|

Yeni sınavı sisteminin adı: Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sistemine ilişkin açıklamada bulundu. Saraç, 2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
11:32 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:21 - 13/10/2017 Cuma
​Üniversiteye giriş sınavının yeni adı: Yükseköğretim Kurumları Sınavı
​Üniversiteye giriş sınavının yeni adı: Yükseköğretim Kurumları Sınavı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeler konusunda açıklamada bulundu.

  • YÖK Başkanı Saraç, "2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır" dedi.

Saraç, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda adayların iki ayrı oturuma katılacaklarını belirterek, "İlk oturumda adaylar temel yeterlilik testini alacaktır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.




Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda kaç soru olacak?

Eski sistem nasıl işliyordu?

  • Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.
  • YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.
  • 180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.
  • YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

#YÖK
#ÖSYM
7 yıl önce