Gıda israfı, güvenilir gıda, temiz kaynakların korunması ve sürdürülmesi yıllardır tüm dünya gündemini meşgul eden konuların başında geliyor. Bu sorunlarla ilgili araştırmalar yapılıyor, kongreler düzenleniyor, bilim insanları neredeyse kafa patlatıyor, hatta sinema endüsrtrisi bile bu sorunları distopya filmlerinin çıkış noktası olarak kullanıyor. Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü'ne (FAO) göre her yıl 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Türkiye'de de gıda israfı oldukça yüksek boyutlarda. Büyük özveriyle çalışan bilim insanları çabuk bozulan gıdaları kimyasal kullanmadan daha uzun ömürlü hale getirmeye çalışıyor. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Hayriye Ünal ve ekibi ise büyük bir buluşa imza attı. Nanoteknoloji ile ürettikleri yeni ambalaj ürünlerin raf ömürlerini ciddi oranda uzatıyor. Özellikle yaş sebze ve meyvelerde, etlerde, tavuklarda denenen ürün yüksek oranda başarı sağladı. Bu yeni ambalaj teknolojisini Hayriye Ünal ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Yusuf Menceloğlu ile konuştuk.
Yusuf Menceloğlu: Doğal bir malzeme bu. Şu anda rezervi Türkiye'de ve birkaç ülkede var. Normalde bu malzeme seramik endüstrisinde tonu 100 dolara satılırken böyle yeni bir kullanım alanı sağladığında bunun tonu en az 10, 20 bin dolara çıkıyor. Ciddi bir katmadeğer sağlıyor.