|

Son dakikada Nobel’ler elinde kaldı

İstanbul Üniversitesi, 2 tıp fakültesinden 1’ini kaybetti. Cerrahpaşa Tıp yeni kurulacak üniversiteye geçerken, İletişim Fakültesi’nin verilmesinden son dakikada vazgeçildi. Böylece İletişim ve Tıp fakülteleri mezunu olan Pamuk ve Sancar’ın Nobel Ödülleri, İÜ’nün elinde kaldı.

Yeni Şafak
08:28 - 27/04/2018 Cuma
Güncelleme: 08:59 - 27/04/2018 Cuma
Diğer
Tarihi 1453 yılına dayanan İstanbul Üniversitesi’nin giriş kapısı.
Tarihi 1453 yılına dayanan İstanbul Üniversitesi’nin giriş kapısı.

Bölünecek 13 üniversite arasında, tarihi 1453 yılına dayanan İstanbul Üniversitesi (İÜ) de yer alıyor. Üniversitenin 2 tıp fakültesinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, yeni kurulacak ve adı İbn-i Sina’dan İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) olarak değiştirilen yeni üniversiteye verilecek.

Gazete Habertürk'ün haberine göre bu yeni üniversiteye Cerrahpaşa’nın yanı sıra Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakülteleri verilecek. Ayrıca Diş Hekimliği ve Eczacılık fakülteleri yeni oluşturulacak. Bu fakültelerde öğrenim gören lisansüstü öğrencileri de İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bu eğitimöğretim dönemi sonrasından geçerli olmak üzere aktarılacak.

TASARIDAN İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÇIKARILDI

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda, 4’ü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören 3 üniversitenin daha eklenmesiyle bölünecek üniversite sayısını da 13’e çıkaran tasarı kabul edildi. Bu tasarıda önemli değişiklikler de yapıldı. Bunlardan biri İstanbul Üniversitesi’nde oldu. Bölünerek kurulacak üniversitenin adı İbn-i Sina’dan İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) olarak değiştirilirken, bölünecek üniversiteye verilecek fakülteler arasında yer alan İletişim Fakültesi çıkarıldı.

İletişim Fakültesi’nin bünyesinde kalmasıyla, İstanbul Üniversitesi’nin Nobel “şansının” da 2 mezunu ile devam etmesi garantilenmiş oldu. Nobel Ödüllü mezunları Orhan Pamuk ile Prof. Dr. Aziz Sancar sayesinde İÜ, dünyanın en prestijli üniversite sıralaması olan ve Çin Shanghai Jiao Tong Üniversitesi’nin 2003’ten bu yana yaptığı Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması’nda (Academic Ranking of World Universities- ARWU) yaklaşık 37 puan alacak. Ancak 401-500 bandındaki yerini bölünmeden sonra da koruyabilecek mi, belli değil.

#İstanbul Üniversitesi
#Nobel
6 yıl önce