|

Malezya'dan Türkiye'ye egzotik lezzetler

Malezya'nın birbirinden ilginç egzotik lezzetlerini artık Türkiye'de bulmak mümkün. 36 farklı ülkeden yetişen her çeşit meyveyi 12 ay boyunca Türkiye’ye getiren Verita, şimdi de Jackfruit, Yıldız Meyvesi, Pitaya, Mangosten gibi meyveleri farklı lezzetleri denemekten keyif alanlara sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 11:47 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Malezya'nın egzotik meyveleri Malezya Büyükelçisi Dato Abdul Razak Abdul Vahab, Dubai Malezya Başkonsolosluğu'dan Tarım Bölümü Konsolosu Shahid Abu Bakar, İdeal Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Birincioğlu ve Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli'nin konuşmalarıyla tanıtıldı.
Malezya'nın egzotik meyveleri Malezya Büyükelçisi Dato Abdul Razak Abdul Vahab, Dubai Malezya Başkonsolosluğu'dan Tarım Bölümü Konsolosu Shahid Abu Bakar, İdeal Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Birincioğlu ve Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli'nin konuşmalarıyla tanıtıldı.

Geçtiğimiz günlerde Gastronometro'da düzenlenen bir etkinlikle Malezya'nın egzotik meyveleri tanıtıldı. Uzun yıllar önce muz ithalatıyla yola çıkan Verita bugün 6 kıtada, 36 farklı ülke yetişen her çeşit meyveyi 12 ay boyunca mevsim tazeliğinde Türkiye’ye getiriyor. Şimdi de Malezya'nın egzotik lezzetlerini Türkiye'ye getiren Verita, çeşitli market ve satış noktalarında birbirinden ilginç lezzetteki meyveleri tüketicilerle buluşturuyor. Dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit, hem tadı hem de sağlık açısından faydaları ile özellikle Avrupa ülkelerinde popüler olarak tüketilen yıldız meyvesi, zengin içeriği ile doğal bağışıklık sistenim koruyucusu olan pitahaya, dengeli beslenme ve diyetin ayrılmaz parçası ananas ve sağlıklı beslenme açısından gerekli temel besin maddelerini içeriğinde bulunduran mucizevi meyve mangosten hem görüntüleri hem de sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MEYVESİ

Dünyanın en büyük meyvesi olarak bilinen jackfruit, dut ve incir familyalarına yakın tropik bir meyve. Aynı familyadan olduğuna bakmayın, dut ne kadar minyatürse jackfuit meyvesi de o kadar büyük. Genellikle bir basketbol topu büyüklüğünde olsa da 25 santimetreyi bulan çapı, 90 santimetreyi bulabilen uzunluğu ve 35 kiloya kadar çıkabilen ağırlığına sahip. Dışında dikenimsi yapıda etli bir kabuk, bu kabuğun içinde kahverengi, sert bir kabuk daha bulunuyor. Bu haliyle Hindistan cevizini hatırlatıyor. İçinde neredeyse patates büyüklüğünde yumrular bulunuyor. Jackfruit meyvesinin yenen kısmı bu yumrulardaki etli yapraklar ve yapraklarının içinden çıkan çekirdekler. Tadını olgun muz ile ananas karışımı olarak nitelendirebiliriz. Meyve salatalarında, dondurmalarda ve tatlılarda kullanılabilen bu lezzet pişirilerek tuzlu yemeklerde de tüketilebiliyor. Güney ve Güneydoğu Asya'yı kendine vatan edinen jackfruit, en çok Malezya, Hindistan, Bangladeş, Tayland, Nepal ve Sri Lanka'da yetişiyor.

TROPİK MEYVELERİN KRALİÇESİ

Mangosten, 25 metreye kadar büyüyen çam ağacı benzeri ağaçlarda yetişiyor. Tropik meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangosten, dışı kalın morumsu ve yumuşak bir kabuk ile kaplıdır. Kesilip içi açıldığında ise iç kısmında süt beyazı renkte olan ve yenilen meyvenin eti ortaya çıkıyor. Bu kısım 5-6 dilimden oluşuyor. Ortalama bir mandalina boyunda olan mangosten meyvesi, ilginç bir anotomik özelliğe sahip. Meyvenin alt kısmında kahverengi bir çiçek gibi görünen yapraklarının sayısı, içindeki dilim sayısına karşılık geliyor.

İSTER MEYVE İSTER SEBZE

Yıldız meyvesi (starfruit) olarak da bilinen karambola, tatlı-ekşi aromalı, yıldız şeklinde, Güneydoğu Asya kökenli bir tropikal meyve. Sıcak, nemli, tropik koşulları seven küçük, yaprak dökmeyen bir ağaçta yetişen karambola, genellike salatalarda, sorbelerde, içeceklerde garnitür olarak kullanılıyor. Güneydoğu Asya'da karanfil, şeker ve bazen de elma ile pişirilerek servis edilen yıldız meyvesi, Çin'de balıkla birlikte, Avustralya'da sebze olarak pişirilir, turşu veya reçeli yapılır. Karambola, açık yeşil ile sarı arası bir renkte, pürüzsüz, mumlu bir yüzeye sahip. Ortalama 100 gram ağırlığında. Gevrek ve sulu meyve eti, bazen hafif tatlı veya son derece ekşi olabilir.

KAKTÜSTE YETİŞİYOR

Ejderha meyvesi olarak bilinen pitahaya, sıcak iklimin en ilginç meyvelerinden biri. Çoğu meyvenin aksine ağaçta değil bir kaktüste yetişiyor. Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitahaya, pembe, kalın kabuğunun altında çörekotuna benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı etli bir meyve. Türkiye'de özellikle Mersin'de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan pitahaya, en çok Meksika, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Vietnam, Malezya gibi birçok farklı yerde bulunabiliyor. Pitahaya genellikle taze haliyle tüketiliyor. Nikaragualılar, pitahayayı limon ve su karışımı bir içecek şeklinde içmeyi seviyor. Pitahayadan keyif almanın bir başka yolu, ferahlatıcı bir meyve salatası yapmak veya bir içecekte kullanmak olabilir.


Hem lezzetlı hem sağlıklı

 Sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli, ilginç görüntüleriyle dikkat çeken ancak lezzetleri ile de ilgi gören meyvelerin sağlığa faydaları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Jackfruit’in içeriği ile yaşlanmaya karşı tek başına bir savaşçı vazifesi gördüğünü söyeleyen Kümeli, "Mangosten, Alzheimer’dan tüberküloza kadar birçok hastalığın tedavisinde öne çıkıyor. Yıldız meyvesi, bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Ananas, sindirimi kolaylaştırıcı özelliği ile yağ akımını hızlandırıyor. Pitahaya da içeriğindeki C vitamini sayesinde hastalıklara karşı doğal bir kalkan görevi görüyor" diyor.

#Malezya
#Yemek
#Lezzet
7 yıl önce