|

Ülkemizi bitirmelerine izin vermeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizdeki dalgalanmanın ekonomik gerçeklerle uyumlu olmadığını belirterek, “Dedikodulara kimse itibar etmesin. Küresel yönetişim ilkelerine bağlı kalmayı sürdüreceğiz ama küresel yönetişim biçimlerinin de ülkemizi bitirmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi. Erdoğan vatandaşlara da ‘yerli paranızı dövize değişmeyin’ çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:10 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'li eski milletvekilleri ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde iftarda buluştu. Burada davetlilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizde yaşanan artışa ilişkin açıklamalarda bulundu. Dövizde yaşananların gerçekçi olmadığını ifade eden Erdoğan, tüm halkı yerli paraya sahip çıkmaya davet etti. Erdoğan satır başları ile şunları kaydetti:

GERÇEKÇİ DEĞİL

Ülkemizde kurda yaşanan kısmi dalgalanma kesinlikle Türkiye’nin ekonomik gerçekleri ile uyumlu değildir. Türkiye geçtiğimiz yıl yüzde 7,4 büyüyen, halen bu düzeyde bir büyüme eylemini sürdüren bir ülkedir. İhracatımız Nisan ayı sonu itibariyle 161 milyar doları geçti, yıl sonunda 170 milyar doları aşacak görünüyor, turizmde 40 milyonun üzerinde turist, 30 milyar doların üzerinde turizm geliri beklediğimiz çok bereketli bir sezona adım attık.

YÜKSELİŞ KÜRESEL

Bankalarımız Amerika’daki, Avrupa’daki muadil kuruluşlarının iki katı daha güçlü sermaye yeterlilik rasyosuna sahiptir. Kamu borçlarının yüzde 8,4 olan milli gelirimize oranı bakımından da gelişmiş ülkelerin çoğunun önündeyiz. Böyle bir ortamda ülkemizde döviz kurunun yükselmesinin sebeplerini doğru tespit etmek gerekir. Kurdaki dalgalanma sadece ülkemizle ilgili değildir, küresel düzeyde yaşanan bir sorundur.

İTİBAR ETMEYİN

15 Temmuz darbe girişiminden terörle mücadele operasyonlarına, sınır ötesi harekatlarına kadar her konuda yalnız bırakılan ve haksız yere töhmet altına sokulan Türkiye, benzer bir durum ile karşı karşıyadır. Finans piyasalarındaki gelişmelerin ekonomimizin gerçekleri ile bir ilgisi yoktur. Bununla birlikte ortada üstesinden gelemeyeceğimiz bir sıkıntı da yoktur. Şahsım başta olmak üzere Başbakanımız ve ekonomi yönetimiz ile birlikte gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ekonomi yönetimi içinde farklı düşünen arkadaşlarım da olabilir, onu da açık söylüyorum. Milletimizi huzursuz etmeye yönelik dedikodulara kimse itibar etmesin.

ÖNÜNÜ KESERİZ

Şu hususun herkes tarafından bilinmesini istiyorum, Türkiye olarak makro finansal istikrarı önemsiyoruz. Seçimin hemen ardından enflasyonu indirmek ve cari açığı azaltmak için gereken tedbirleri bir defa kesinlikle çok daha farklı bir şekilde devreye sokacağız. Kısa vadede kurdaki dalgalanmanın önünü kesecek imkanlara da sahibiz. Türkiye serbest piyasa ekonomisin tüm kuralları ve kurumları ile uygulayan bir ülkedir. Bugün olduğu gibi yeni yönetim sisteminde de para politikalarında küresel yönetişim ilkelerine bağlı kalmayı sürdüreceğiz ama küresel yönetişim biçimlerinin de ülkemizi bitirmesine müsaade etmeyeceğiz.

  • TL’YE SAHİP ÇIKIN
  • Ben tüm halkıma sesleniyorum, lütfen kendi yerli paranızı dövize değişmeyin. Yerli paramızla hareket etmeye devam edelim. Millilik, yerlilik, vatanseverlik budur. Buna sahip çıkarsak yarınlar bizim için çok daha farklı olacaktır.

Geleceğinize sahip çıkın

Cumhurbaşkanı Erdoğan iftar davetinde 24 Haziran seçimlerine ilişkin de mesajlar verdi. Erdoğan şunları kaydetti: AK Parti’li olmak kolay değil. Bu sıfatı taşımaya talip olduğumuzda vesayetle mücadeleye azmettik demektir, bölgemizde PKK’sından FETÖ’süne, DEAŞ’ına kadar bütün terör örgütlerinin karşısına çıkmayı göze aldık demektir. Bu sıfatla dışarıya yöneldiğimizde ‘one minute’ den başlayıp, ‘dünya 5’ten büyüktür’ itirazına kadar bütün bunlar koca bir yükü üstlendik demektir. Bu sıfatla yola çıktığımızda Türkiye’yi cumhuriyet tarihinin tamamında yapılanların 3 kat, 5 kat, 10 kat fazla hizmetle tanıştırmaya ahdettik demektir. Bu sıfata bir defa sahip olduğumuzda durmak yok yola devam misali ülkeye ve millete hizmet yolculuğunuz hiç bitmeyecek demektir. AK Parti’nin mücadelesi Türkiye’nin mücadelesidir. AK Parti’nin kaderi ile Türkiye’nin kaderi adeta özdeş hale gelmiştir. Türkiye’ye saldıranların öncelikli hedefi AK Parti oluyor. Şu anda yapılan da, şurada bir ay var, ‘Türkiye’de AK Parti’yi nasıl sindiririz’, hatta ‘Erdoğan’ı nasıl sindiririz’ budur. Sizlerden AK Parti’ye değil, ülkenize, milletimize, evlatlarınızın geleceğine sahip çıkmanızı istiyorum. 24 Haziran bu bakımdan tarihi bir dönüm noktasıdır. Türkiye’nin 16 yıllık kazanımlarına saldıranlara hep birlikte fırsat vermeyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini hayata geçirdiğimizde ülkemizi birlikte yöneteceğiz. Bunun için önce 24 Haziran’da cumhurbaşkanlığında hem milletvekilliğinde çok iyi bir netice elde etmemiz gerekiyor.”


Arvasi, Köksal ve Karakoç’a dua

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki akşam Ankara’da bir vatandaşın evinde eşi Emine Erdoğan ile iftarını açtıktan sonra Bağlum’da bulunan Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri’nin kabrine geçti. Şair Abdurrahim Karakoç ve İslam tarihi yazarı Mustafa Asım Köksal’ın mezarlarının da yer aldığı türbede okunan Kur’an-ı Kerim’i dinleyen Erdoğan, dua etti. Çıkışta kendini bekleyen vatandaşların yanına giderek bir süre sohbet eden Erdoğan, makam aracıyla buradan ayrıldı.

Erdoğan ayrıca Venezula Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu yeniden seçilmesi dolayısıyla telefonla arayarak tebrik etti. İki lider, Türkiye ile Venezuela arasındaki ilişkileri her alanda daha geliştirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Türkiye
#Dolar
6 yıl önce