|

Sabotaj iddiası araştırılıyor

Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği, 92 vatandaşın yaralandığı tren kazasıyla ilgili, ‘sabotaj’ iddiaları üzerine şüphelilerin terör bağlantıları araştırılıyor. Olay sonrası incelemeye alınan ‘kara kutu’ çözüldü. Yapılan ön incelemede, yolcu treninin 118 kilometre hızla seyir halindeyken, karşıdan gelen kılavuz lokomotifi fark edip frene bastığı ve hızı 92 kilometreye düştüğü sırada çarpışmanın meydana geldiği belirlendi.

Osman Özgan
04:00 - 16/12/2018 الأحد
Güncelleme: 04:34 - 16/12/2018 الأحد
Yeni Şafak
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılan kazaya ilişkin önemli ayrıntılara ulaşıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılan kazaya ilişkin önemli ayrıntılara ulaşıldı.

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile klavuz lokomotifin kafa kafaya çarpışması sonucunda meydana gelen kazada 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybetmiş, 92 vatandaş da yaralanmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılan kazaya ilişkin önemli ayrıntılara ulaşıldı.

KARA KUTU ÇÖZÜLDÜ

Kazanın ardından her iki kutunun kara kutularına bakıldığı ancak klavuz lokomotifteki kara kutunun ağır hasara uğradığı belirlendi. YHT’ye ait 8 numaralı kabininde bulunan kara kutuda ise herhangi bir hasar olmadığı anlaşıldı. Soruşturmayı da aydınlatacak olan kara kutuya el konuldu. Kazanın hemen sonrasında yetkililer tarafından incelenmeye alınan kara kutuya ilişkin hazırlanan ön raporda, olay anına ilişkin önemli ayrıntılar yer aldı.

ŞÜPHELİLERİN TERÖR BAĞLANTISINA BAKILIYOR

Kazanın ardından kontrolör E.E.E., tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve tren hareket memuru S.Y. gözaltına alınmıştı. Kazayla ilgili “sabotaj” iddialarını mercek altına alan savcılık, şüphelilerin terör bağlantısını da araştırıyor. Bu kapsamda şüphelilerin telefonlarına el konulduğu ve telefon içeriklerinin incelendiği belirtildi. Ayrıca şüphelilerin kimlerle görüştüğünün tespiti için HTS verilerine de bakıldığı aktarıldı. Emniyetteki sorguları devam eden şüphelilerin yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Bu arada, Başsavcılığın koordinesinde idari birimlerin de kazaya ilişkin raporlarını hazırlamaya başladığı ifade edildi. Şüphelilerin ifadeleri ve hazırlanacak raporlar doğrultusunda gözaltı sayısının artabileceği belirtiliyor.

TELSİZ İÇERİKLERİ İNCELENİYOR

Soruşturma kapsamında el konulan telsiz konuşmalarının kayıtlarını içeren kayıt cihazı ile istasyon ve trendeki kamera görüntülerini kaydeden Dijital Video Recorder (DVR) cihazının siber ekipler tarafından incelenmesine devam ediliyor. İnceleme sonucunda, kaza öncesinde telsizden bir konuşma olup olmadığı ya da herhangi bir uyarı yapılıp yapılmadığı netleşecek. Yine olayın yaşandığı anları kaydeden görüntülerin çözümüyle kaza anına ilişkin ayrıntılar da netleşmiş olacak. Ayrıca trenlerde bulunan uydu telefonlarının HTS kayıtlarına da bakılıyor.

YAYINLANAN İFADELER ASILSIZ

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tren kazasına ilişkin bazı basın yayın organlarında yer alan şüpheli ifadeleri olduğu iddia edilen metinlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. YHT kazasımda hayatını kaybeden Arif Kahan Ertik de dün memleketi Çanakkale’de toprağa verildi. Ertik’in Almanya Ticaret Bakanlığı Türkiye temsilciliğinde görev yaptığı öğrenildi.

Lokomotifi farkedince hızını 92’ye düşürdüAnkara’dan 06.30 sıralarında hareket eden YHT’nin hızı 118 kilometreye ulaştı. Makinist, Marşandiz İstasyonuna geldiğinde karşı yönden aynı hat üzerinden kılavuz lokomotifinin geldiğini fark etti ve fren yaptı. Ancak mesafe kısa olduğu için duramayan YHT’nin hızı 92 kilometreye düştüğü sırada çarpışma meydana geldi. YHT’nin 206 yolcusu bulunuyordu. Kazada hayatını kaybeden yolcuların birinci ve ikinci vagonda oldukları belirlendi.

  • Enkaz kalktı
  • Yenimahalle’deki Marşandiz İstasyonu’nda onarım çalışmalarına dün de devam edildi. İstasyonda oluşan enkazın vinç yardımıyla hattın yanındaki boş alana taşınmasının ardından, raylarda ve elektrik iletim hatlarında oluşan hasarın onarımı yapıldı. Çalışmalar kapsamında, hasarlı rayların yerine yeni raylar yerleştirilirken, enerji iletim hatlarında son kontrollerin yapıldığı dikkati çekti. Hattaki onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, şehir içi banliyö seferlerinin bugün sabah saatlerinden itibaren yeniden başlayacağı öğrenildi.
#Ankara
#Tren kazası
#YHT
٪d سنوات قبل
default-profile-img