|

Ovaköy yolu açılıyor

Kerkük’te kontrolü ele aldıktan sonra Sincar’a geçen Irak ordusu, Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı’nı bypass etmek için inşa edeceği Ovaköy’ün güzergahını temizliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 الخميس
Güncelleme: 10:16 - 19/10/2017 الخميس
Yeni Şafak
Irak ordusu, Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı’nı bypass etmek için inşa edeceği Ovaköy’ün güzergahını temizliyor.
Irak ordusu, Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı’nı bypass etmek için inşa edeceği Ovaköy’ün güzergahını temizliyor.

İşgal altındaki Kerkük’ü tam anlamıyla kontrol altına aldıktan sonra Hanekin ve Diyala üzerinden Sincar’a geçen Irak ordusu, Türkiye’nin Habur’a alternatif olarak inşa edeceği Ovaköy güzergahını temizliyor. Haşdi Şabi milislerinin desteğiyle Musul batısındaki bölgede ilerleyen Bağdat yönetimine bağlı güçler, Kerkük’ten Türkiye’ye giden petrol boru hattını takip ederek kuzeye doğru ilerliyor. Kerkük ve Musul’dan Türkiye-Irak sınırına kadar olan alanı Peşmerge’den temizleyip güvenli hale getirecek Irak ordusu, burada hayata geçecek yeni kapı için de yol açıyor.

BARZANİ ORAYA HAPSOLACAK

Irak ordusu, kukla devlet girişiminin mimarı Mesud Barzani’ye karşı yürüttüğü operasyonla Peşmerge’yi tartışmalı bölgelerden çıkardı. Kuzeye yönelik operasyon tamamlandığında Barzani’nin elinde sadece Habur’un öte yanındaki küçük bir bölge kalacak. Burada da gerek ticaret yolu gerekse petrol boru hattı için güvenli bir koridor açılması yahut Barzani’nin buradan da itilmesi gündemde. Bölgede 36 saattir atılan tüm bu adımlar Türkiye, Irak ve İran’ın ortak stratejisi doğrultusunda gerçekleştiriliyor.


BORU HATTININ GÜZERGAHI

Son birkaç gündür cereyan eden başdöndürücü gelişmeleri değerlendiren Strateji Uzmanı Dr. Abdullah Manaz, “Irak ordusu Sincar’dan Tel Afer üzerinden Silopi’ye, Ovaköy’e kadar çıkacak. Kerkük-Yumurtalık petrol boru güzergahını güvence altına alacaklar. Boru hattının Türkiye topraklarından çıktığı bölge olan Silopi’de de bir süredir askerlerimiz tatbikat yapıyor. Şuanda yürütülen operasyon, Barzani’nin 1970 sınırlarına itilmesi, ancak kısa vadede petrol boru hattı güzergahının güvenliğe alınmasıdır” dedi. Irak’ta atılan tüm adımların Ankara-Bağdat-Tahran işbirliğinde gerçekleştiğini dile getiren Manaz şunları söyledi:

ZORLANSALAR TSK GİRERDİ

“Bugün Irak ordusunun Haşdi Şabi ile bölgede attığı adımlar, Türkiye’ye rağmen atılan adımlar değil. Aksine, Türkiye ile anlaşılması neticesinde bu hamleler geldi. Eğer yerel güçler orada zorlansaydı, PKK saldırıları başgösterseydi buradan Türk Silahlı Kuvvetleri girecekti. Bundan bir ay önce Enerji Bakanımız kendisi açıkladı. ‘Bütün Irak petrolünü biz satacağız’ dedi. Bu açıklama, bugün atılan adımların sonuçlarını ve nihai istikameti gösteriyor. Sincar’dan Silopi’ye, Ovaköy’e çıkacaklar. Petrol boru hattını, dolayısıyla da yeni ticaret yolunu güvence altına alacaklar.”

ANKARA BU İŞİN ÖNCÜSÜ

“Kerkük petrolleri için tek sağlıklı güzergah Kerkük-Yumurtalık hattıdır. Bu hattın güvenliği sağlanınca Türkiye, ‘yeni sınır kapısını, Ovaköy’ü açıyorum’ diyecek. Türkiye ile yapılan anlaşma bunu öngörüyor. Burada baktığımızda öncü ülkenin Türkiye olduğunu görüyoruz. Türkiye izin vermeseydi bu gelişmeler bu şekilde yaşanmazdı. Türkiye’nin attığı adımlar ve ettiği öncülük bölgeyi bu hale getirdi. Hem Suriye hem Irak’ta oyunlar bozuldu ve yeni dengeler kuruluyor. Bu dengelerde de ana hedef toprak bütünlüğü.”




#Türkiye
#Irak
#Ovaköy Sınır Kapısı
#Habur
#Abdullah Manaz
٪d سنوات قبل