|

Darbecilere direndi ama müebbetle yargılanıyor

Kars Sarıkamış’ta FETÖ’cülerin darbe girişimine karşı çıkarak, emrindeki askerleri kışlada tutan Üsteğmen Serdar Gürdamur darbe davasından tutuklu bulunuyor. Tek suçu 'kışla önüne çıkmak' olarak gösterilen Gürdamur, Erdoğan'ın açıklamalarından sonra askerleri kışlaya çekmiş olmasına rağmen hain darbecilerle aynı cezaya çarptırılmak isteniyor.

Yeni Şafak ve
09:00 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:26 - 24/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
FETÖ’cülerin darbe girişimine karşı çıkarak, emrindeki askerleri kışlada tutan Üsteğmen Serdar Gürdamur darbe davasından tutuklu bulunuyor.
FETÖ’cülerin darbe girişimine karşı çıkarak, emrindeki askerleri kışlada tutan Üsteğmen Serdar Gürdamur darbe davasından tutuklu bulunuyor.

15 Temmuz gecesi Kars Sarıkamış'ta halkı dağıtmak için havaya ateş açan, ilçe emniyet müdürünü cuntanın emrine girmesini söyleyen darbecilerin aksine darbeyi öğrendikten sonra emrindeki askerleri kışlaya sokan Üsteğmen Serdar Gürdamur da müebbetle yargılanıyor. Tek suçu kışlanın önüne çıkmak olan ve hala tutuklu bulunan Gürdamur'un, diğer darbecilerle aynı cezaya çarptırılmak istenmesi dikkat çekiyor.

ASIL BUNLAR DARBECİ

FETÖ'cü hain kalkışma gecesi Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerin dışında en çok hareketliliğin olduğu yerlerden birisi de 9. Komando Tugayı'nın bulunduğu Kars Sarıkamış'tı. Darbecilerin sözde sıkıyönetim atama listesinde, "Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı" olarak yer alan eski 9. Komando Tugay Komutanı Murat Yetgin, darbe emirlerinin gönderildiği saatte karargahta ana ast birlik komutanları ile toplantı halindeydi. Yetgin'in burada darbe bildirisini okumasının ardından 9. Komando Tugay Komutanlığı bağlısı birçok rütbeli asker tam teçhizatlı olarak zırhlı ya da zırhsız askeri araçlarla ilçe merkezine indi ve ilçenin önemli noktalarını zapt etti. Darbeciler, bazı kamu görevlilerini silah gücüyle rehin aldı, İlçe Emniyet Müdürlüğünü işgal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından meydana toplanan halka sıkıyönetim ilan edildiğini, sokağa çıkma yasağı konulduğu söyleyen darbeciler, halkı dağıtmak için de havaya ateş açtı.

KATILMADI AMA MÜEBBETLE YARGILANIYOR

Sarıkamış'taki darbe faaliyetlerini koordine eden aralarında eski Tuğgeneral Murat Yetgin'in de bulunduğu 26 sanık yargılanırken, "terör saldırısı" bahanesiyle tugaya çağrılan, ancak şehir merkezindeki eylemlere katılmayan 22 kişinin de aynı suçlamalarla yargılanması dikkat çekiyor. Darbecilerin karargahta gerçekleştirdiği ve darbe bildirisinin okunduğu toplantıya katılmayan bu 22 kişiden en üst rütbelisi Üsteğmen Serdar Gürdamur. 15 Temmuz'dan yaklaşık bir hafta önce 9. Komando Tugayı'nda görevlendirilen Gürdamur ve beraberindeki askerler, darbecilerin kışladan çıkmasının ardından ne olduğundan habersiz bir şekilde tugayın önüne çıktı. Sanıklar, silahlarında mühimmat olmaksızın burada beklerken, vatandaşlar kışlanın az ilerisinde bulunan Hükümet Konağı'nın önünde toplanmaya başladı. Vatandaşlardan darbe olduğunu öğrenmesinin ardından ise Gürdamur, emrindeki askerleri kışlaya çekti.

"TUGAYA ÇEKİLİN" TALİMATI VERDİ

İddianameye konulan ifadelerde, birçok askerin, 15 Temmuz'dan kısa bir süre önce Sarıkamış'a tayini çıkan ve geçici görevle Karargah Bölüğü Komutan Yardımcısı yapılan Serdar Gürdamur'dan 'İsmini Serdar olarak bildiğim" diye bahsetmesi dikkat çekti. Nitekim planlı bir şekilde darbe faaliyetine katılmış olsa Gürdamur'un diğer askerlerce tanınmış olacağı değerlendiriliyor. Ayrıca askerler yine Gürdamur'un darbe girişimini öğrendikten sonra "tugaya çekilin" şeklinde talimat verdiğini de ifadelerinde belirtiyor.


  • ERDOĞAN'I DİNLEYİNCE ASKERİ KIŞLAYA ÇEKTİ
  • Gürdamur, saat 01.30’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişimine ilişkin olarak yapmış olduğu açıklamaları dinledikten sonra askerleri kışlaya çekti.
OTURUP AĞLADI

Yine iddianamede ifadesi yer alan Bayram K. de sanık Üsteğmen Gürdamur'un ağladığını anlattı. İşte o ifade: "Ordu evinden ileriye doğru ilerlerken bir el silah sesi duydum. Biraz ilerledikten sonra orada bulunan askerlerin başındaki Üsteğmen Serdar'ı yanıma çağırdım ve kendisine 'ateş eden senin askerlerin mi?' diye sordum. O da 'Hayır, ben halkla karşı karşıya gelmek istemiyorum' dedi ve ağlamaya başladı."

  • SADECE 6'SINA CEZA İSTENDİ
  • Duruşma savcısı geçtiğimiz günlerde davaya ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı, birbirinden farklı herhangi bir eyleme karışmamasına rağmen 16 sanığın beraatini talep ederken, Gürdamur'un da aralarında bulunduğu 6 kişinin ise cezalandırılmasını istedi. Ayrıca yine aynı savcı, başka bir darbe davası kapsamında 15 Temmuz gecesi tugay dışına çıkan ve hiçbir eyleme karışmayan asker sanıklar hakkında "suç işleme kastı olmadığı" gerekçesiyle beraat talep etmiş, bunun üzerine de mahkeme beraat kararı vermişti.
#15 Temmuz
#Mağdur Askerler
6 yıl önce