|

Münbiç planı işliyor

PKK’nın Münbiç’ten çıkarılmasına yönelik yol haritasında pürüz görünmüyor. Genelkurmay Başkanı Akar, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı Scaparrotti ile görüşürken, Stuttgart’ta da askeri heyetler bir araya geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 01:52 - 15/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Genelkurmay Başkanı Akar, - ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı Scaparrotti i
Genelkurmay Başkanı Akar, - ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı Scaparrotti i

PKK/PYD’li teröristlerin Münbiç’ten çıkarılmasına ilişkin Ankara-Washington arasında mutabakata varılan süreç işliyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekat Komutanı Curtis Scaparrotti dün Münbiç yol haritasına ilişkin bir telefon görüşmesi yaptı. Telefon temasında, daha önce mutabık kalınan hususlara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Bunun yanında Türk ve ABD’li askeri yetkililer, Stuttgart’ta ABD’ye ait Avrupa Komutanlığı Karargahı’nda 12-13 Haziran’da bir toplantı gerçekleştirdi. Münbiç Uygulama Planı konusunda mutabık kalınan görüşmeler sonrası hazırlanan metnin iki ülkenin üst makamlarına sunulması kararlaştırıldı.

ABD-PKK İTTİFAKI İŞGAL ETMİŞTİ

PKK, nüfusunun yüzde 90’ından fazlasını Arapların oluşturduğu Suriye’nin Halep iline bağlı Münbiç ilçesini Ağustos 2016’da ABD’nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ’tan alarak işgal etmişti. Kentten PKK’lıların çıkarılacağı sözlerini veren ABD bu sözünü yerine getirmemişti. Türkiye, Zeytin Dalı Harekâtı sonrası Münbiç’e de operasyon düzenlemeye hazırlanırken, teröristlerin bölgeden çıkarılmasına yönelik ABD’den gelen teklif gündeme oturdu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Pompeo’nun da üzerinde uzlaştığı anlaşmaya göre PKK’lı teröristler Münbiç’ten çıkarılacak, devriye görevi ve güvenliği Türk ve ABD askerleri sağlayacak, istikrarın yakalanmasının ardından Münbiçlilerin evlerine dönmeleri temin edilecek.


Bayram temizliği

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında teröristlerden temizlenen Afrin'de, halkın Ramazan Bayramı'nı huzurlu geçirmesi için arama tarama çalışmalarını sürdürüyor. PKK'nın sığınak olarak kullandığı mağara ve tüneller tespit edildikten sonra didik didik aranıyor. Ekipler son olarak Raco beldesinden Türkiye sınırına uzanan tren hattı bölgesinde tespit edilen bir tünel ve hat güzergahında inceleme yaptı. Tarama ekiplerine ambulans ve insansız hava araçları da eşlik ediyor.

  • Yine güdümlü füze: 1 asker şehit 4 yaralı
  • Hakkari’nin Çukurca ilçesinde PKK’lı teröristlerce düzenlenen saldırıda bir asker şehit oldu, 4 asker de yaralandı. Valilikten yapılan açıklamada, Zengil Tepe Üs Bölgesi’ne PKK’lı teröristlerce güdümlü füzeyle saldırı düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, saldırıda bir askerin şehit olduğu, 4 askerin yaralandığı kaydedildi. Bölgede teröristlere yönelik hava destekli operasyon sürüyor.
#Münbiç
#Türkiye
#ABD
6 yıl önce