|

Vahşice yok ettiler

Riyad yönetimi, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra tüm diplomatik, hukuki ve insani teamüllere aykırı şekilde alıkoyduğu gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuna ilişkin tatmin edici cevap vermiyor. Kaşıkçı’nın gazeteci dostu Turan Kışlakçı, “Kaşıkçı vahşice öldürüldü. Hepimizin başı sağ olsun” dedi. Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Kışlakçı, gıyabi cenaze namazı için hazırlık yaptıklarını açıkladı. Bundan sonra dünya vicdanı ile S. Arabistan’ın karşı karşıya geleceğini ifade eden Kışlakçı, “Konsolosluk binasında mı öldürüldü?” sorusuna, “Verilen bilgilere göre öyle. Bu, DEAŞvari bir eylem” cevabını verdi.

Fatih Özer
04:00 - 8/10/2018 понедельник
Güncelleme: 10:54 - 8/10/2018 понедельник
Yeni Şafak
Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı
Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra ortadan kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın vahşice öldürüldüğü iddia edildi. Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na 2 Ekim günü girdikten sonra bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü belirtti. Kışlakçı yaptığı açıklamada “Biz içeride misafirhanede olduğunu, sonrasında da çıkarıldığını düşünüyorduk. Ancak, birkaç yerden teyit ettik. Cemal Kaşıkçı öldürüldü. Hepimizin başı sağ olsun. Biz gıyabi cenaze namazı için hazırlanıyoruz. Bundan sonra dünya vicdanı ile Suudi Arabistan karşı karşıya gelecek” dedi.

CENAZE İŞLEMLERİNE GEÇECEĞİZ

Kışlakçı, “Başınız sağ olsun, hazırlıklarınızı yapın, denildi. Şu an kesin delilleri bekliyoruz. Cenaze işlemlerine geçeceğiz. Cemal Kaşıkçı sadece Yemen ve Suriye’deki politikalarından dolayı Suudi Arabistan’ı eleştiriyordu. Yemen’de binlerce çocuk aç. Her gün bombardıman var. İran bir yandan, Suudi Arabistan bir yandan Yemen’de insanlar haksız yere öldürülüyor. Çocuklar aç ve sefil durumda. Milyonlarca çocuk aç ve sefil halde. Kaşıkçı sadece bunu eleştiriyordu” şeklinde konuştu.

DEAŞVARİ BİR EYLEM

Turan Kışlakçı, Suudi gazetecinin öldürüldüğü bilgisinin hangi kaynağa dayandığına ilişkin soruya, "Bu konuda yetkililer bize öldürüldüğünü ifade ettiler. Dün nişanlısını da arayıp aynı şekilde üzülmemesi gerektiğini fakat taksiratını onlara haber vermememizi istediler. Medyadan duydu maalesef" şeklinde cevap verdi. Kışlakçı, "Konsolosluk binasında mı öldürüldü?" sorusunu da, "Verilen bilgilere göre konsolosluk binasında öldürüldü. Daha ayrıntıları da büyük ihtimalle bugün, yarın açıklanacak. DEAŞ bile böyle bir eylemde bulunmadı. Bu, DEAŞvari bir eylem. Umarım bütün dünya vicdanı buna karşı harekete geçer. Dünya vicdanı bunu kaldıramaz. Hiçbir diploması tarihinde benzeri yok. Size misafir olan bir insanı barbarca öldürüyorsunuz. Bu doğru bir şey değil" diye cevapladı.

GİRİŞ ÇIKIŞLAR KONTROL ALTINDA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bir kısmı Suudi yetkili olan 15 Suudi vatandaşının, 2 uçakla İstanbul'a gelip aynı saatlerde Başkonsoloslukta bulundukları ve daha sonra ayrılarak geldikleri ülkelere döndüğü yönünde açıklamada bulundu.

