|

O topun kullanımı durdu

Hakkari’de Süngü Tepe üs bölgesinde 7 askerin şehit olduğu patlamaya ilişkin rapor açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan raporda atış sırasında topun arkasındaki ‘kama’ adı verilen parçanın koptuğu belirtilerek “Bu nedenle çıkan alevler zincirleme patlamaya neden oldu” denildi. ‘Kama’nın kopma nedeni bulunana kadar top ve bunlara ait mühimmatın kullanımı durduruldu.

Yeni Şafak
04:00 - 23/11/2018 Cuma
Güncelleme: 02:27 - 23/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar facianın yaşandığı yerde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi almıştı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar facianın yaşandığı yerde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi almıştı.

Milli Savuma Bakanlığı(MSB), Hakkari Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde, 9 Kasım 2018’de meydana gelen kazaya ilişkin Kara Kuvvetleri Komutanlığınca oluşturulan idari ve teknik heyetin inceleme sonuçları açıklandı. 7 askerimizn şehit olduğu, 25 askerin de yaralandığı 175 milimetrelik M 107 K/M top faciasıyla ilgili paporda, patlamaya topun arkasında “kama” olarak adlandırılan parçanın olağandışı şekilde kopmasının neden olduğu belirtidi.

USULÜNE UYGUN ATIŞ

Kaza raporunda bilgilere yer verildi: “Kayıtların incelenmesi ve tanıkların dinlenmesinden, silah ve mühimmatın atışa uygun durumda olduğu, eğitim ve atış göreviyle ilgili hazırlıkların usulüne uygun olarak yapıldığı anlaşıldı.

BU TİP KAZA İLK KEZ

Ayrıca 175 milimetrelik M107 K/M toplarla bugüne (kaza günü kastediliyor) kadar yapılan atışlarda bu tip bir kazanın meydana gelmediği belirlendi.Adli makamlarca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında atışta kopan topa ait parçaların detaylı teknik analizlerinin yapılması sonucunda kamanın kopma nedeni ve kazanın nihai sebebinin belirlenebileceği değerlendirilmektedir. Kazanın nihai sebebi belirlenene kadar tedbir olarak 175 milimetrelik M 107 K/M toplarla, bunlara ait mühimmatın kullanımı durdurulmuş, bölgedeki terörle mücadele harekâtı diğer ateş destek vasıtalarıyla desteklenmeye devam edilmektedir.”

#​Hakkari
#Milli Savunma Bakanlığı
#Süngü Tepe
5 yıl önce