|

İsveç’in kaderi Kulu’da oylanacak

Konya’nın Kulu ilçesini 4 yılın ardından yeniden seçim heyecanı sardı. İsveç’te yaşayan gurbetçi yoğunluğu nedeniyle eylül ayındaki meclis seçimleri için Kulu’da yine sandıklar kurulacak. Yaklaşık 50 bin Kululu, 349 milletvekili için oylayacak ve İsveç’in kaderini belirleyecek. Kululu adaylar da hemşehrilerinden oy bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:51 - 1/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Kululu seçmenler 2014’teki seçimde de oy kullanmıştı.
Kululu seçmenler 2014’teki seçimde de oy kullanmıştı.

Konya'nın Kulu ilçesinden İsveç'e göç eden ve sayıları 50 bini bulan gurbetçiler, eylül ayında yapılması planlanan seçimlerde söz sahibi olacak. İsveç'teki seçim için heyecan yaşanan Kulu'ya meclis seçimleri için sandık kurulacak. Gurbetçi Kululular, 349 milletvekili için oy kullanacak.

HEMŞEHRİLERİNDEN OY BEKLİYORLAR

Bu seçimde Kululu adaylar da memleketinden oy bekliyor. İsveç Kulu Fahri Konsolosu Doç. Dr. Erdal Akdeve, “Anadolu’nun ortasında bir ilçe, Avrupa’nın kaderini belirleyecek. İsveç Kulu için özel sandık kuracak. Yüksek oranda vatandaşların oy kullanılması bekleniyor” dedi.


6 GÜN SÜRECEK

Doç. Dr. Akdeve, seçim çalışmalarını Yeni Şafak’a anlattı. 52 yıldır Kulu’dan İsveç’e göç yaşandığını anlatan Akdeve, “50 bine yakın Kululu İsveç’te yaşıyor. Bu insanlar İsveç’e tamamen entegre olmuşlar ama memleketleri ile bağlarını da koparmamışlar. Her yıl Kuluların yarısı memleketlerine izine geliyor” dedi. 4 yıl önce yapılan seçimde yarım gün sandık kurulduğunu hatırlatan Akdeve, “O zaman tanıtım yapılmamasına rağmen vatandaşlar sandığa büyük ilgi göstermişti. İsveç vatandaşları, büyükelçiliklere gidip oy kullanıyordu. Ancak İsveç, Kulu için özel sandık kuruyor. 6 gün sandıkta oy kullanılabilecek. Yüksek oranda oy kullanılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BAKANIMIZ DA VARDI

Bu yıl Kululu adayların da seçimde yarıştığını söyleyen Akdeve, “Adaylar, Kulu’da oy kullanacak vatandaşlara kendi seçim propagandasını ve çalışmasını yapıyor. Adaylar, kendi memleketlerinde vatandaşlarından oy bekliyor. İsveç’teki siyasette Kulular faal rol alıyor. Şimdi meclisde vekilimiz var. Geçmiş dönemde bakanımız vardı” ifadelerini kullandı.

ANADOLU’NUN İSVEÇ’İ

Bu seçimler sayesinde Kulu’nun da tanıtımının yapıldığını dile getiren Akdeve, “Kulu Anadolu’nun İsveç’i olarak görülüyor. İsveç devleti, Kululu vatandaşlarına ciddi önem veriyor ve onların demokratik haklarını kullanmaları sağlıyor. Biz nasıl Türklerin yoğun olduğu yerlere sandık kuruyorsak, onlar da Kulu’ya öyle sandık kuruyorlar” dedi.

#​Konya
#İsveç
6 yıl önce