|

Nesilleri tehlike altında: Böyle görüntülendiler

Burdur'da fotokapanla kurt sürüsü görüntülendi. Nesilleri tehlike altında olan kurtların, yavrularının da aralarında oynadığı görüldü.

Yeni Şafak
11:14 - 2/09/2016 пятница
Güncelleme: 08:24 - 2/09/2016 пятница
DHA

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü'nce yaklaşık 4 yıldan bu yana kent yaban hayatının araştırması kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler fotokapan cihazlarıyla görüntüleniyor. Araştırma kapsamında 26 ve 31 Ağustos tarihlerinde 06.00-07.00 saatlerine yakın yaklaşık 10-15 kurt iki kez görüntülendi. Görüntülerde kurtların birbiriyle oynadıkları da görülüyor.



Nesiller tehlike altında


Bugüne kadar bölgede yapılan fotokapan çalışmalarında vaşak, karakulak, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, yaban tavşanı, arap tavşanı, porsuk, kaya sansarı, gelincik, sincap gibi türler tespit edildiğini belirten bölge müdürlüğü yetkilileri, "Kurt, çalışma yapılan tüm alanlarda görülen bir memeli türü. Ancak ülkemizde bir çok alanda insanlar tarafından tehdit olarak görüldüğü için öldürülmüş ya da zehirlenmiş. Bu yüzden nesilleri tehdit altında" dedi.



"Kurt insana zarar vermez"


Yaşadıkları bölgeye göre besinleri değişmekle birlikte yaban domuzu, tavşan, dağ keçisi, geyik, karaca ve farenin en önemli besinlerini olduğunu anlatan yetkililer, kurtların Burdur'da daha çok yaban domuzu, tavşan gibi yaban hayvanlarının yanı sıra koruma altında olmayan koyun ve keçileri yediğini söyledi. Özellikle yaban domuzu popülasyonunun makul düzeyde tutulması için köylülerin kurtları korumasının önem arz ettiğini vurgulayan yetkililer, şu bilgileri verdi:


"Belirtilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de kurtların insanlara saldırdığı ve zarar verdiği gibi yanlış bilgilerdir. Bugüne kadar literatürde insanların kurtlara saldırdığı konusunda hiçbir bilgiye rastlanmamıştır. Ayrıca halk arasında doğa koruma ve milli parklar müdürlükleri tarafından kurt yetiştirilerek doğaya salındığı bilgisi de gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlığımızın böyle bir çalışması yoktur."


#Kurt
#Burdur
8 лет назад