|

Vatandaşlar omuz omuza

İstanbul Üniversitesi Amerika’yla yaşanan dolar krizinin kamuoyuna yansımalarını araştırdı. Türk halkının kriz sırasında üzerine düşen tüm fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu gözler önüne seren araştırmada, “Dolarım olsa bugün bozdurup TL’ye çeviririm” diyenlerin oranı yüzde 76,3 olarak açıklandı.

Aybike Eroğlu
04:02 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:43 - 18/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD, Türk toplumun hedefinde
ABD, Türk toplumun hedefinde

Türkiye’ye yönelik ekonomik darbe girişiminde bulunan ABD, Türk toplumun hedefinde. İstanbul Üniversitesi son dönemde yaşanan dolar krizi ve kur artışlarına ilişkin yaptığı kamuoyu araştırmasında çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre, toplumda her dört kişiden 3’ü krizi siyasi olarak algılıyor. Dolar bozdurma konusunda ülke genelinde bir mutabakat gözlenirken, ‘dolarım olsa bugün bozdurup TL’ye çeviririm’ diyenlerin oranı yüzde 76,3 oldu.

ÜLKEMİZ İÇİN ÖZVERİYE HAZIRIZ

12 ilde, 14 -15 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Döviz/Dolar Krizi Üzerine Vatandaş Algısı-Tutum ve Davranışlarının Analitik Boyutta İncelenmesi” 15-74 yaş aralığında çeşitli sosyo-ekonomik gruptan 245 birey ile görüşerek gerçekleşti. Yapılan araştırmaya göre vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kriz yönetimi ve krize karşı aldığı tüm önlemlerin sonuna kadar destekliyor. Yine araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 78’i bu krizin ciddi ekonomik yüklerinin olacağı, yüzde 82,4 ‘ü ise ülke için özveride bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

KRİZİN ARDINDAN ÜÇ ÜLKE ÇIKTI

Söz konusu krizin arkasında bir ülkenin olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 84,1 olurken, vatandaşlar yüzde 55,43’ü krizin arkasında ABD’nin olduğunu ifade etti. Bu oranı yüzde 19,46 ile İsrail, yüzde 12,26 ile İngiltere takip etti. Yapılan araştırma, TL’de yaşanan ani değişikliklerin daha çok siyasi nedenlerle kaynaklandığı algısının güçlü olduğunu ve Türkiye’de alınan tedbirlerin ve krize karşı atılan adımların kamuoyunda yüksek bir meşruiyeti olduğunu gözler önüne serdi.

#Vatandaş
#Devlet
6 yıl önce