|

Şırnak’ın değerleri Çin’de tanıtılacak

‘Uygarlığın Doğduğu Topraklar Anadolu Şehr-i Nuh Projesi’ kapsamında, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Şenoba beldesinde açılan atölyede 50’yi aşkın kadın, Cudi Dağı ve Hz. Nuh’un gemisi gibi kentin değerlerini halı ve el sanatlarına işliyor. Şırnaklı kadınların hazırladığı el emeği ürünler, 15 Mayıs’ta Çin’in Şanghay kentinde sergilenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 02:51 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Şırnaklı kadınların hazırladığı el emeği ürünler, 15 Mayıs’ta Çin’in Şanghay kentinde sergilenecek.
Şırnaklı kadınların hazırladığı el emeği ürünler, 15 Mayıs’ta Çin’in Şanghay kentinde sergilenecek.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde ‘Uygarlığın Doğduğu Topraklar Anadolu Şehr-i Nuh Projesi’ kapsamında Şenoba beldesinde açılan atölyede kentin kültürel değerleri yeniden hayat buluyor. Uludere ilçesinde, terörle mücadeledeki başarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında Kaymakamlıkça hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında beldede atölye açıldı. Atölyede 50’yi aşkın kadın, 6 usta öğretici gözetiminde Cudi Dağı ve Hz. Nuh’un gemisi gibi kentin değerlerini halı ve el sanatlarına işliyor. Şırnaklı kadınların hazırladığı el emeği ürünler, 15 Mayıs’ta Çin’in Şanghay kentinde sergilenecek.

HUZURUN KEYFİNİ SANAT ÇIKARIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Sanatçısı ve Proje Yönetmeni Esma Civcir, yurt dışına açılacak bir projeyi hayata geçirmek için ilçede bulunduklarını ve büyük destek gördüklerini söyledi. Sağlanan huzur ortamında insanların kültür ve sanata yöneldiğine işaret eden Civcir, 500 metrekarelik alanda unutulmaya yüz tutmuş eserleri tekrar canlandırmak için çalıştıklarını aktardı.

‘KADINLARIN RENKLİ DÜNYASI’

Civcir, Şehr-i Nuh ve Cudi Dağı tasvirlerini kilime dokuduklarını ifade ederek şöyle konuştu: “İlin kültüründe var olan sanatsal bilgileri sanat eserine taşımayı hedefledik. Biraz zor bir zamanda bunu yapmaya başladık ve çok büyük bir enerji ve sinerji yakaladık. Kadınlarımızın olağanüstü renkli dünyası, güzel deneyimleri, heyecanı, bir şeyi üretme zevkleri ve istekleri ile huzurun keyfini sanat ve tasarımla çıkarmayı hedefledik.”


TERÖR YERİNE SANAT KONUŞUYOR

Projenin grafik tasarımcısı Zehra Babat, yok olmaya yüz tutmuş kültürleri ön plana çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Yöre kadınlarının yeteneklerini sergileyecek bir proje hazırlandığını aktaran Babat, “Burası yıllarca terörle anıldı. Artık huzurlu bir memleketimiz var. Sanatımızla değerlerimizi konuşturmamızın vakti geldi” dedi. Usta öğretici Rahime Bilen de gönüllü olarak yer aldığı projede, kilime Cudi Dağı ile Nuh’un Gemisi figürlerini işlediğini belirterek, “Bu proje bize çok şey kattı, ufkumuzu genişletti. Yaptığımız ürünlerle kültürümüzü daha çok insanlara ulaştırabiliyoruz” dedi.

#Anadolu Şehr-i Nuh Projesi
#Şırnak
#Uludere
#Şenoba
#Cudi Dağı
6 yıl önce