|

Türkiye Adalet Divanı’na gider

ABD’nin Türkiye’ye karşı uyguladığı oyalama taktiği tepki çekti. ABD ordusunun ve istihbarat birimlerinin kayıtlarında PKK/ PYD’nin terör örgütü kabul edildiğine dikkat çeken Caşın, “Bunları yok sayıp, terör örgütünü sınır güvenliği kuvveti olarak tanıtması hukuken geçerli değil. ABD bunda ısrar ettiği takdirde Türkiye yargı hakkını kullanacak. Uluslararası Adalet Divanı’na delilleri ile ortaya koyacaktır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:41 - 17/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın
İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın

Son olarak “YPG’yi PKK’ya karşı savaştıralım” teklifi ile çelişkiler yumağına dönen ABD’nin Türkiye karşıtı tutumunu değerlendiren uzmanlar “Türkiye bu oyunlara gelmez” dedi. Uzmanlar taraf değiştiren bir Türkiye’nin dünya ve bölgede dengeleri etkileyeceğini dile getirdi.

EL KAİDE’YE KARŞI YARDIM EDİYORUZ

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Türkiye’nin ABD’nin önemli müttefiki olduğunu vurgulayarak, “Müttefiklerin birbirine güvenliklerine destek olma ve sınırların korunması taaddütleri vardır. Türkiye daima ABD ve NATO’nun yanında terörle mücadeleye destek vermiştir. NATO’nun Kosova müdahalesine katıldı. Halen Türk askeri, Amerikan askerine Taliban, El-Kaide mücadelesinde Afganistan’da yardım ediyor” diye konuştu.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG’YE SİLAH VERİLMESİ ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Türkiye’nin isteklerinin açık ve net olduğunu belirten Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, “Bir devletin bir başka devletin topraklarını tehdit edecek şekilde terör örgütlerine silah temin etmesi uluslararası hukuka aykırı olduğu gibi Washington Antlaşması’na da aykırıdır. Antlaşmanın 5. ve 6. maddeleri Türkiye’nin sınırlarının korunmasını öngörür. ABD, bu taaddüde uymak zorundadır” şeklinde konuştu.

ADALET DİVANI’NA GİDECEK

ABD ordusunun ve istihbarat birimlerinin kayıtlarında PKK/ PYD’nin terör örgütü kabul edildiğine dikkat çeken Çaşin, “Bunları yok sayıp, terör örgütünü sınır güvenliği kuvveti olarak tanıtması hukuken geçerli değil. ABD buna ısrar ettiği takdirde Türkiye yargı hakkını kullanacak. Uluslararası Adalet Divanı’na delilleri ile ortaya koyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

  • TÜRKİYE DENGELERİ DEĞİŞTİRİR
  • ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un son ziyaretinin Türkiye-ABD ilişkileri açısından çok önemli olduğunun altını çizen Çaşin, “Eğer uzlaşı olmazsa Türkiye taraf değiştirecek. Türkiye’nin ekseni değişecek. Türkiye’nin kararı hem Ortadoğu dış dengelerini hem dünya dengelerini değiştirecek. Türkiye Birinci Dünya Savaşı’ndaki hasta adam olmadığı gibi, 1950’liler de ABD’nin askeri yardımına muhtaç bir ülke değildir. Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip, 80 milyon genç nüfusu sahip bir devlettir” dedi.
Makas değişirse İncirlik kapatılır

ABD’nin, Türkiye’nin bir güç olduğunu kabul etmek zorunda olduğunu söyleyen Çaşin, “Bu yeni dünya düzeni içinde ABD, Türkiye’ye de-facto terör örgütü oluşumunu sınırlarımızda bize kabul ettirmeye kalkarsa silahlı çatışmaya sebep verir. Bu da NATO’nun güney kanadının çökmesi, Türkiye- ABD ilişkilerinin sona ermesi anlamına gelir” şeklinde konuştu. Türkiye- ABD ilişkilerinin geleceğini ABD’nin belirleyeceğini ifade eden Çaşin, “Türkiye- ABD ilişkilerinde makas değiştirme ya da birlikteliğin devamıdır. Makas değişirse Türkiye kademeli olarak İncirlik Üssü’nü kapatacak ve ABD askerini çıkaracak” dedi.


Yıpratma stratejisi uygulanıyor

Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney ise ABD’nin çelişkili açıklamalarının Türkiye’yi yıpratma ve oyalama taktiği oyunu olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu açıklamalara kanmadığını ve ABD’nin güvenirliğini yitirdiğini söyledi. ABD’den gelen çelişkili ifadeleri “Açıklamalar, Amerikan siyasetinin bölüklüğün yansımasıdır” diye tanımlayan Güney, “Devlet Başkanı Trump’ın güçsüzlüğünden faydalananlar rol kapma yönünde idareyi yönlendirmek üzere vaziyet aldıklarını görüyoruz. Bundan dolayı birbiri ile çelişkili açıklamalar duyuyoruz. Türkiye artık bunlara itibar etmiyor” dedi. Amerika bütün müttefikleri ile ilişkilerinde sorun yaşadığını ifade eden Güney, “Avrupa müttefikleri ABD’ye güvenmiyor. ABD herkesi küstürdü ve bu şekilde yalnızlaştı. ABD’nin karar vermesi gerekiyor. Hem bölgesel dengeler hem de küresel dengeler etkilenecek önemli bir noktadayız” şeklinde konuştu.

#Türkiye
#ABD
#Adalet
#Mesut Hakkı Caşın
6 yıl önce