|

Teslimat bugün

Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarında teslimat süreci başlıyor. Uçakların ilki, bugün projenin ana yüklenicisi olan Lockheed Martin şirketinin Fort Worth kentindeki üretim tesislerinde düzenlenecek törenle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:11 - 21/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
F-35’lerin Türkiye’ye ilk teslimatı bugün. Törenle verilecek 2 uçak 2019 sonuna dek ABD’de kalacak
F-35’lerin Türkiye’ye ilk teslimatı bugün. Törenle verilecek 2 uçak 2019 sonuna dek ABD’de kalacak

Teslimatla birlikte pilot eğitimleri de başlayacak. F-35 eğitimi için şu ana kadar ABD’ye 11 pilot gönderildi. İlk olarak Florida’daki Eglin Hava Üssü’nde simülatör eğitimi alacak pilotlar daha sonra Luke Hava Üssü’ne F-35’le uçarak eğitimlerini tamamlayacak. Uçakların tek kişilik olması nedeniyle uçuş eğitimleri tam harekât kabiliyetine sahip simülatörlerle yerde veriliyor. Son teknoloji ürünü uçakların bakım faaliyetlerinin aksaksız yürütülmesi amacıyla uçak bakım sınıfı subay ve astsubaylar da Florida’da eğitim gören ekipte yer alıyor.

MALATYA, KONYA, ESKİŞEHİR

Teslim alınacak iki uçak Türkiye’ye ancak Kasım 2019’da gelecek. Türk pilotlar tarafından havada yakıt ikmali yapılarak Malatya Erhaç’ta konuşlu 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’na intikal ettirilecek uçaklar, sonrasında bu üste görev yapacak. Halen Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından, uçakların kesin konuşlanma yeri olarak belirlenen 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda bakım hangarları, eğitim tesisleri ve diğer ihtiyaçlara yönelik inşaat faaliyetleri sürdürülüyor. Malatya’da F-35 pilot ve bakımcı eğitimleri için Entegre Eğitim Merkezi de (EEM) kurulacak. Malatya’daki tesis, F-35 kullanıcısı ülkelere de hizmet verebilecek. Uçakların ilk bölümünün Malatya’da, ikinci partinin Konya’daki 3. Ana Jet Üssü’nde, üçüncü grubun ise Eskişehir’deki 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlanması planlanıyor.

30 SİPARİŞ VERİLDİ

Türkiye, 100 adet F-35A savaş uçağı almayı istiyor. F-35’ler ekonomik ömrünü tamamlayan F-4 2020 uçaklarının yerini alacak ve Hava Kuvvetleri’nde F-16’larla birlikte görev yapacak. Bu anlaşmanın mali büyüklüğü ise 11.5 milyar dolar. Türkiye, bugüne kadar bu uçaklardan 30 adet kesin sipariş verdi. Ismarlanan 30 uçağın ilk 2’sinin

Kasım 2019’da göreve başlaması, ardından 2024 yılına kadar ilk siparişlerin tamamının (30 uçak) teslim edilmesi gerekiyor. Ancak ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’ye yönelik ambargo öngören tasarılar peşpeşe kabul edildi. Tek metin haline gelecek tasarıyı ABD Başkanı Trump’ın veto etme yetkisi var. Fakat ambargo kararı ikinci kez oylanıp Beyaz Saray’a gönderilirse bunu Trump imzalamak zorunda. Bu yüzden ABD’nin, ‘proje ortağı’ olan Türkiye’ye F-35’leri vermeme riski bulunuyor.

  • Sonraki model gemiye inecek
  • Türkiye, F-35 projesinin üretim ortağı 9 ülke arasında. F-35’lerin 3 binden fazla parçasını üreten Türkiye, uçağın geliştirilmesi sürecine sunduğu katkı da dahil olmak üzere projeye 1 milyar dolara yakın para harcadı. Bu paranın yarısını, verilen ilk siparişlerin bedeli oluşturuyor. Proje toplamında 4 bini aşkın üretilecek F-35’lerin Türk savunma sanayii nezdinde 7,5 milyar dolarlık pazar oluşturması öngörülüyor. Piste klasik iniş-kalkış özelliğindeki F-35A modelinin yanısıra Türk Silahlı Kuvvetleri, milli uçak gemisi TCG-Anadolu’da kullanılmak üzere Deniz Kuvvetleri için F-35B modeli uçaklardan 10-16 adet alacak. F-35B uçakları, kısa kalkış dikey iniş yapabilme özelliğiyle halen bu segmentte alternatifsiz görülüyor ve bu konuda da görüşmeler devam ediyor.
#TSK
#Türkiye
#ABD
#F35
6 yıl önce