|

Tokat yatırımlarla geleceğe yürüyor

Geçmişten gelen birikimi günün imkan ve teknolojisiyle buluşturarak geleceğe yatırım yapıyor Tokat. Kadim şehir; kültür, turizm, tarım, hayvancılık, rekreasyon yatırımları ile emin adımlarla geleceğe yürüyor. Kentin kültürel, tarihi ve doğal dokusu korunarak insana dokunan yatırımlara imza atılıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 12/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:11 - 12/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Uygulanan projelerle hem şehir içerisinde ticari hayatın canlılığı temin ediliyor, hem de turizm alt yapısı geliştirilerek Tokat’ta turizm ekonomisinin hak ettiği yere ulaşmasının temelleri atılıyor. Büyük şehirlerin sıkıcı, rutin hayatından sıkılanlar ve tarih, kültür, doğal güzelliklerle iç içe yaşamak isteyenler için Tokat butik otelleriyle ziyaretçilere kapılarını açıyor. Her şehrin kendisini dış dünyaya açan bir vizyonu vardır. Bu şehrin prestij projesi ise Kanal Tokat. Kanal Tokat ile Yeşilırmak’ın su imkânını insanlarla buluşturuldu. Bu projenin Tokat’ın sosyal hayat, turizm, ticaret ve istihdamına önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.
Uygulanan projelerle hem şehir içerisinde ticari hayatın canlılığı temin ediliyor, hem de turizm alt yapısı geliştirilerek Tokat’ta turizm ekonomisinin hak ettiği yere ulaşmasının temelleri atılıyor. Büyük şehirlerin sıkıcı, rutin hayatından sıkılanlar ve tarih, kültür, doğal güzelliklerle iç içe yaşamak isteyenler için Tokat butik otelleriyle ziyaretçilere kapılarını açıyor. Her şehrin kendisini dış dünyaya açan bir vizyonu vardır. Bu şehrin prestij projesi ise Kanal Tokat. Kanal Tokat ile Yeşilırmak’ın su imkânını insanlarla buluşturuldu. Bu projenin Tokat’ın sosyal hayat, turizm, ticaret ve istihdamına önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

Tokat Belediyesi şehrin ekonomik geleceğini planlarken turizm, tarım ve hayvancılık başlıklarında yapılacakları da planladı. Bu çerçevede turizm alanında 30 milyon liralık Meydan Projesi’nin yanı sıra Halit Sokağı Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Sık Dişini Helası, Şehir Müzesi ve Sulusokak Tarihi Kent Meydanı Projeleri de turizme önemli katkı sağlayacaktır. Bir yandan şehri imar ederken bir yandan da ihya ederek 6 bin yıllık tarihi ile Anadolu coğrafyasının kadim kenti Tokat’ın insanlarını ekonomik yönden doyurulması hedefleniyor. Kentte bir taraftan sokak sağlıklaştırması gerçekleştirilirken diğer taraftan da zeminin tarihi dokuya uygun olarak yapılması sağlanıyor. Bununla birlikte tarihi Taşhan’ın yanındaki park ile Ulu Cami yanındaki parkın da yenilenerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

KENT 2023’E HAZIRLANIYOR

İlk günkü heyecan ve azimle, gece-gündüz demeden halka hizmet etmek için çalıştıklarını belirten Başkan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Şüphesiz ki bu konudaki en büyük yardımcımız birlik ve beraberliğin en güzel örneğini gösteren halkımız olmuştur. Tokat’ın güzel insanlarıyla el ele, gönül gönüle vererek, göreve gelmeden önce söz verdiğimiz her hizmeti yerine getirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Şimdi ise Tokat’ı 2023 hedeflerine hazırlamaktayız. Tokat her şeyin en iyisine layıktır ve yaptığımız çalışmalarla Tokat’ı çok güzel bir gelecek beklemektedir.”


MEYDAN PROJESİ

30 yıldır Tokat’ta bir Meydan Projesi konuşulur. 30 yılın hayali olan projenin startı verildi, hayaller nihayet ete kemiğe bürünmeye başladı. 30 milyon TL’nin üzerinde maliyeti olan proje esnafın ticari hayatına etki etmeyecek şekilde yapıldı. Meydan Projesi ile birlikte Meydan yanındaki Taşhan, Gök Medrese ve devamındaki Kültür Sokağı’nın yapımıyla birlikte Tokat’ın tarihinin dış dünyaya açılması hedefleniyor.

ARAZİLER KORUMA ALTINDA

Böyle münbit tarım arazilerini korumanın milli bir görev olduğunu belirten Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, şöyle devam etti: “25 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kazova, Gözova, Çamlıbel, Zile ve Maşat Ovaları büyük ova koruma alanına alınmıştır. Hem ülkemizin hem de Tokat’ımızın tarımsal geleceği için alınan bu karardan dolayı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tokat milletvekillerimize müteşekkiriz. Tokat havaalanının yapılması, Tokat-Niksar-Akkuş karayolunun tamamlanması ile Karadeniz limanları için hinterland oluşturacak bu da tarımsal ihracatta önemli rol oynayacaktır.”


Tarihi eserde ilk 3’te

6 bin yıllık tarihi, kendine has coğrafyası ve iklim özellikleri ile Anadolu’nun saklı cennetidir Tokat. 15’ten fazla uygarlığa ev sahipliği yapmış, engin kültürel ve tarih birikime sahip bir şehirdir Tokat. Tarihte hep mazlumları kabul eden, sahiplenen yapısı günümüzde de devam etmektedir.

