|

Kovanlar kadınlara emanet

Ordu’da kovanlara, arı sütü hasadı yapan kadınların eli değiyor. İki ay eğitim alan 20 ev hanımı 100 kovanda arı sütü üretimine başladı bile. Laboratuvar ortamında çalışan girişimci kadınların hazırladığı arı sütü içeren çeşitli karışımların kilogramı, 2-10 bin liraya satışa sunuluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:35 - 4/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Kovanlar kadınlara emanet
​Kovanlar kadınlara emanet

Türkiye’nin en fazla bal üretimi yapılan illeri arasında yer alan Ordu’da, “Arı Sütüne Giriş, Kadın Arıcılara Kovan Desteği Projesi” kapsamında, arı sürü üretimi ve hasadı, ev hanımları tarafından yapılıyor. 20 kadına arı sütü üretimine ilişkin iki ay kurs verilen proje kapsamında hem uygulamalı hem teorik eğitimler veriliyor. Uzmanlar gözetiminde arı sütünü kovanlardan toplayan kadınlar, bunları laboratuvarda kavanozlara doldurarak arı sütü hasadı gerçekleştiriyor. Arı sütü, gerekli işlemlerin ardından muhafaza altına alınıyor. Arı sütü içeren çeşitli karışımların kilogramı 2-10 bin liraya satışa sunuluyor.

KENDİLERİNE AİT KOVANLARI VAR

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, “Projemize dahil olan ev hanımları, arı sütü hasadı gerçekleştirerek aile bütçelerine katkı sağlama imkanı buluyor” dedi. Konak, eğitime katılan kadınlardan bazılarının ise kendilerine ait kovanlarda hasat gerçekleştirdiğini ifade ederek, kursiyerlerin artık larva transferi ve aşılama gibi önemli konuları da yardım almadan yapabildiklerini anlattı.


35 bin liralık üretim

Arı sütü üretiminin bundan sonra ekonomiye katkısının daha çok olacağını belirten Feyzullah Konak, "Planlarımıza göre bir kadın üreticimiz, yıllık 5 ile 7 kilogram arasında arı sütü üretebilecek. Bunun ekonomik boyutunu düşündüğümüzde bir üreticimiz, yaklaşık 12 ile 35 bin liralık arı sütü üretmiş olacak” dedi. Konak, hedeflerinin Ordu'nun arı sütü üretiminde ilk sırayı alması olduğunu belirtti.


#​Ordu
#Arı sütü
#Feyzullah Konak
7 yıl önce