|

Katliama kılpayı

Mardin’de 250 kg PETN yüklü araç yakalandı. 1 kg’si 100 kg C-4 etkisi oluşturan PETN, 32 eylem yapılabilecek halde ele geçirildi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerinden ‘İstanbul krokisi’ ve ‘ulaşım hatları haritası’ çıktı. Patlayıcılar teslim edildikten sonra canlı bomba eğitimi alan teröristlerin metropollere getirileceği belirlendi.

Şahin Şen
04:00 - 2/11/2018 Cuma
Güncelleme: 03:12 - 2/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
 Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı.
Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı.

Yurt içi ve sınır ötesinde düzenlenen operasyonlarla ağır darbe yiyen PKK’nın mega kentlerde planladığı sansasyonel eylemler deşifre edildi. Suriye’den belirli zaman aralıklarında PKK/PYD’li teröristler tarafından Ceylanpınar’a getirilen, oradan da batı illerine sevk edilmek üzere Mardin’e gönderilen 247 kilogram 864 gram PETN patlayıcı maddesi, seyir halindeki bir araca düzenlenen operasyonda ele geçirildi. Araçta patlayıcıların dışında 6 uzaktan kumanda, 32 sinyal alıcı, 62 elektrikli kapsül, 40 metre infilak fitili ele geçirildi.


İSTANBUL HARİTASI BULUNDU

Aracı takip eden Mardin Emniyeti operasyon için düğmeye bastı. Ceylanpınar-Kızıltepe yolunda aracın önü kesilerek operasyon düzenlendi. Araçta bulunan 3 terörist kıskıvrak yakalandı. V.T., F.T. ve A.D.’nin yapılan üst aramasında “İstanbul şehir krokisi” ve “ulaşım hatlarını gösteren bir harita” ele geçirildi. Kuryelik yapan teröristler patlayıcıların, Suriye’den Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine PKK/PYD’li teröristlerce sevk edildiğini itiraf etti. Patlayıcıların Ceylanpınar’dan Mardin’e sevkiyatını gerçekleştiren ve aracı temin eden 2 şüpheli de şafak vakti adreslerine düzenlenen baskında gözaltına alındı. Y.O. ve F.T.’nin yakınlarının da örgütün dağ kadrosunda bulunduğu ve ikametlerini örgüte değer evleri olarak açtığı tespit edildi.

İKİNCİ ADIM CANLI BOMBA SEVKİ

Teröristlerin patlayıcı sevkiyatı bitene kadar Mardin’de beklediği, PKK’nın sözde üst düzey yönetiminden gelen talimatla harekete geçtiği ve Ceylanpınar’a giderek patlayıcıları araca yüklediği ortaya çıktı. Talimat doğrultusunda patlayıcı ve fünye düzeneklerini İstanbul’a götürecek olan kuryelerin sonraki hedeflerinin ise Suriye ve Kuzey Irak’ta el yapımı patlayıcı (EYP) hazırlama konusunda eğitim almış olan canlı bombaları başta İstanbul olmak üzere metropol şehirlere götürmek olduğu öğrenildi. 10 Eylül’de Suriye’den Mardin’e geçiş yaparken yakalanan 2 PKK’lı ile 21 Eylül’de Mardin Nusaybin’de yakalanan DEAŞ’lı kurye de Kamışlı’dan getirdikleri patlayıcıların PKK tarafından batıdaki büyük şehirlerde düzenlenecek eylemlerde kullanılacağını itiraf etmişti.

1 kg'si 100 kg C-4'e denk

NATO ülkelerinin envanterinde de bulunan ABD menşeili özel üretim fabrikasyon patlayıcı maddenin 1 kilogramı, 100 kilogram C-4 patlayıcıya denk geliyor. 11 Aralık 2016’da İstanbul Beşiktaş’ta 44 kişinin şehit olduğu saldırıda da PETN kullanılmıştı.


32 saldırı önlendi

Yakalanan 247 kg PETN patlayıcı ile ilgili olarak Mardin Valisi Mustafa Yaman ile İl Emniyet Müdürü Hasan Onar açıklama yaptı. Vali Yaman, “Bu patlayıcı ve düzenekler metropol illerde 32 eylem yapılabilecek hale getirilmişti. Bu eylemler milletimizin canını acıtacaktı. Kahraman personelimizin yapmış olduğu bu faaliyetle metropol illerde yaşanacak olan terör faaliyetleri önlenmiş oldu” dedi.

PARÇA PARÇA GELMİŞ

İl Emniyet Müdürü Hasan Onar da patlayıcıların yaklaşık 19 büyük çuval ve sırt çantalarında Suriye'den ülkeye sokulduğunu aktardı. Bu patlayıcıların büyük metropollerde değişik saldırılarda kullanılmasının hedeflendiğine işaret eden Onar, düzeneklerin birçok saldırıda kullanılan sistemlerden olduğuna işaret etti. Onar, “Dargeçit'te 8 şehit verdiğimiz saldırıda da buna benzer bir sistem vardı. Terör örgütünün daha çok tercih ettiği bir sistem. Uzaktan, yaklaşık 2 km’den kullanılmak suretiyle eylem hedefliyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

#Mardin
#Terör
#PKK
#Bombalı Araç
5 yıl önce