İlhanlılardan, Danişmendlilere, Selçuklulardan Osmanlı’ya yüzlerce tarihi yapı ile şehir açık hava müzesi gibidir. Öyle ki İstanbul ve Bursa’dan sonra tarihi eser sayısı bakımından Tokat’ın ilk üçte yer aldığı turizmciler tarafından dile getirilmektedir.

Anadolu’da birkaç örneği bulunan kalelerden Tokat Kalesi Kont Drakula’nın (Kazıklı Voyvoda) kaldığı zindanlarıyla ünlüdür. Yine şehir içerisinde 900 adımda 900 yıllık tarihe şahitlik yapacak tarihi eserlerden oluşan zenginliği ancak kadim şehir Tokat’ta görebilirsiniz. Yaylaları, doğal güzellikleri bambaşka olan Tokat’ın astım hastalarının şifa bulduğu ünlü, dünyanın en büyük mağaralarından Ballıca’yı da unutmamak gerekir.

Tokat Anadolu’nun en özgün ve lezzetli mutfaklarından biri. Bunu da Yeşilırmak ile Kelkit havzalarının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasına ve 6 bin yıllık tarihi boyunca hem ticaret hem de kültür merkezi olmasına borçlu. Tokat eşsiz lezzetleri ile muhteşem bir gastronomi zenginliği sunmakta.


KARADENİZ’İN EN BÜYÜK ET KOMBİNASI

Projeler üretilirken sadece kent merkezinin değil ilin bütününün gelişimini kucaklayacak bakış açısıyla hareket ediliyor. İşte böyle bir bakış açısının ürünü “Birlikten Doğan Güç” sloganı ile Tokat Hayvancılığının yüz akı TOPEKTAŞ kuruldu.

Tokat, Turhal, Pazar Belediyeleri ile İl Özel İdaresi ve Pancar Ekiciler Kooperatifi iş birliği ile kurulan TOPEKTAŞ Et Kombinası ve Parçalama Tesisi faaliyetlerine başladı.

Turhal Arzupınar Köyü içerisinde yer alan tesis günlük 250 büyükbaş, 1000 küçükbaş kesim kapasitesine sahip. 30 milyon TL’ye mal olan proje yüzde 50 hibe desteği ile gerçekleştirildi. Bu sayede, bölge hayvancılığına önemli bir katkı sağlanması amaçlandı. Tesis Tokat Ekonomisine yıllık 500 milyon TL değer katacak.


Tokat halkı hijyenik kurallarda helal kesilmiş kırmızı eti gönül rahatlığı ile tüketebilecek.

25 milyon lira maliyetli kapasite ve sistemiyle Türkiye genelindeki 5-6 tesisten birisi olan et kombinası tamamlanarak hizmete sokuldu. Şu anda kesimler devam etmekte. Tesis 80 kişiye istihdam sağlıyor. 7 bin metrekare üzerine kurulan ve 80 kişiye istihdam sağlayan bölgenin en büyük et kombinası ve parçalama tesisinin ardından ise canlı hayvan borsası, et işleme tesisi ve organize besi bölgesi hayata geçirilecek.


  • ULUSLARARASI
    HAL PROJESİ
  • Eroğlu, tarım alanındaki yatırım planlarına ve çalışmalara ilişkin şunları kaydetti: “Tokat’ımızın kendine has iklimi ile yetiştirilen domates, biber ve diğer sebzelerimiz ülke genelinde rağbet görmektedir. Çiftçimizin ürettiği bu ürünleri daha iyi şartlarda pazarlayabilmek amacıyla ilçe belediyelerimizle birlikte Uluslararası Hal Projemizle (TUHAB) çiftçimizin kazancını artıracağız.
  • 80 MİLYONA ULUSLARARASI HAL
  • Yaklaşık 300 bin metrekarelik bir alanda kuracağımız Uluslararası Hal Projemiz içerisinde; mezat alanları, komisyoncu binaları, paketleme, soğuk hava depoları, kurutma fırınları, fuar alanları, otel, çöp toplama alanı ve sosyal tesisler yer alacaktır. İlçe Belediyelerimizle birlikte yapacağımız proje, yaklaşık 80 milyon TL’ye mal olacak. Üreticiden tüketiciye fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek, üretici ve tüketicinin haklarını korumak için hayata geçireceğimiz Tokat tarımının en önemli vizyon projelerinden biri olan Uluslararası Hal Projesi merkezi hükumetle birlikte yapılması gereken projelerimizden bir tanesidir.”

FARKLI YÜKSEKLİKLERDE ÇEŞİTLİ TARIM

Tokat’ın dane fiğde birinci, taze fasulyede ikinci, ıspanakta üçüncü ve sofralık domateste dördüncü sırayı aldığını ifade eden Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Şehrimiz Türkiye’de tarım ürünleri sıralamasında ilk 10’nun içerisinde yer alıyor. Dünyanın geleceğinde doğal gıdalar önemli bir yer tutacak. Türkiye’de bu anlamda Tokat en şanslı illerimizden bir tanesi. İl çerisinde 1200 metreden 600 metreye ve oradan 300 metreye kadar inen yüksekliklere sahip birçok ova bulunmakta. Yükselti farklılıklarından doğan iklim değişiklikleri Tokat ilinde çok çeşitli tarım ürünlerinin yetişmesine zemin hazırlamakta” diye konuştu.


#Tokat
5 yıl önce