Emniyet yetkilileri soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla bu çerçevede yürütüyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kaşıkçı'nın 13.00'te gittiği başkonsoloslukta alıkoyulduğuna dair iddialara ilişkin çalışma yürüttüğünü belirtti. Başkonsolosluğa girdiği saatle, nişanlısının kendisinden haber alamadığını bildirdiği süre zarfında Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna yapılan tüm giriş çıkışlar da emniyet tarafından inceleniyor.

Kameralar bozukmuş

Kışlakçı, Suudi gazetecinin cenazesinin konsoloslukta olup olmadığına ilişkin soruya ise, "Onunla ilgili bilgimiz yok. Burada olmadığını biliyoruz biz. Biz zaten bundan dolayı kamera bilgilerini istedik. Dün Reuters'ı sayın konsolos çağırmış. Reuters'ı içeri alıp bütün odaları gösterdi. Bizim başından beri talep ettiğimiz bir şey vardı: 'Kamera görüntülerini verin'. O gün de kamera görüntülerinin çalışmadığını ifade ettiler Reuters'a. Bu bile her şeyi ispatlıyor, ortaya koyuyor" cevabını verdi. Bundan sonraki süreç içerisinde hukuki çalışmalarının süreceğini söyleyen Kışlakçı, “Bu durum karşısında ülkelerin tavrı çok önemli. Bunlar hukuk tanımıyorlar. Burada barbar bir yüz var. Suud ailesi buna tepki göstermelidir. Kaşıkçı bir gazeteciyldi ve bizim bir üyemizdi. Bu iş aydınlatalana kadar sürecin peşinde olacağız” dedi.


Suudi polisler inceleme yaptı

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önündeki bekleyiş sürerken dün binaya lüks araçlarla bazı yetkililer geldi. Daha önce Türkiye'ye gönderilen Suudlu polisler olduğu belirtilen kişiler, binada yaklaşık 2 saat kaldı. Dört lüks araçla gelen heyet, daha sonra binadan ayrıldı. Başkonsolosluk binasından çıkanlardan birisinin, boynuna Suudi Arabistan bayrağını atkı gibi astığı görüldü. Suudi Arabistan Başkonsolosluğu da, Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğüne dair suçlamaları reddetti.

  • İlişkiler kopmalı
  • Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasıyla ilgili ABD'li gazeteci ve siyasetçilerden tepkiler yükseliyor. ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı ve Tennessee Cumhuriyetçi Senatörü Bob Corker'ın ofisinden yapılan açıklamada, Kaşıkçı'yla ilgili tepkinin Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi'ne iletildiği bildirildi. Açıklamada, Corker’ın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğundaki güvenlik kamerası görüntülerinin ilgili yetkililere verilmesi çağrısında bulunduğu ve konunun takipçisi olacağını ifade ettiği belirtildi.
  • KRALİYET DERHAL AÇIKLAMA YAPSIN
  • Komitenin önemli isimlerinden Connecticut eyaleti Senatörü Demokrat Chris Murphy de, "Suudların ABD'de yaşayan birini hileyle konsolosluklarına çekip orada öldürdüğü doğru ise Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz temel bir kopma ile sonuçlanmalıdır" paylaşımında bulundu. ABD'nin Washington Post gazetesi, Cemal Kaşıkçı'nın köşe yazılarını yayımladığı sütunu boş bıraktı. Washington Post Gazetesi Direktörü Fred Hiatt, "Cemal'in öldürüldüğü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiildir" ifadesini kullandı.
  • TRUMP'A ÇAĞRI
  • New York Times gazetesi 'Kaşıkçı'yı Bulun' başlığıyla olaya başyazıda yer verdi. Pulitzer ödüllü araştırmacı yazar ve New York Times'ın köşe yazarı Thomas Friedman da Kaşıkçı için ABD Başkanı Donald Trump ve damadı Jared Kushner'a çağrıda bulundu. Friedman, "Trump ve Kushner, Cemal Kaşıkçı’nın bulunması ve serbest bırakılması için Suudi hükümetine ulaşmalısınız'' dedi.

#Cemal Kaşıkçı
#Turan Kışlakçı
#Suudi Arabistan
#İstanbul
6 лет назад