|

Padişah kaftanlarını cam altına işliyor

Bartın'da yaşayan emekli öğretmen İbrahim Boz, Türkiye'de az sayıda kişinin icra ettiği cam altı sanatında ortaya koyduğu eserlerle, Osmanlı padişahlarının kaftanlarını cam ve boyanın ahenginde gelecek nesillere aktarıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 31/01/2017 Salı
Güncelleme: 02:54 - 31/01/2017 Salı
Yeni Şafak
10 yıldır Osmanlı kaftanları çalışmalarıyla sürdürdüğü geleneksel camaltı sanatını, gönüllü dersler vererek yeni kuşaklara aktarmanın
gururunu yaşıyor.
10 yıldır Osmanlı kaftanları çalışmalarıyla sürdürdüğü geleneksel camaltı sanatını, gönüllü dersler vererek yeni kuşaklara aktarmanın gururunu yaşıyor.

Bartın'da yaşayan emekli öğretmen İbrahim Boz, Türkiye'de az sayıda kişinin icra ettiği cam altı sanatında ortaya koyduğu eserlerle, Osmanlı padişahlarının kaftanlarını cam ve boyanın ahenginde gelecek nesillere aktarıyor. Teknik lisede öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olan ebru ve camaltı sanatçısı Boz, 2005 yılında bir tarihi eserin restorasyonuyla tanıştığı ve 10 yıldır Osmanlı kaftanları çalışmalarıyla sürdürdüğü geleneksel camaltı sanatını, gönüllü dersler vererek yeni kuşaklara aktarmanın gururunu yaşıyor.



CAMIN ARKA YÜZEYİNE YAPILIYOR


Boz, Camaltı sanatının, camın arka yüzeyine toz, guaj ya da yağlı boyayla resim çizilerek gerçekleştirildiğini anlatan Boz, "Bu sanat camın üzerine ters yapılıyor, onlarca renk kullanılarak harika eserler ortaya çıkarılıyor. Hem ebru hem de camaltı sanatı ile uğraşıyorum. Bu sanata da 2005'te restorasyon ile başladım. Yani eski bir camaltı eserini restore edilmesi için getirdiler ve çok hoşuma gitti, incelemeye başladım" diye konuştu.



HEPSİNİN AYRI BİR ANLAMI VAR


Padişah kaftanlarının sıradan olmadığını vurgulayan Boz, "Hepsinin bir anlamı var, renklerin bir anlamı var. Mesela kaftan üzerindeki üç hilal Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarına hakim olmayı anlatır. Hilallerin arasındaki çizgiler de kıtalar arasındaki denizleri. Ayrıca padişahlar, kaftanların rengini katılacağı törene göre belirlermiş. İşte tüm bu bilgilerin, camaltı sanatıyla gelecek kuşaklara aktarılmasını istedim" diye konuştu.







#Bartın
#Padişah kaftanları
#Camaltı sanatı
7 yıl önce
default-profile-img