|

Ürküten senaryo

İstanbul’un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı’nda muhtemel İstanbul depremi tartışıldı. Prof. Şükrü Ersoy, “En kötü senaryoya göre deprem büyüklüğü 7,7’ye bile varabilir, tsunami dalgası oluşabilir” dedi.

Fatih Özer
04:00 - 16/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:37 - 16/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
17 Ağustos 1999’da merkez üssü Gölcük olan ve 45 saniye süren 7.6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’yi yasa boğmuştu.
17 Ağustos 1999’da merkez üssü Gölcük olan ve 45 saniye süren 7.6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’yi yasa boğmuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Şükrü Ersoy, Marmara'da beklenen muhtemel depremin büyüklüğünün .7.7'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, doğal ve insan kaynaklı afetlere karşı yapılan hazırlıkların ele alınacağı "İstanbul'un Afetlere Hazırlık Çalışmaları Çalıştayı" başladı. Açılışta konuşan AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, dünyanın gelişmiş ülkelerinde bile afetlerin hayatı etkilediğini belirterek, "İnsanoğlu tabiatla, yeryüzüyle beraber yaşamayı öğrenmek zorunda. Yoksa yeryüzü taşkınla, selle, depremle öğretiyor" dedi.


7.7'YE BİLE VARABİLİR

Prof. Şükrü Ersoy da endişe içinde beklenen İstanbul depremine dikkat çekerek, "Yabancı ve yerli yer bilimcilerinin ortak fikri, gelecekte Marmara Denizi içerisinde 7'den büyük bir deprem olabileceği ve beraberinde yıkıcı bir tsunami dalgası oluşabileceğidir. En kötü senaryoya göre deprem büyüklüğü 7,7'ye bile varabilir. Elbette ülkemizde büyük deprem oluşturabilecek pek çok fay kuşağı bulunmaktadır ama nüfus, yapı, finansal yoğunluk açısından Marmara'yı daha çok konuşmamız gerektiği bir gerçektir. Bu yüzden Marmara'daki deprem sorunu bir milli güvenlik sorunu gibi ele alınmalıdır" diye konuştu.


DEFOLU İNŞAAT UYARISI

Kentlerde heyelan ve toprak kaymalarının da sıradan olaylar haline geldiğini hatırlatan Prof. Ersoy, "Bunlar doğal kaynaklı değil, insan kaynaklı şehir afetleridir. Son günlerde İstanbul'un bazı ilçelerinde yaşanan toprak kaymalarında tek suçlu olarak ilan edilen şiddetli yağışlar, kötü mühendislik örneği, defolu inşaatları ifşa etmiştir" dedi.


30 bine yakın can kaybı

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu İstanbul için deprem ve acil durum senaryosu çalışması yaptıkları söyledi. Marmara Denizi’nin içinden geçen Kuzey Anadolu Fayında meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin ardından yaşanacakları şöyle sıraladı: “Yaklaşık 50 bin vatandaşımız ağır yaralı olacak, 44 bin 802 binamız yıkılacak. 28-30 bine yakın can kaybı yaşanacak,

2 milyon 600 bin vatandaş açıkta kalacak.” Marmara Bölgesi’nde 214 tane deprem gözlem istasyonu olduğunu ifade eden Nurlu, bölgede farklı özelliklerdeki sismometreler sayesinde, depremin özelliklerini, büyüklüğünü, yerini ve etkisini 17 Ağustos’taki gibi saatler sonra değil hemen öğrenebileceklerini kaydetti.

#Deprem
#Enkaz
#17 Ağustos 1999
6 yıl önce