|

Millet bir hedef bir

AK Parti 6. Olağan Kongresi 'Millet bir, hedef bir' sloganı ile toplanıyor. Başkan Erdoğan, partideki değişim sürecine yeni bir halka ekleyecek kongreyi 'demokrasi ve kalkınma şöleni' olarak niteledi. Erdoğan, "Değişim anlayışımız kongrede de sürecek" diyerek, AK Parti yönetim kademelerindeki yenilenmeyi işaret etti.

Fazlı Şahan
04:00 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:38 - 18/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
 Başkan Erdoğan
Başkan Erdoğan

AK Parti 6'ncı Olağan Kongresi "Millet bir, hedef bir" sloganı ile bugün Ankara Arena’da toplanacak. Saat 11.00'de başlayacak kongrede genel başkan, merkez karar ve yönetim kurulu başta olmak üzere parti organları seçimi yapılacak. Yeni sisteme uyum çerçevesinde tüzük değişikliği de gerçekleştirilecek. Kongre divan başkanlığı için Mehmet Ali Şahin’in ismi öne çıkıyor.

YENİLENME HEYECANI

Kongrede, il kongrelerinde olduğu gibi değişim ve yenilenme heyecanı yaşanacak. Değişim ve yenilenme, kongreye sunulacak faaliyet raporunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaleme aldığı önsöze de yansıdı. Değişimin işaretini veren Erdoğan, “Değişim anlayışımızı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişimizin hemen ardından yaptığımız olağan kongremizde de sürdüreceğiz” dedi. Erdoğan, AK Parti kongrelerinin yönetim kademelerinin değişiminin ötesinde, ülkenin geleceğinin şekillendirildiği ‘demokrasi ve kalkınma şölenleri” olduğunun altını çizdi.

TÜZÜK DEĞİŞECEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra ilk kongresini yapacak olan parti, yeni sisteme göre tüzüğünde de değişikliğe gidecek. Bu çerçevede tüzükte başbakanlık, bakanlar kurulu gibi ifadeler çıkarılıp seçim ittifakı, TBMM’nin 600’e çıkan üye sayısı gibi değişiklikler yer alacak. Yapılacak düzenlemeyle, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri de AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) yer alabilecek.

BAŞKAN VEKİLLİĞİ DEVAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 16 Nisan halk oylaması ile partiye dönüşünün yolunu açan 3. Olağanüstü Kongre’de getirilen "genel başkan vekilliği" statüsü ise tüzükte korunacak.


DÜNYA LİDERLERİ DAVETLİ

Büyük kongre için 10 bin davetiye gönderildi. Kongre davetlileri arasında 414 yabancı konuk, 409 kadın ve erkek sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 217 engelli ile gazi ve şehit yakını, 124 yabancı devlet misyon temsilcisi, 70 uluslararası kurum ve kuruluş temsilcisi, 38 yabancı siyasi parti temsilcisi, Türkiye'de faaliyet gösteren 29 yabancı STK temsilcisi yer alıyor. Partiden büyük kongre için 9 siyasi partiye davetiye gönderildi. HDP ise davet edilmedi. Kongreye Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ve Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed katılacak yabancı isimler arasında. Çin, Zambiya, Nijer, Azerbaycan, Rusya, Sırbistan, Sudan, Senegal’den ise kongreye üst düzey katılım olacağı bildirildi. Kongre dört dile çevrilecek.

  • 31 Mart’ın startı
  • AK Parti, bugünkü kongre ile birlikte 31 Mart 2019 tarihindeki mahalli idareler seçimi için de ilk işaretini verecek. Hazırlanan faaliyet raporunda, 24 Haziran seçimlerine ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgilere yer verilirken, mahalli seçimler için atılan adımlar da anlatıldı. AK Parti belediyeciliğinin tahlili, 2019 seçimini etkileyecek yerel dinamiklerin anlaşılması, belediyelerden beklentilerin tespit edilmesi ve yenilikçi fikir ve hizmetlerin belirlenmesi için saha araştırmalarına başlandığı belirtildi. Faaliyet raporunda AK Parti’nin meclis grubunun yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verildi. AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana Meclis çalışmaları kapsamında 2 bin 371 kanun çıkarıldığı ifade edildi.

Üye listeleri güncellendi

12 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşen AK Parti’nin 5’nci olağan kongresinden bu yana yapılanların özetlendiği faaliyet raporunda, üye sayısına ilişkin bilgilere de yer verildi. AK Parti’nin üye sayısı 10 milyon 719 bin 234 olarak açıklandı. AK Parti’nin bir önceki kongresinden bu yana yeni üye olanların sayısı 947 bin 177 olarak yer aldı. AK Parti’nin üyelerinin 4 milyon 667 bin 10’unu kadınlar oluşturdu. Genç üye sayısı ise 1 milyon 444 bin 343. Üye güncelleme çalışmasını halen sürdüren AK Parti’nin olağan kongre aralığında 291 bin üyesinin kaydını sildiği belirtildi.

Bir sürprizimiz var

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, kongreye tüm teşkilat mensuplarının ve delegelerin davet edildiğini, büyük katılım beklediklerini dile getirdi. Ataş, her kongrenin bir şenlik havasında geçtiğini, AK Parti’nin siyaset tarihine örnek olan kongreler gerçekleştirdiğini söyledi. Ataş, delegelere Erdoğan’ın imzasını taşıyan kalem ile Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde cezaevine girmeden önce okuduğu şiir kasetinin CD ortamında hediye edileceğini belirtti. Ataş, “Sayın Genel Başkanımızın konuşmasından sonra bir sürprizimiz olacak. Türkiye’nin içinden geçtiği bu önemli süreçte o sürprizi buradan ifade etmeyeceğim, açıklamayacağım ama yarın o sürprizi hep birlikte göreceğiz. Bütün dünyaya da buradan bir mesaj vermiş olacağız. Genel Başkanımızın konuşmasından sonra tüm dünyaya vereceğimiz mesajımızı da izlemiş olacağız” ifadelerini kullandı.

7. torun sevinci

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yedinci torunları dünyaya geldi. Necmeddin Bilal ve Reyyan Erdoğan çiftinin üçüncü çocukları, dün sabaha karşı dünyaya gözlerini açtı. “Fatıma Serra” adı verilen kız bebek ile anne Reyyan Erdoğan’ın sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Erdoğan’ın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan ile gelini Reyyan Erdoğan’ın, Ömer Tayyip ve Ali Tahir adında iki çocukları daha bulunuyor.

#AK Parti
#Başkan Erdoğan
6 yıl önce