|

İzmir için Cuma namazı saati kaçta

Cuma namazından önce namaz saatlerini merak eden İzmirliler merakla İzmir’de Cuma namazı saatlerini araştırıyor. Peki İzmir 16 Şubat cuma saati kaçta? Cuma namazı nasıl kılınır? Abdest nasıl alınır?

Yeni Şafak
11:30 - 16/02/2018 Cuma
Güncelleme: 11:57 - 16/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
İzmir’de Cuma namazı saat kaçta kılınacak?
İzmir’de Cuma namazı saat kaçta kılınacak?
İzmir’de yaşayan vatandaşlar, Cuma namazı öncesinde şehirlerinde Cuma namazının saat kaçta kılınacağını araştırıyor. Cuma namazını kaçırmak istemeyen ve saati kontrol eden vatandaşlar, internette ‘İzmir Cuma saati’ ve ‘İzmir Cuma vakti’ aramalarını arttırdı. Peki
İzmir’de Cuma namazı saat kaçta kılınacak
? İzmir’de 16 Şubat’ta ezan saat kaçta okunacak? Cuma namazı nasıl kılınır? Abdest nasıl alınır? İşte
16 Şubat İzmir Cuma namazı saatleri
ve detayları.

İzmir’de 16 Şubat Cuma namazı saati

İzmir’de vatandaşlar, İslam dininin önemli ibadetleri arasında yer alan Cuma namazı öncesinde Cuma namazı saati sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Namazı kaçırmamak ve vaktinde camilerde yer almak isteyen milyonlarca Müslüman, internette İzmir Cuma namazı saatini araştırıyor. Peki, İzmir’de 9 Şubat’ta Cuma namazı saat kaçta kılınacak?

Bu hafta İzmir’de Cuma ezanı, saat 13.32’de okunacak olan öğle ezanının ardından Cuma namazı kılınacak. Böylece İslam dininde mübarek günler arasında yer alan Cuma günlerine özgü bir namaz olan Cuma namazı idrak edilmiş olunacak.


Cuma gününün önemi nedir?

Cuma; cem olmak, toplanmak manalarına gelir Cuma günü, Müslümanlar için çok önemli bir gündür. Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. Topluca yapılan bu ibadet, o günü bayram günü değerine yükseltir.

Bu sebeple Cuma gününe Seyyidü`l-eyyam, yani; günlerin itibarlısı, efendisi de denir. Bütün hayırlı işlerin Cuma günü meydana geldiği; tarih boyunca pek çok önemli olayın hep Cuma günü zuhur ettiği rivayet edilir.

Cuma gününün önemi hakkında Yüce Allah “Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın lütfünden rızk isteyin Allah’ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz.”(Cuma 9-10) buyurmuştur.




Cuma namazı nasıl kılınır?

Cuma namazı, Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.

İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır.

Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur.

Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

Son olarak 4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat vaktin sünneti de kılınır. Zuhr-i ahir namazı, öğle namazının farzı gibi kılınır sadece "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir.

Abdest nasıl alınır?

Abdest almaya başlamadan önce "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet ederiz.

"Eûzübillahimine şşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim" Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır.

Sağ elimize üç defa su alarak ağzımıza veririz. Her su alışta ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu dökeriz.

Tekrar avucumuza su alarak üç defa burnumuza veririz. Sol el ile de sümkürür temizleriz.

Sonra iki avucumuza su alarak saç bitiminden çene altına kadar yüzümüzü üç defa yıkarız.

Önce sağ kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Sonra sol kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Yani sağ elimizi ıslatıp başın dörtte birini sıvazlayarak ıslatırız.


Her iki eli de ıslatıp serçe parmaklarımızla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Kulakların arka kısmını ise baş parmaklarımızla mesh ederiz.

Sonra baş ve serçe parmaklarımızı kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın dışı ile boynumuzu da mesh ederiz.

Ayaklara gelince, parmaklardan başlayarak önce sağ sonra sol ayağımızı topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.



#İzmir
#cuma namazı
6 yıl önce