|

Rusya’dan tarihi kopuş

Kazakistan’da tartışma başlatan alfabe değişikliği kararı başkent Astana’daki bazı okullarda pilot uygulamayla başladı. Ülkenin, Latin alfabesine geçişiyle birlikte, Rusya ile bağlarını koparacağı düşünülüyor.

Haber Merkezi
04:00 - 7/10/2018 Pazar
Güncelleme: 06:09 - 7/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Halkın yüzde 94’ünün Rusça konuştuğu Kazakistan’da hükümet, üç aşamalı yedi yıllık alfabe reformu için toplam 218 milyar Tenge (664 milyon dolar) ayırmıştı.
Halkın yüzde 94’ünün Rusça konuştuğu Kazakistan’da hükümet, üç aşamalı yedi yıllık alfabe reformu için toplam 218 milyar Tenge (664 milyon dolar) ayırmıştı.

2025 yılına kadar kademeli olarak Kiril yazısından Latin alfabesine geçmeye hazırlanan Kazakistan, Astana’daki bazı okullarda pilot uygulama başlattı. 42 harften oluşan ve yaklaşık 80 yıldır kullanılan Kazakça Kiril alfabesini bırakmaya hazırlanan ülke Latin alfabesine geçişle birlikte 32 harf kullanacak. Derslerde Latin alfabesi kullanmaya başlayan pilot okul müdürü Ernour Omarkhanov, “Yeni alfabe okul ödevlerine ayrılan süreyi de kısaltıyor” dedi.


RUS KÜLTÜRÜNÜN ETKİSİNDE

Diğer yandan, Rus kültürünün etkisinde kalan yaklaşık 18 milyon nüfusa sahip ülkedeki bu köklü değişiklik kararı kuşkuyla karşılandı. Rusya’ya yakınlığıyla bilinen bazı bürokratlar, bu değişikliğin Rusya ile olan kültürel ve tarihsel bağlardan sembolik kopuşu temsil ettiğini ileri sürdü. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ise söz konusu reformun ülkeyi modernleştirme, yabancı dil öğrenimi ve internet kullanımını kolaylaştırmayı amaçladığını belirtti.

#Kazakistan
#Rusya
6 yıl önce