|

Provokasyon kurşunu

Ankara’daki ABD Büyükelçiliği dün iki ülke ilişkilerini daha da zora sokacak provokatif bir saldırıya sahne oldu. Beyaz bir araçla elçilik önüne gelen 2 saldırgan binaya 6 el ateş açarak kaçtı. Kurşunlardan 3'ü binaya isabet etti. Bölgedeki yüzlerce kamerayı inceleyen polis, 2 saldırganı yakaladı. Çok sayıda sabıkası olan provokatörler, suçlarını itiraf etti. Ankara saldırıyı sert bir dille kınadı.

Haluk Karakaya
04:00 - 21/08/2018 Salı
Güncelleme: 02:04 - 21/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Polis ekiplerinin olay yerinde yaptığı inceleme sonucu 6 adet boş kovan bulundu.
Polis ekiplerinin olay yerinde yaptığı inceleme sonucu 6 adet boş kovan bulundu.

Amerika’nın Türkiye’ye yönelik ekonomik darbe girişimiyle gerilen ilişkileri daha da çıkmaza sokabilecek provokatif bir saldırı gerçekleşti. Dün sabah ABD’nin Ankara’daki Büyükelçiliği'ne bir araçtan ateş açıldı. 6 mermiden üçü binaya isabet ederken, 2 saldırgan akşam saatlerinde Ankara polisi tarafından yakalandı. Çeşitli suçlardan sabıkaları olan saldırganlar, elçiliği kurşunladıklarını itiraf etti.

Dün sabah kur saldırısıyla son yılların en gergin zamanlarını yaşayan Türk-ABD ilişkilerini çıkmaza sokabilecek provokatif bir saldırı gerçekleşti. Dün sabah saatlerinde yaşanan olayda ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı düzenlendi. Elçilik binasına 3 kurşun isabet ederken olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Zamanlaması manidar bulunan olayla ilgili hızla harekete geçen polis, operasyon başlattı. Saatler içinde kamera kayıtlarından da yararlanılarak saldırganlar tespit edildi ve gözaltına alındı. Çok sayıda suçtan sabıkaları bulunduğu öğrenilen 2 saldırgan, polis ifadelerinde suçlarını itiraf etti.

6 ATIŞIN 3’Ü İSABET ETTİ

Olay dün sabah 05.30 sularında meydana geldi. ABD’nin Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan büyükelçiliğine beyaz renkli bir araçta bulunan 2 kişi tarafından silahla ateş açıldı. Saldırıda güvenlik görevlilerinin bulunduğu kulübeye bir ve büyükelçiliğin demir kapısına üç mermi isabet etti. Polis ekiplerinin olay yerinde yaptığı inceleme sonucu 6 adet boş kovan bulundu. Boş kovanlar balistik inceleme için muhafaza altın aldı. Herhangi bir yaralanma yaşanmazken, polis olayla ilgili hızla operasyon başlattı.

LED AMPÜL AYRINTISI

Saldırganların plakanın kameralardan teşhis edilmesini zorlaştırmak için led ampül kullandığı öğrenildi. Emniyet kaynakları, plaka led ampülle aydınlatıldığı için tespitinin zaman aldığını belirtti. Yüzlerce MOBESE ve güvenlik kamerasında yapılan inceleme sonrasında olayda kullanılan aracın plakasının “06 BDP 502” olduğu, İstihbarat Şubesi ekiplerince tespit edildi. Bunun üzerine yapılan aramalarda araç Keçiören Okul Caddesi’nde bulundu. Zanlılardan Ahmet Çelikten’i burada gözaltına alındı. Çelikten’in Emniyetteki sorgusunda Osman Gündaş’ın ismini vermesi üzerine Gündaş da Keçiören 945 Sokak’ta bulunan bir evde yakalandı.


EMNİYET’TE İTİRAF ETTİLER

Ankara Valiliği, ABD’nin saldırı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı geçekleştirdikleri değerlendirilen Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş’ın, olayda kullanılan 9 mm. çapında tabanca ve 06 BDP 502 plakalı araç ile yakalandıkları” bildirdi. Valilik “Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş’ın alınan ilk ifadelerinde saldırıyı birlikte yaptıklarını kabul ettikleri” belirtti.

ÇOK SAYIDA SUÇTAN SABIKALARI VAR

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Olayın faillerinden Ankara-Bağlum nüfusuna kayıtlı, 1979 doğumlu Ahmet Çelikten, ‘sigortalının yükümlülüklerini yerine getirmeme ve taksirle yaralamadan’ suç kaydı olup cezaevi firarisi olarak aranmaktadır. Diğer fail, Ankara-Çubuk nüfusuna kayıtlı, 1980 doğumlu Osman Gündaş’ın ise taksirle yaralama, uyuşturucu, tehdit, oto hırsızlığı, kasten yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeden suç kaydı bulunmaktadır. Silahlı saldırı olayı ile ilgili adli soruşturma derinleştirilerek devam etmekte olup, şüphelilerin bağlantıları ve olayın bütün yönleri araştırılmaktadır. Gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir.”

  • Devletimizin güvencesi
    altındalar
  • AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Bu, açık bir provokasyondur” diye konuştu. Çelik, “Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerekir. Türkiye’de görev yapan yabancı misyonlar, büyükelçilikler, devletimizin güvencesi altındadırlar. Diplomatik faaliyetini yürütenler, milletimizin misafiridirler. Her türlü güvenliklerinin sağlanması konusunda azami hassasiyet gösterilecektir. Türkiye güvenli bir ülkedir” ifadelerini kullandı.
  • Kaos yaratma
    girişimi
  • Elçiliğe düzenlenen saldırı nedeniyle bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, olayı ‘kaos yaratma girişimi” olarak niteledi. Kalın, “Bu açıkça bir kaos yaratma girişimidir. Türkiye güvenli bir ülkedir ve bütün yabancı misyonlar kanunların güvencesi altındadır. Olay soruşturulmaktadır” ifadelerini kullandı.
  • OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
  • Saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, provokatif saldırıyı kınadıklarını belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da, “ABD’nin Ankara’daki Büyükelçiliği ile ülkemizdeki diğer misyonlarının ve çalışanlarının güvenliği için alınan tedbirler artırılmıştır” açıklamasını yaptı.



#ABD
#Türkiye
#Ankara
6 yıl önce