada radikal gruplar son zamanlarda kontrolü ele aldı ve burada yaşanacak gelişmelere göre, yapılacak operasyonları dikkate alarak hem insani dram yaşanmaması hem de ülkemize yönelik tehditlerin oluşmaması için tedbirlerimizi alıyoruz.

TEREDDÜT ETMEYİZ

Özellikle Suriye ve Irak’ta yeni bir yapay devlet oluşturma gayretlerine bizim asla müsamaha etmemiz, izin vermemiz söz konusu değil. Bu konuda muhatap ülkelerle gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz. Şartlar ne olursa olsun, ülkemizin milli menfaatlerine, hükümranlık haklarına bir gelişme yaşarsak, geçmişte olduğu gibi karşılık vermekten tereddüt göstermeyiz.”

GELİŞMELERİ İZLİYORUZ

“Bir operasyondan söz ettiniz, koalisyon çerçevesinde gerçekleştirilecek bir operasyon mu, yoksa Türkiye de müdahil olabilir mi?” sorusuna Yıldırım, “Gerek koalisyon, gerek Rusya, gerek Amerika ve Türkiye, hatta İran’ın da dahil olduğu bölgede birtakım faaliyetler var. Bu faaliyetler çerçevesinde yaşanan gelişmelere göre yine birlikte hareket edilecek” karşılığını verdi. 

  • Bu noktaya gelmesi sevindirici
  • CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Düzce’de yaptığı “Benim birinci ricam hükümetten, sen-ben kavgasını bırakalım” sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, “İyi, aklı başına gelmiş demek ki. Önce kendisi bu işi bıraksın, memleketi, milleti yabancılara şikayet etmekten vazgeçsin. Kılıçdaroğlu’nun bu noktaya gelmiş olmasından memnun oldum” diye konuştu.
  • Yıldırım, CHP'ye komplo iddiasına yönelik de şu cevabı verdi: “Böyle bir şey söz konusu olamaz. Bir suçlamayla yargılanan insanlara sahip çıkmak, adalet aramak değildir. Sayın Kılıçdaroğlu bu işlere kafa yoracağına, ülkenin kalkınması, terörün sona erdirilmesi ve bölgesel sorunların ortadan kaldırılması için o değerli fikirlerini bizlerle paylaşsın, şikayet etmekten vazgeçsin. Bunu bekliyoruz.”
#Türkiye
#Suriye
#Binali Yıldırım
7 yıl önce