|

Meslek lisesinde Afrika açılımı

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitimde yetersiz olan Afrika ile Türk devletlerinin içinde olduğu 25 ülkede 20 alanda 272 öğretmenle eğitim veriyor. TİKA’yla yürütülen ortak çalışma kapsamında 4 binden fazla öğrenci eğitimden geçirildi.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 13/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:29 - 13/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Proje çerçevesinde TİKA’nın açtığı mesleki eğitim merkezlerinde, atölye ve laboratuvarlar da kurulacak.
Proje çerçevesinde TİKA’nın açtığı mesleki eğitim merkezlerinde, atölye ve laboratuvarlar da kurulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile TİKA arasında yürütülen ortak çalışma kapsamında, dezavantajlı konumda olan ülkelere mesleki bilgiler, yeni teknolojiler öğretilecek ve bilgilerin paylaşılması sağlanacak. Bakanlık bu amaç doğrultusunda 272 öğretmeni 25 ülkede eğitim vermesi için görevlendirdi. Bugüne kadar 20 farklı meslek alanında 4 bin 115 kişi eğitildi. Ayrıca TİKA tarafından açılan mesleki eğitim merkezlerinde atölye ve laboratuvarlar da kurulacak.

YATIRIMLARA DESTEK OLACAK

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Türkiye’nin mesleki eğitim potansiyelini yurt dışında da aktif kullanmak istediklerini belirterek “Özellikle iş adamlarımızın yurt dışı yatırımlarını desteklemek ve yatırım yaptığı ülkelerde nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamak üzere, o ülkelerde TİKA aracılığıyla kurulan veya yeni kurulacak olan mesleki eğitim merkezlerinde ihtiyaç duyulan alanlarda meslek elemanları yetiştirilmesine destek veriyoruz. Ayrıca, ülkemizin işbirliği kurduğu ülkelerle mesleki ve teknik eğitim işbirliklerini artıracağız. Bu kapsamda deneyim paylaşımları yapacağız, öğrenci ve öğretmen değişimleri ve karşılıklı eğitici eğitimleri gerçekleştireceğiz” dedi.

PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Özellikle Afrika’nın mesleki eğitim konusunda büyük potansiyel bulunduğunu dile getiren Özer, “Afrika’ya önemli yatırımlar yapan firmalarımızı da göz önüne alarak bir ‘Türkiye-Afrika Mesleki ve Teknik Eğitim Bilgi Transferi Ekosisteminin Oluşturulması ve Geliştirilmesi’ projesi üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

  • Ülkeler ve alanları:
  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim verilen ülkeler: Afganistan, Filistin, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Pakistan, Yemen, Sudan, Moğolistan, Ürdün, Bosna-Hersek, Moldova, Madagaskar, Senegal, Tanzanya, Kamerun, Zambiya, Togo, Belize, Çad, Gine ve Cibuti. Mesleki ve Teknik eğitimin verildiği alanlar: İnşaat teknolojisi, tesisat ve iklimlendirme, motorlu araçlar teknolojisi, tarım, tekstil teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri alanı, konaklama ve seyahat hizmetleri alanı, endüstriyel otomasyon teknolojileri, kuyumculuk teknolojisi, seramik ve cam teknolojisi, bilgisayar teknolojisi, grafik tasarım, mobilya ve iç mekan tasarımı, metal teknolojisi, makine teknolojisi, elektrik ve elektronik teknolojisi, el sanatları teknolojisi.

#MEB
#Afrika
#Meslek Lisesi
6 yıl önce