|

Sürücülerin çilesi son bulacak

Türkiye-Gürcistan güzergahındaki Erzurum-Artvin karayolu üzerinde sürücülerin korkulu rüyası olan ‘Pirinkayalar Geçidi’nde tünel çalışmalarına başlandı. Erzurum’un Uzundere ilçesindeki doğa harikası Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi yakınına yapılacak tünel, sürücülere rahat nefes aldırmanın yanı sıra bölge turizmine de katkı sağlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2018 Pazar
Güncelleme: 04:53 - 4/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
‘Pirinkayalar Geçidi’ sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak
‘Pirinkayalar Geçidi’ sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak

Türkiye-Gürcistan güzergahındaki Erzurum-Artvin karayolunda dik yokuşları ve keskin virajlarıyla özellikle kış aylarında sürücülere zor anlar yaşatan ‘Pirinkayalar Geçidi’ sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak. Erzurum’un Uzundere ilçesindeki kuzey-güney aksından Gürcistan’a kadar uzanan ve ilçedeki doğa harikası Tortum Gölü ile Tortum Şelalesi yakınındaki geçitte tünel yapılması için çalışmalara başlandı.

KAZALARIN ÖNÜNE GEÇECEK

Özellikle kışın kapanan yoldaki trafiği rahatlatmak ve turizmi canlandırmak için Karayolları Genel Müdürlüğü ve Uzundere Kaymakamlığı koordinesinde hazırlanan tünel projesi, bittiğinde tek tüp olarak 2 bin 380 metre uzunluğunda olacak. Bölgedeki viraj ve yokuşları ortadan kaldırarak turizme katkı sağlayacak tünel, uluslararası taşımacılık yapan sürücülerin yol çilesine çare olup kazaların önüne geçecek.


ULAŞIMA KONFOR SAĞLAYACAK

Yöreye ulaşımı kolaylaştırarak yerli ve yabancı turistler için bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek tünel, ilçenin turizm faaliyetine de ivme kazandıracak. Tünel, ulaşıma açılmasıyla Cittaslow ‘sakin şehirler’ ağına kabul edilen Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü, Tortum Şelalesi ve Öşvank Kilisesi gibi yerleri ziyaret edecek turistler, konforlu ulaşım imkanına kavuşacak.


‘ULUSLARARASI TAŞIMACILIK İÇİN ÖNEMLİ’

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, Pirinkayalar Geçidi’nin hem kaya düşmesi hem de virajlı olması nedeniyle çok riskli bölge olduğunu anımsattı. Karayolları Genel Müdürlüğünün bu geçide tünel yapılmasını kararlaştırdığını dile getiren Özsoy, “Türkiye’de yollar batı doğu, kuzey güney aksı yönünde gidiyor. Burası da D950 karayolu ve Türkiye’nin en doğusundaki kuzey güney aksı olup Artvin Hopa’dan başlayarak Mardin Şenyurt’a kadar gidiyor. Dolayısıyla bu yol uluslararası taşımacılıkta çok önemli” dedi.

‘TURİZME ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK’

Doğal güzellikleriyle her yıl yerli ve yabancı turistin gözdesi olan ilçede yapılacak tünelin turizmi daha da canlandıracağını vurgulayan Özsoy, şöyle devam etti: “Turizmde en önemli şeylerden birisi ulaşımın konforlu ve kısa süreli olması. Tünel Tortum Gölü ve Tortum Şelalesine giden turistlerin daha konforlu seyahat etmesini sağlayacak. Biz de bu gölün yanında yapılan tüneldeki güzergaha 6 seyir terası yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de cam terası projemiz. Tünel ile terasların yapılacağı alandaki karayolu yoğunluğu azalacağından insanlar orada piknik yaparak daha uzun süreli kalma şansı yakalayacak. Bu anlamda tünel turizmimize de çok önemli katkılar sağlayacak.”

#Eruzurum
#Pirinkayalar Geçidi
#Artvin
6 yıl önce