|

Tostlar mahallenin bekçisinde

Mutfaklarımızdan hiçbir zaman eksik olmayan tost son günlerde popüler bir lezzet haline geldi. Türkiye'nin farklı yerlerinde tost akımıya alternatif bir lezzet olmaktan çıktı. 6 ay önce Balat'ta açılan 'Tostçu Fikr-et' de semtin tostçusu olmuş. Sahibi de semtin emekli bekçisi.

Yeni Şafak
04:00 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:27 - 11/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Tostlar mahallenin bekçisinde
Tostlar mahallenin bekçisinde

Gün içinde açlığımızı bastırmak ya da sabah kahvaltısını geçiştirmek için tükettiğimiz tost, günümüzde öyle bir hal aldı ki hamburgeri solladı desek yeridir. İyi de oldu aslında. Kültürümüze ve damak lezzetimize yabancı olmayan bu tadı her yerde bulma şansımız da böylece artmış oldu. Kafeler menülerinde tostlara genişçe yer vermeye başladı. Hatta birçok yerde tostçu açıldı. Kimi bunu profesyonelce yapsa da kimi ev usulünde devam ediyor. Balat sokaklarında gezerken karşımıza çıkan bir tabela dikkatimizi çekince kendimizi içerde bulduk. Etin fenomen ismi Nusret'i çağrıştıran 'Tostçu Fikr-et' mahalle arasında bir büfe. Sahibi emekli bekçi Fikret Bayrak, 17 yıldır kirasını ödediği küçücük dükkanında 6 ay önce oğlunun zoruyla tost yapmaya başlamış.

TALEP OLDUKÇA İŞİ SEVDİM

Bayrak, emekli olunca depo olarak kullandığı dükkanında Arnavut ciğeri yapıp satıyormuş ama işler öyle pek iç açıcı değilmiş. Oğlunun, 'Baba vazgeç ciğerden, tost revaçta, tost yapalım, Balat'ta tostçu da yok' demesi üzerine tost yapmaya başlamış. Oğlu ve arkadaşı, hazırladıkları broşürleri Balat sokaklarında dağıttıktan sonra tosta olan talebi gören Bayrak'da sevmiş bu işi. 30 senedir de aynı semtte yaşadığı için semtin fenomen tostçusu haline gelmiş. Dükkana gelen müşterilerin yanı sıra esnafa ağırlıklı olarak sipariş götüren Tostçu Fikret, "Burada kullandığım malzemelerin en iyisi olmasına dikkat ediyorum. Ucuz ürün alıp lezzeti bozmak istemem. Müşteri benim evime gelen misafir gibi. Kendi yemediğim bir şeyi başkasına da yediremem" diyor.


EL EMEĞİ

Burası öyle sosyal medyada fenomen haline gelen tostçular gibi değil. Kapısında da uzun uzun kuyruklar yok ama Fikret amcanın sohbeti küçücük dükkanda uzunca vakit geçirmemizi sağlıyor. Tostunuzu yedikten sonra tabağınızı ve bardağınızı mutfak tezgahını bırakırken dahi bulabilirsiniz kendinizi. Bu tarihi yapıyı tostçu haline getirebilmek için Fikret amca ve hanımı duvarları kazıyıp orjinal tuğlaları gün yüzüne çıkarmış. Tavan çok yüksek olduğu için Fikret amca ikinci katı kendi elleriyle yapmış. Küçük bir arkadaş grubuyla gittiğinizde üst katta rahatça vakit geçirebilirsiniz.

Adres: Ayvansaray Mah. Leblebiciler Sok. Fatih No:40/A Balat


Tost işine yeni girdiği için şimdilik menüsünde 6 çeşit olan Tostçu Fikr-et, kaşarlı, karışık, nutellalı, yumurtalı, sucuklu, salamlı tost yapıyor. Fakat menüde olmadığı halde müşterinin isteğine göre yaptığı tostlar da yok değil. Mesela kavurmalı tost istenen popüler seçeneklerden biri. Tosta olan talebin her geçen gün arttığını söyleyen mekan sahibi Fikret Bayrak, "İlerleyen süreçte menümüze yeni çeşitleri ekleyeceğiz" diyor. Tostunuzu da ister tost ekmeğine ister büyük ekmeklere yaptırabiliyorsuz. Fiyaları ise 5 ila 6 buçuk lira arasında değişiyor.

#Tostçu Fikret
#Balat
#İstanbul
7 yıl önce