|

Vefa sahnesi

Cerablus, Menbiç ve Afrin bölgesinden gelen Suriyeliler, Türk askerinin destanlaşan mücadelesini konu alan ‘Vefalı Türk Geldi’ adlı tiyatro oyunu hazırladı. Gönüllü oyuncular, yüz yıldır Türkleri nasıl beklediklerini, çektikleri acıları, 1918 sonrası Suriye’de yaşadıkları dramı sahneye yansıtacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2018 Pazar
Güncelleme: 00:27 - 18/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Cerablus, Menbiç ve Afrin bölgesinden gelen Suriyeliler rol alacak.
Cerablus, Menbiç ve Afrin bölgesinden gelen Suriyeliler rol alacak.

Suriye Türkmenleri Dernekleri Federasyonu ve Halep Türkmenleri Derneği, Suriye’deki Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarında Türk askerinin destanlaşan mücadelesini konu alan ‘Vefalı Türk Geldi’ adlı tiyatro oyunu hazırladı. Bugün Gaziantep’te sahnelenecek oyunda, Cerablus, Menbiç ve Afrin bölgesinden gelen Suriyeliler rol alacak. Gerçek hikayelerden yola çıkarak hazırlanan oyunun yazarı ve yönetmeni Murtaza Karaali, Suriyelilerin tek isteğinin Türk bayrağının gölgesinde huzur bulmak olduğunu ifade etti.


EL-BAB ŞEHİTLERİNİ OYNAYACAKLAR

4 aydır provaların sürdüğünü belirten Karaali, oyuncuların gönüllülerden oluştuğunu ifade ederek, “12 kişilik bir ekip var. Bu 12 kişi de Cerablus, Çobanbey, Afrin ve Menbiç bölgesinden gelen kişilerden oluşuyor. 4 ay öncesine kadar oyuncular Türkçe bilmiyordu, bu oyun için Türkçe öğrendiler. Oyunun ana karakterleri El-Bab bölgesinde şehit düşen kahramanların isimleridir” dedi. Oyun ile Suriye’deki insanların yüz yıldır Türkleri nasıl beklediğini anlattığını dile getiren Karaali, “Biz üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Provayı izleyenler gözyaşlarını tutamadı. İzleyiciler, Türk askerinin gelmesi ile o insanların 'Vefalı Türk'ten beklediklerini görecekler. Suriyelilerin tek istediği Türk bayrağının gölgesinde huzur bulmak. Tek beklentileri Türk sancağında bulunmaktır” şeklinde konuştu.

AL BAYRAĞI ÖPMEK İÇİN 100 YIL BEKLEDİK

İlk temsilin bugün Gaziantep’te ücretsiz olacağını belirten Karaali, “Oyunda gerçek olaylar yer alacak. Fırat Kalkanı teröristlerden temizlendikten sonra Türk yetkililer yardım dağıtmış. Yaşlı ve ayakları olmayan bir teyze yardım için gelmiş ve ona da yardım kolisi verilmiş. O yaşlı teyze o koliye sarılarak ağlamış ve yetkililer açlıktan ağladığını zannetmiş. Türk yetkililer yaşlı teyzeye ‘O kadar aç mısınız?’ diye sorunca bunun üzerine teyze, ‘Ben koliye değil kolinin üzerindeki al bayrağa sarıldım, onu öpüyorum. Bu bayrağı öpmek için 100 yıl bekledik’ diye cevap vermiş. Bu gerçek olay da oyunda yer alıyor” dedi.

#Suriye
#Türkmen
#Tiyatro
#Vefalı Türk Geldi
6 yıl önce