|

Uzmanlar uyardı: İzmir’de daha büyük felaketler olabilir

İzmir’de aylardır vatandaşları adeta isyan ettiren lağım kokusuna yetkililer halen bir çözüm bulamazken, yetkililerin vurdumduymazlığı vatandaşları çileden çıkardı. Günlük hayatlarındaki rutin işlerini dahi yapamaz duruma gelen vatandaşlara bir kötü haber de uzmanlardan geldi. Konuyu yakından takip eden isimler önlem alınmaması durumunda İzmir’de daha büyük felaketler olabileceğine dikkati çekti. Ayrıca, kentteki lağım kokusunun belediye tarafından derelerin tabanları dahi betonlaştırıldığı için biriken pislikten kaynaklandığı belirtildi.

Emrah Yeşilduman
04:31 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 07:09 - 19/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Megakent İzmir CHP'li belediyenin yönetim sıkıntısı nedeniyle lağım çukurlarından gelen kötü kokuyla mücadele etmeye çalışıyor.
Megakent İzmir CHP'li belediyenin yönetim sıkıntısı nedeniyle lağım çukurlarından gelen kötü kokuyla mücadele etmeye çalışıyor.

İzmir’de haftalardır devam eden kötü koku şehri yaşanmaz kılmaya devam ediyor. İzmir’in birçok ilçesini lağım kokusu sararken, vatandaşlar CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesine tepkilerini yüksek sesle dile getirmeye devam ediyor.

Kötü koku nedeniyle evlerinde duramayan ve adeta günlerinin büyük çoğunluğunu göçebe gibi kokudan uzak merkezlerde geçirmeye çalışan İzmirliler adeta ne yapacağını bilemez hale geldi.


İzmir’in en büyük problemi; Yönetilememek

Konuyla ilgili yenisafak.com’un sorularını yanıtlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’deki kötü kokunun şehrin kötü yönetilmesinden kaynaklandığını açıkladı.

Dereler betonlaştırılınca koku her yeri sardı

İzmir’e zamanında 1 milyar dolara Avrupa’nın ve dünyanın en iyi alt yapısı yapıldığı haberlerini hatırlatan Prof. Yaşar’ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle:
  • “Ne oldu o 1 milyar dolara? Nereye gitti? Ahmet Piriştina’dan sonra Aziz Kocaoğlu’nun gelmesiyle birlikte yapılan arıtma sistemi hiç çalıştırılmadı. Enerji giderleri fazla diye fabrikalar artıma tesislerini çalıştırmıyor. Ancak belediye bunu sübvanse ederek bir çare bulabilir.

“İzmir bilimle yönetilmiyor”

Ama İzmir bilimle yönetilmediği için derelerin alt tabanları dahi betonlaştırıldı. Böyle olunca da toprak suyu süzemedi ve koku oluşmaya başladı. İzmir bilimle yönetilmiyor.

“Daha büyük problemler ortaya çıktı”

Prof. Yaşar, ‘koku giderek her yere yayılıyor’ uyarısında bulunarak, “
Kokunun giderilmesi için derelerin temizlenmesi gerekiyor. Temiz su basılsa ve arıtma tesisleri çalıştırılsa sorun en kısa sürede çözülecek”
şeklinde konuştu.

İzmirliler’in 2000’den önce de şimdi de denize giremediğini ifaden eden Prof. Yaşar, “Körfez’in pis olmasının nedeni derelerin temizlenmemesi… Eğer önlem alınmazsa daha büyük problemler ortaya çıkacak” dedi.


Koku ekonomiyi de vurdu

Konunun hayatın her alanını olumsuz etkilediğini bu nedenle şehrin ekonomisine de adeta lağım kokusunun damga vurduğunu açıklayan Yaşar, şunları kaydetti:

  • “İnsanlar koku nedeniyle araçlarının camlarını açamaz oldu. Kafe ve restoranlarda oturamaz oldu. Bu da tabi ki esnafa da zarar olarak yansımaya başladı.

İzmir kötü yönetimden dolayı turizmini güneye ticaretini de kuzeye kaptırdı. İyi bir yönetim olsaydı insanlar burayı tercih ederdi. Yıllık 4 milyar dolardan fazla getirisi olacakken bunu değerlendiremez oldu.”

#Doğan Yaşar
#CHP
#İzmir Büyükşehir Belediyesi
#İzmir
6 yıl önce