|

Tarihi eserler vatanına dönüyor

Anadolu topraklarından çalınarak yurt dışına kaçırılan tarihi eserler Türkiye’nin yürüttüğü başarılı diplomasiyle tekrar vatanlarına dönüyor. İade süreçlerinde son 16 yılda 4 bin 311 eser Türkiye’ye döndürülürken binlerce eser de dönmek için gün sayıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:35 - 16/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Gaziantep’teki meşhur Çingene Kızı mozaiğine ait 12 parça kaçırıldığı ABD’den Türkiye’ye iade edilecek.
Gaziantep’teki meşhur Çingene Kızı mozaiğine ait 12 parça kaçırıldığı ABD’den Türkiye’ye iade edilecek.

Anadolu’dan kaçırılan eserlerin geri getirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü takip çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Avrupa başta olmak üzere müzeleri gezerek Türkiye’den kaçırılan eserleri belirliyor. Daha sonra da bu eserlerin Türkiye’ye getirilmesi için süreç başlıyor.

BİNLERCE ESER GÜN SAYIYOR

İslami eserlerden el yazması Kur’an-ı Kerim ile kitaplara, Osmanlı dönemi eserlerinden Roma ve Bizans dönemi sikke, heykel, stellere ve Urartu, Hitit, Lidyalılar dönemine ait eserlerin yurt dışına kaçırıldığı görüldü. Bunlardan bir kısmı müzelerde sergilenirken bir kısmı koleksiyoncuların elinden çıktı.

YOĞUN DİPLOMASİ YÜRÜTÜLDÜ

Türkiye ise son 16 yılda bu eserlerin döndürülmesi için yoğun bir çalışma başlattı. Bu kapsamda 2003’ten bu yana ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Hırvatistan, İsviçre, Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelerde bulunan Türkiye’ye ait 4 bin 311 eser yürütülen yoğun diplomasiyle geri alınırken binlerce eserin de döndürülmesi için görüşmelere başlandı.


Mozaikten mihraba

Türkiye’ye iadesi beklenen tarihi eserlerden bazıları şunlar: “İstanbul Piyale Paşa Camii çini alınlığı, Zeugma Mozaiği (ABD), Konya Beyhekim Camii mihrabı (Almanya), İki mermer heykel başı (Avusturya), İskender başı heykeli (Belçika), Hacı Bayram Veli Türbesi şamdanı, Eşrefoğlu Cami Halısı (Danimarka), Eyüp Sultan Camii’ne ait bir çini karo (Fransa), Eros başı heykeli (İngiltere), Urartu Şamdanı (İsrail), Lidya yazıtı ile Osmanlı sancağı (İtalya)”

#Tarihi eser
#Türkiye
6 yıl önce