|

Terörle değil turizmle anılıyor

Mardin, PKK ve terör örgütünün emrinden çıkmayan belediyelerin baskısı devletin müdahalesiyle bitirilince kültürel ve sosyal hayat yeniden canlanmaya başladı. Şehir artık terörle değil turizmle anılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:56 - 18/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Mardin artık terörle değil, turizmle anılıyor
Mardin artık terörle değil, turizmle anılıyor

PKK terör örgütü ve terör örgütünün emrinden çıkmayan belediyelerin yıllarca baskı altında tuttuğu Mardin, özüne dönüyor. Festivallere, şenliklere ev sahipliği yapmaya başlayan şehirde, organizasyonların yıl içine yayılmasıyla beraber otellerde yılın 12 ayında doluluk oranları yüzde yüze ulaştı. Mardin artık terörle değil, turizmle anılıyor.

İNSAN HAYATINA DOKUNUYORLAR

Mardin, PKK terör örgütünün bastırdığı kültürüne ve sosyal hayatına yıllar sonra geri dönmeye başladı. Güvenlik önlemleri halen en üst seviyede olsa da artık kent ve ilçe merkezlerinde güvenlik güçleri görünür değil. Terörün etkisinin ardından şehre gelen huzur ile birlikte, insan hayatına dokunan hizmet anlayışıyla, vatandaşlar, gündüzleri ve geceleri güvenle dışarı çıkabiliyor, sosyal aktivitelere katılıyor.

PKK terör örgütünün saldırılarının arttığı dönemde kapanan oteller yeniden açıldı. 6 bin 500 yatak potansiyeline sahip olan şehirde bütün yataklar dolu. Terörle değil turuzimle anılmak isteyen Mardin’de normalleşme için hedef öncelikli olarak sosyal hayatı canlandırmak. Amaç, tarihi dokusuyla öne çıkan bu medeniyet beşiğini sadece Türkiye’ye değil dünyaya açmak.

HEDEF 12 AY TURİZM

Festivaller, şenlikler düzenleniyor ve planlanıyor. Yapılan etkinliklerle şehir moral kazandı, gelen turist sayısında artış yaşandı. Bilim Şenlikleri, bisiklet turları, uçurtma festivalleri gibi çok sayıda sosyal etkinlikle canlı bir şehir haline gelen Mardin’de, bu organizasyonlar yıl içine yayılarak şehre 12 ay turist gelmesi hedefleniyor.

VATANDAŞLA KUCAKLAŞILIYOR

Mardin Belediyesi’nin kurduğu Mardin Masa uygulaması ile vatandaşla kucaklaşılıyor. 70 kişilik ekip 10’ar kişilik gruplarla vatandaşla buluşuyor. Bu ekip, 1 yılda kapıkapı gezerek ya da telefonla konuşarak tam 177 bin 894 insana ulaştı. Kırsal mahallelerde yaşayan çocukların Mardin’i tanıması için başlatılan “Şehrimi Tanıyorum” projesi ile 3 bin 536 çocuğa şehrin tarihi ve kültürel mirası tanıtıldı. Yaşlı ve kimsesi olmayan vatandaşların da yanında olan belediye 12 bin 640 yaşlı ve kimsesiz vatandaşı ziyaret etti.

Gençlere özel projeler

Mardin’de gençleri terörist örgütün kandırmaması için “sosyal faaliyetler, sanat ve spora” ağırlık veriliyor. Gençlerin daha rahat bir ortamda çalışmaları ve sosyal aktiviite yapabilmeleri için Bilgi Evleri ve Gençlik Merkezleri açıldı. Mardinli gençler için gençlik turları, etkinlikler düzenleniyor. Mardin’in halen kayyumda yönetilen belediyesi gençlerden spor takımları kurmaya başladı. Hentbol ve kız voleybol takımı kuruldu. Bu projelerden memnun olduğunu belirten Mardinli gençler PKK terör örgütünün artık kendilerini rahat bıraktığını söylüyor.


  • Sosyal hayat canlandı
  • Özellikle 4 ilçe, PKK terör örgütünün saldırıları sonucu büyük hasar görürken, vatandaşların talepleri üzerine 6 bin 500 konut planlandı. Bu konutların 2018 sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Yeşillendiriliyor ve PKK’nın yıllarca evlerine hapsettiği insanların dışarı çıkması için sosyal donatılarla donatılıyor. Bu da sosyal hayatı canlandırıyor. Mardin Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra, halk devletin şefkat elini hissetti. İl ve ilçe yönetimleri halkı yerinde ziyaret ederek talep ve isteklerini dinliyor. Devralındığında 650 milyon lira olan belediyenin borcunun 170 milyonu ödendi.

#Mardin
#PKK
6 yıl önce