|

Milli tüfeğe ilgi büyük

42 NATO testini geçen dünyadaki tek tüfek MPT-76, ihracatı patlatmaya hazırlanıyor. Bakan Canikli, deneme amaçlı tüfek gönderilen ülkelerden çok olumlu dönüşler aldıklarını söyledi, “Bu ülkelerle sözleşme imzalayacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:22 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
MPT’lerin dünyaya pazarlanması çalışmaları bizzat Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin yakın ilgisiyle yürütülüyor.
MPT’lerin dünyaya pazarlanması çalışmaları bizzat Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin yakın ilgisiyle yürütülüyor.

NATO testlerinde 42 aşamayı geçerek Amerikan M16’yı geride bırakan milli piyade tüfeği MPT-76’ya ilgi artıyor. 40 uzmanın 2 yıl boyunca 3 ayrı ekipte rekabet halinde çalışarak tasarladığı MPT’lerin dünyaya pazarlanması çalışmaları bizzat Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin yakın ilgisiyle yürütülüyor. Canikli, yerli üretim MPT-76 ve MPT-55’lerden şu ana kadar 10’dan fazla ülkeye denemeleri için hediye ettiklerini belirterek, “Milli piyade tüfeğimiz çok ilgi görüyor. Tüm dış temsilciliklerimize gönderdik. Somali’de, Katar’da, Afganistan’da hepsi bunu kullanıyor ve çok memnunlar. Ayrıca 10’dan fazla ülkeye de denemeleri için milli piyade tüfeklerimizden hediye ettik. Bu ülkeler, yerli ve milli tüfeklerimizi deneme amacıyla kullandılar ve çok olumlu geri dönüşler aldık. Sipariş anlamında olumlu gelişmeler var. Yakın zamanda satış sözleşmeleri imzalamayı bekliyoruz” dedi.

KAYI MÜHRÜ BASILIYOR

Canikli, Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu ile TÜBİTAK SAGE arasında AR-GE projeleri işbirliği anlaşmasının imza töreni için gittiği Kırıkkale’de MKE tesislerini gezdi. Burada MKE Silah Müzesi’ni de inceleyen Canikli, Kayı boyu mührü vurulan MPT-55 tüfeklerini tanıttı. MPT-55’in üzerindeki Kayı boyu mührünü gösteren Bakan, “Yerli malı, Türk’ün malı, Kayı boyu da olsun dedik” ifadelerini kullandı. Oğuzların Kayı boyu mührü vurulan MPT-55’lerin yanısıra MPT-76’ların da Türk mührüyle anılması planlanıyor.

KRİTİK ÜRÜNLER 2019’DA

Canikli, savunma sanayide millileşme hamleleri hakkında da bilgiler verdi. Geleceğin savaş konseptinde güdümlü mühimmat ve sistemlerin büyük önem kazanacağını dile getiren Milli Savunma Bakanı, bu doğrultuda kritik ve yüksek teknoloji içeren parçalara odaklandıklarını vurguladı. Canikli, “Bazı ürünlerde kritik parçalarda devam eden dışa bağımlılığımızı azaltmak üzere yapılan çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. 2019’un ikinci yarısından itibaren o kritik, çok yoğun teknoloji içeren ürünlerin de tamamen yerli imkanlarla üretimi inşallah tamamlanmış olacak. Ondan sonra güdümlü sistemler konusunda dışa bağımlılığımız büyük oranda ortadan kalkacak. Şu anda zaten bunu sağladık ama o kritik ünitelerin de üretimiyle tamamen ortadan kalkmış olacak” açıklaması yaptı.


Zeytin Dalı’nda yerlilik yüzde 97

Milli Savunma Bakanı Canikli, bugün artık savunma sanayisindeki bazı ürünlerin fikir olarak ortaya çıkmasından AR-GE çalışmalarına, tasarımına kadar yerli imkanlarla yapıldığını vurguladı. Afrin’in teröristlerden arındırılmasına yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nda kullanılan mühimmatın yüzde 97’sinin yerli olarak üretilebildiğini belirten Canikli, “Tamamen bu milletin evlatları tarafından geliştirilen bu ürünler dünyanın her yerinde ısrarla talep ediliyor ve satın alabilmek için Türkiye’nin savunma bakanı olarak bizden aracı olmamız isteniyor. Çok gurur verici bir tablo” diye konuştu.

Afrin’de Deaş’lı bitmiyor

Terör örgütlerinin Türkiye'ye karşı sahada birlikteliklerine bir örnek daha Afrin'de yaşandı. Zeytin Dalı Harekâtı sırasında TSK ve ÖSO'ya karşı işbirliği içinde hareket eden PKK ile DEAŞ, ittifaklarını aynen devam ettiriyor. Güvenlik güçleri dün Afrin'in Arap Uşağı ve Katranlı arasında kalan bölgesinde 2 teröristi çatışmayla etkisiz hale getirdi. Öldürülen teröristlerin DEAŞ'lı olduğu tespit edildi. Böylelikle harekâtın başından buyana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 4 bin 466'ya ulaştı.


Şehidin elindeydi

MKE Kırıkkale fabrikası içerisinde bulunan Silah Müzesi, şehit tüfeğine ev sahipliği yapıyor. Afrin’e yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı’nın 8. gününde şehit düşen Piyade Üstçavuş Fatih Mehmethan’ın şehit olduğu sırada elinde bulunan MPT-76, ‘gazi silah’ olarak sergileniyor. Şehit Mehmethan’ın tüfek dipçiğinin şarapnelle parçalanmış olduğu görülüyor. Ağır hasarlı durumdaki tüfek, Afrin’deki saldırı sonrası bulunduğu şekliyle muhafaza ediliyor.

#Nurettin Canikli
#Milli tüfek
#Afrin
6 yıl önce