|

Matematik bize vız gelir

Okulların açılmasıyla ders kaygısı, sınav korkusu dönemi de başlıyor. Özellikle okula yeni başlayacak çocuklar için hayat kurtarıcı yöntemlerden biri de drama eğitimi. Drama ile matematik bile kolaylaşırken, çocuklar hayal gücüyle çok farklı bir dünyaya adım atıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 11:50 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Matematik bize vız gelir
Matematik bize vız gelir

Çocukları ilk kez anaokuluna ya da ilkokula adım atacak ve TEOG'a girecek çocukları olan aileleri bir heyecan sardı. Ancak bu tatlı heyecanın yanında, çocuklarda oluşabilecek okul korkusu aileleri endişelendirmeye de başladı. “Çocuğum okula uyum sağlar mı, öğretmenini sever mi, ağlar mı”, "Çocuğum TEOG nedeniyle psikolojik sorunlar yaşar mı?" gibi endişeler yaşayan anne babaları rahatlatacak; çocukları stresten arındıracak yöntemler var. Bunlardan biri de drama eğitimleri. Tiyatrodan ayrı bir alan olan drama ile çocuklar stresten ve okul kaygısından arınırken; derslerde başarılı olmaya başlıyor.

Drama Lideri ve Tiyatro Oyuncusu Tülin Boz, dramanın çocukların kendisini daha iyi ifade etmesinin bir yolu olduğunu söylüyor ve ekliyor: Kendini iyi ifade eden bir çocuk kaygılarıyla daha iyi baş edebiliyor. Dramanın en önemli etkilerinden biri de çocuğun kendisini tanımasına fırsat vermesi. Kendisini tanıyan çocuk da sorumluluklarının bilincinde olmaya başlıyor. Ve özellikle de yaratıcı drama çocukların hayal dünyasını da geliştirdiği için ileride ne olmak istediğine dair hayaller kurmalarına yardımcı oluyor. Çocuk böylece hayattaki amacını belirliyor, yeteneklerinin farkına varıyor, "Ben neyim?", "Ne olmak istiyorum?", "Neleri yapabilirim?" ve "Beni ne mutlu eder?" sorularıyla sorumluluk sahibi olmaya başlıyor.

EN ZOR DERSLER KOLAYLAŞIYOR

Pek çok çocuk matematikte zorlanıyor ama drama eğitimlerinin bunun üzerinde de olumlu etkileri var. Drama eğitiminin problem çözme yeteneğini geliştirdiğine değinen Boz, şöyle devam ediyor:

Drama, dikkat ve konsantrasyonu sağladığı için çocuk odak noktasını kendisi belirliyor. Matematikte problem çözme yeteneğini geliştiriyor. Bir sorunla karşılaştığında empati yeteneğini geliştirerek, sorunlara alternatif çözümler bulmasını sağlıyor. Bunları drama atölyelerinde uyguladığı için matematik gibi zor derslerde anında çözümler bulunabiliyor. Çocuklar dil becerilerini geliştiriyor. Böylece Türkçe gibi dersler onlar için kolaylaşıyor. Biz eğitimlerde doğaçlama tekniklerini kullanıyoruz. Buralarda genelde çatışma durumları veriyoruz. Çatışmayla karşılaşan çocuk, hayal gücünü de devreye sokarak ani çözüm bulabilme, çatışmada uzlaşmayı yakalayabilme becerisini yakalıyor.

İçe kapanmaya son

Tülin Boz, "İçine kapanık çocuklarla çalıştığımız zaman karşılaştığımız temel sorun gruba uyum sürecinde sıkıntılar olabiliyor" diyerek, "Bizim uyguladığımız teknik ve yöntem, çocuğun gruba uyum sürecinde bu sıkıntıları aşmasını sağlıyor. Gruba uyum sağlayan çocuk, kollektivizmin farkına varıyor ve birlikte bir şeyler üretmeye başlıyor. Bu da ekip çalışmasında çocuğun aktif rol almasını sağlıyor. Grupta aktif rol alan çocuk kendini daha iyi ifade etmeye başlıyor ve özgüven kazanıyor. Dramada çocuğa bir yaratım süreci sunuyoruz ve bu süreçte çocuk ne olmak istiyorsa onu oluyor. Bu da onun hayal gücünü geliştirmeye yardımcı oluyor. Hayal etmeyen çocuk üretemez. Biz de onların üretim süreçlerini güçlendiriyoruz" diye konuşuyor.

  • Öğrenmenin en eğlenceli yolu
  •  Bir diğer Drama Lideri Büşra Ertürk de sınav kaygısının kökeninin çok küçük yaşlarda başladığını söyleyerek "Çocukta kaygı oluşumunu etkileyen en önemli unsu r anne-baba tutumlarıdır. Bu durumda okul kaygısını azaltmanın yolu öncelikle anne-babaların tutumlarının değişmesiyle başlıyor. Yaratıcı Drama, bireyin kendini gerçekleştirmesine yönelik olması nedeniyle bireysel gelişimi destekleyicidir. Drama yaparak yaşayarak öğrenmenin en eğlenceli yollarından biridir. Yaratıcı drama bireysel değil grupla yapılan bir çalışmadır. Bu anlamda bireyin çocuğuyla ve diğer anne- babalarla empati kurması kolaylaşıyor. Böylece kaygının da azalması sağlanıyor" diye konuşuyor.
Yeni döneme yeni kitaplar

 Tudem, müfredat değişikliklerinin ardından 80’den fazla kitabını yenileyerek öğrencilerle buluşturuyor. Tudem Yayın Grubu Genel Müdürü Sinan Çam, ilkokul ve ortaokula yönelik 80’den fazla yardımcı kaynağı yeni müfredata uygun hale getirdiklerini söyleyerek "Bu yıl ilk kez çıkan ürünlerle birlikte 160’ın üstünde yeni kitabı bayilere gönderdik" diyor.

Alışveriş yap puan kazan

HSBC Advantage üye iş yerlerinden 30 Eylül tarihine kadar farklı günlerde ve tek seferde 100 TL ve üzeri taksitli aalışveriş yapan müşterilerine her 100 TL için 10 TL NakitPuan, toplamda ise 100 TL NakitPuan kazandırıyor. NakitPuanı 4 - 18 Ekim tarihleri arasında kullanabilecek.

#eğitim
#Okul
#Matematik
7 yıl önce