|

Meclis Başkanı Binali Yıldırım seçildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 24 Haziran seçimlerinin ardından yeni başkanını seçti. Saat 14.00'te başlayan Genel Kurul'da 5 aday Meclis Başkanlığı için yarıştı. İlk iki tur oylamada hiçbir aday 400 oy alamazken, oylama 3'üncü tura kaldı. 3'üncü turda salt çoğunluğu elde eden Binali Yıldırım TBMM'nin 28. Başkanı oldu. Yıldırım, 'Son Başbakan' olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçmişti. Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı oldu. Binali Yıldırım, geçici Meclis Başkanı Yılmaz'dan görevi devraldı. Başkan Erdoğan, TBMM Başkanı seçilen Binali Yıldırım'ı tebrik etti.

Yeni Şafak
18:20 - 12/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 18:25 - 12/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
TBMM
TBMM

TBMM Genel Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçimi için toplandı. Meclis’te yapılan oylamanın 3. turunda AK Parti adayı Binali Yıldırım 335 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 335 oy, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 135 oy, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 63 oy, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 40 oy, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 5 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.



TBMM Başkanı seçilen Binali Yıldırım, geçici Meclis Başkanı Yılmaz'dan görevi devraldı. TBMM Başkanı sıfatıyla Meclis'te teşekkür konuşması yapan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

  • "Gazi Meclisimizin 28'inci başkanı olarak şahsımı seçmiş olmanızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. TBMM, yeni yönetim sistemiyle beraber, yasama faaliyetlerine de başlangıç yapacak. Bu dönemde yüce Meclis'in görevi ve sorumlulukları daha fazla artmıştır. Kanun yapma yetkisi tamamen Meclis'te.
  • Oy veren ya da vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini ister, hepinize saygılar sunarım.
  • Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla bu oturumu yönetmesi beklenen Sayın Deniz Baykal'a acil şifalar diliyorum. Sayın Durmuş Yılmaz'a teşekkür ediyorum, güzel bir Meclis Başkanlığı ifa etmiştir. Bütün milletvekillerine, yapacakları katkı sebebiyle peşinen teşekkür ediyorum. Parlamenter sistemin son Başbakanı, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı olarak, hepinizi saygıyla sevgiyle selamlarken, 24 Haziran sonrası göreve başlayan Sayın Cumhurbaşkanımızı saygıyla selamlıyorum. Bu Meclis, cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerdir. Bu Meclis, darbelere kahramanca direnen milletvekillerimizin olduğu yerdir. 15 Temmuz'da açık durdu, esasından taviz vermedi, darbecilere karşı direnmesini başarmıştır. 15 Temmuz'un 2'nci yılını pazar günü tekrar anacağız. 15 Temmuz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Bugünlere gelmemde katkı sağlayan eşim Semiha ve tüm aile fertlerime de teşekkür ediyorum."

3 TURDA YILDIRIM SEÇİLDİ

Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 584 milletvekili katıldı.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 335 oy, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 135 oy, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 63 oy, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 40 oy, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 5 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

İKİNCİ TUR TAMAMLANDI

Binali Yıldırım:
336
Erdoğan Toprak:
131
Meral Danış Beştaş:
65
Hayrettin Nuhoğlu:
42
Nazır Cihangir İslam:
4
Geçersiz:
4
Toplam:
584

TBMM'deki oylamanın 2. turunda Binali Yıldırım'ın 336 oy almasıyla birlikte oylama 3. tura kaldı.

İLK TUR TAMAMLANDI

Adayların aldıkları oylar şöyle:

Binali Yıldırım:
331
Erdoğan Toprak:
134
Meral Danış Beştaş:
65
Hayrettin Nuhoğlu:
43
Nazır Cihangir İslam:
4
Geçersiz:
4
Toplam:
581

İlk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci tur oylamaya geçildi.

BAHÇELİ İLE DESTİCİ ARASINDA SAMİMİ SOHBET

Meclis Başkanlığı seçimi için oylama devam ederken, MHP Lideri Devlet Bahçeli BBP Lideri Mustafa Destici ile kuliste sıcak samimi bir şekilde sohbet ettiler.

5 İSİM ADAY OLDU

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu TBMM Başkanlığı için aday oldu.

2 yıl görev yapacak

TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili Başkan seçilecek.

Danışma Kurulu cuma günü toplanacak

Yeni seçilecek TBMM Başkanının başkanlığında, 13 Temmuz Cuma günü Danışma Kurulu toplanacak.

Bu toplantıda; TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının kaç üyeden oluşacağı ve AK Parti, CHP, HDP, MHP, İYİ Parti gruplarına düşen üye sayısı belirlenecek. Saat 15.00'te toplanacak Genel Kurulda da Danışma Kurulunda belirlenen bu üye sayıları milletvekillerinin bilgisine sunulacak.

15 Temmuz Pazar günü, "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma etkinlikleri düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında, "Millet Darbeye Dur Dedi" sergisi açılacak.

Komisyonların başkanları seçilecek

Beş siyasi parti grubu, gruplarına düşen sayıya göre, milletvekillerinin isimlerini TBMM Başkanlığına bildirecek.

TBMM Genel Kurulu 16 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'te toplanacak. Bu birleşimde, TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının üye isimleri okunarak, milletvekillerinin oyuna sunulacak.

Daha sonra en yaşlı üye başkanlığında toplanacak komisyonlarda; Başkan, Başkanvekili, Katip Üye ve Sözcüden oluşan Başkanlık Divanı seçimi yapılacak.

#TBMM
#Binali Yıldırım
#CHP
6 yıl önce