|

Jandarma’ya Çetin atandı

Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan Orgeneral Yaşar Güler’den boşalan Jandarma Genel Komutanlığı görevine Korgeneral Arif Çetin atandı. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, 15 Temmuz’da Jandarma karargahında bulunan darbecilere karşı yapılan operasyonu yönetmişti.

Yeni Şafak
04:00 - 20/08/2017 Pazar
Güncelleme: 07:54 - 21/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arif  Çetin
Arif Çetin

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. Korgeneral Çetin, 15 Temmuz 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı karargah binasını darbecilerden ele geçirme operasyonunu yöneten isimdi. Çetin, geçen yılki YAŞ toplantısı ile Korgeneral rütbesine terfi etmiş ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına atanmıştı.

İLK KORGENERAL

Çetin’in 31 Temmuz 2016’da atandığı bu görevi yaklaşık bir yıl sürdü ve bu kez Jandarma Genel Komutanı oldu. . Çetin, Jandarma Genel Komutanlığına atanan Korgeneral rütbesindeki ilk isim oldu. Çetin görevine 30 Ağustos tarihi itibarıyla başlayacak. 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İçişleri Bakanlığı’na bağlanan jandarmada, orgeneral kadrosu bulunmadığı için komutan Kara Kuvvetleri’nden seçiliyordu. Bu kez orgeneral şartı kaldırıldığı için teşkilat bünyesinden korgeneral rütbesinde atama yapıldı.

KALKAN EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

Çetin’in bu göreve atanması kendisinden daha kıdemli olan ve Jandarma Genel Komutan vekilliği görevini sürdüren Korgeneral Ata Kalkan’ın görevinden ayrılıp, emekliliğini istemesine yol açtı. 1959 doğumlu olan Ata Kalkan, 2005’de Tuğgeneral, 2010’da Tümgeneral, 2015’de Korgeneral olmuş ve Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı görevine atanmıştı.

Cami lojmanından yönetti

Hain kalkışma gecesi “Darbe girişimini kesinlikle reddediyoruz birliklerimizin başındayız” açıklamasıyla dikkatleri çeken ve o tarihte Tümgeneral rütbesiyle Jandarma Harekat Başkanı olan Arif Çetin, Ankara’da Hisarcıklıoğlu Camii lojmanını karargaha çevirmişti. Darbenin olduğu saatlerde Emniyet ile Jandarma Genel Komutanlığı’nda silahlı çatışmalar yaşanırken, Tümgeneral Çetin beraberinde 20’ye yakın asker ve özel Hareket polisiyle Hisarcıklıoğlu Camii İmamı Hasan Özdemir’in kapısını çaldı. Özdemir’in iznini aldıktan sonra eve giren Çetin evi karargaha çevirerek “Birliklerimizin başındayız” açıklamasını bu lojmandan yaptı. Çetin, beraberindeki Özel Harekat timleriyle yürüttüğü operasyonla jandarmadaki kalkışmayı bastırdı.


Donanma Komutanı Tatlıoğlu

30 Ağustos'ta Oramiral Veysel Kösele'den boşalacak Donanma Komutanlığı görevine Koramiral Ercüment Tatlıoğlu atandı. 2 Ağustos tarihli son Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) kuvvet komutanları değiştirilmiş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun yerine koramiral rütbesindeki Adnan Özbal atanmıştı. Teamüllere göre göreve Oramiral rütbesindeki Kösele’nin gelmesi bekleniyordu. Kösele bunun üzerine emekliliğini istemiş ve dilekçesi kabul edilmişti.Deniz Eğitim Komutanı Tatlıoğlu, FETÖ’nün askeri casusluk kumpasında yargılanarak beraat etmişti.

#Ercüment Tatlıoğlu
#Arif Çetin
#Jandarma Komutanlığı
7 yıl önce