|

"Obama 'Esad gitmeli' cümlesini kuran ilk dünya lideriydi"

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Merve Şebnem Oruç köşesinde "Beyaz ırkçılığın ilham kaynağı Esad rejimi" başlıklı yazısını kaleme aldı. Abdullah Muradoğlu, Ömer Lekesiz, İsmail Kılıçarslan ve Sema Karabıyık da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
10:24 - 20/08/2017 Pazar
Güncelleme: 11:03 - 20/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Ömer Lekesiz, Abdullah Muradoğlu, Merve Şebnem Oruç, İsmail Kılıçarslan ve Sema Karabıyık
Ömer Lekesiz, Abdullah Muradoğlu, Merve Şebnem Oruç, İsmail Kılıçarslan ve Sema Karabıyık

Merve Şebnem Oruç, Abdullah Muradoğlu, Ömer Lekesiz, İsmail Kılıçarslan ve Sema Karabıyık'ın yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Şam rejiminden aldığını unutmayalım

Kılınç şöyle diyor yazısında: “20 yaşındaki saldırganın sosyal medyada yaptığı paylaşımlar, sayısız benzeri gibi klâsik bir aşırı sağcı-ırkçı profile işaret ediyordu. Adolf Hitler’e ve Nazilere övgü dolu ifadelerin yanında Nazi işareti olan gamalı haç (svastika) ve diğer semboller, alışılmış şeylerdi. Ancak bir kare vardı ki, meseleyi yakından takip etmeyenleri epey şaşırtmıştı: Fields, Beşşar Esed’in bir fotoğrafını paylaşmış, üzerine de ‘Yenilmez’ yazmıştı.”Kılınç’ın köşesinde kaynak gösterdiği Washington Post yazısında, gazetenin Beyrut Büro şefi Liz Sly ve dış haberler muhabiri Rick Noack ayrıca, eski Ku Klux Klan lideri David Duke’ün Beşar Esad’a övgüler düzen bir dizi tweet serisinden bahsediyor. Duke, tweetlerinde Esad’ı “muhteşem lider” olarak tanımlamaktan tutun, Suriye bayrakları ve Esad posterleriyle bezenmiş arabaların ABD sokaklarında çekilmiş fotoğraflarını paylaşmaya, Esad’ı “modern dünyanın kahramanı” ilan ederek ailesine övgüler düzmeye adeta Amerikalı bir ergenin Justin Bieber’a sevgisini göstermesi gibi Suriye kasabına olan hayranlığını ortaya koymuş.

“Dışişleri” ve “Savunma” gibi kurumlar

Ocak 2017’den bu yana Trump yönetimde bütünlük sağlayamadı. Bu durum, ABD’nin geleneksel müttefikleri nezdinde güvenilirliğini sarstı. ABD’nin müttefikleri “Önce Amerika” söyleminin kendilerini nasıl etkileyeceği konusunda kafa karışıklığı yaşıyorlar. Trump’ın tweet’leri “Dışişleri” ve “Savunma” gibi kurumlardan gelen açıklamalarla çoğun çelişiyordu.“Politico”dan James Kitfield 4 Ağustos tarihli yazısında “Trans-Pasifik Ortaklığı”,  “Paris İklim Anlaşması” ve “NATO”yla ilgili olarak Trump’ın tweet’lediği mesajların müttefikleri tedirgin ettiğini kaydediyordu.  Müttefikler,  “Trump, kurallara dayalı uluslararası düzeni bozmak mı istiyor” diyorlardı. Savunma Bakanı James Mattis ise “bizimle kalın” diyerek endişeli müttefikleri teskin etmeye çalışıyor, Winston Churchill’e atfedilen, “Amerikalılar doğrusunu yaparlar, ama bütün kötü seçenekleri tükettikten sonra” sözünü tekrarlıyordu.  John Kelly’in Genel Sekreter olarak atanmasıyla Beyaz Saray’daki generallerin sayısı üçe çıktı. Diğer iki general, Savunma Bakanı James Mattis ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster. Kelly’in atanmasıyla McMaster’ın pozisyonu daha da güçlendi.

Karacaoğlan’ı pınarda görenler

Geçtiğimiz hafta, Mersin’deydim.“Güzel günlerin üçten azını saymaya değmez” derler, bu nedenle çabuk bitti Mersin günlerim nitekim. Fakat oradaki güzel dostlarla sohbetlerimizin tadı bâkîdir, tıpkı Karacaoğlan Pınarı’ndan gürül gürül akan suyun ve onun ürettiği çağrışımların bâkî olduğu gibi. Karacaoğlan’ın kimliği hakkında bilgi vermeme ne gerek var. Yunus Emre’nin imana getirdiği Türkçe’yi, aynı iman planında gündelik –dünyevi- kullanıma açarak, Acem illerinden Tuna boylarına taşıyan ozanlardan biridir o; kısaca, onlarca Yunus Emre’nin, yüzlerce Karacaoğlan torunundan biri!

Aşi abla yeniden ütüledi pantolonumu

Sendin o. Yeşiller içinde üzerime doğru yürümeye başladığında bunu anlamıştım. Sendin.Ertesi gün Üsküdar’dan Kızkulesi’ne doğru yürürken iyiden iyiye ikna olmuştum meseleyi uzatmamak gerektiğine. Uzatacak bir şey de yoktu zaten. Sendin o. Seni bırakıp Üsküdar’a döndüğümde İbrahim abi gördü beni. Ah o delikanlılık ateşiyle anlattım olan biteni. Elini omuzuma koydu, çay söyledi, gülümsedi. Ah ne güzel gülümser zaten. Üsküdar’ın en güzel adamıdır yani. ‘Akşam bize gel, Aşi ablan güzel yemek yapmış, hem Hallaç Divanı’nı da daktilo edelim biraz.’

İzdivaç formatı içinde editörler

Reyting listesini doğru okumak ve yorumlamak her açıdan önemli. Doğru okunup yorumlanmadığında gün birincisi olan dizi neden final kararı aldı haberi yapılarak gülünç duruma düşülebiliyor. Ki bahsi geçen dizi kış ekranında daha yüksek izlenme oranı yakalamasına rağmen reyting listesinde dördüncü sırada yer alıyordu. Hikayenin ve karakterlerin yorulduğu, tekrara düştüğü dikkate alındığında, deneme süresi olarak kullanılan boş yaz ekranı final zamanının geldiğini söylerken, dizisini ekranda tutmak isteyen yapımcı kaynaklı haberlerle sonbahar uzatması yapılmaya çalışılıyor. İnternet medyası, TV kanalı kaynaklı final yapacak haberleri ile yapımcı kaynaklı sonbaharda devam edecek haberlerinin düellosuna sahne oluyor. Aynı temalar etrafında ayrılık barışma konseptli büyük aşk hikayesinin yanında, komedi damarından beslenen yan hikayelerin de tekrara düştüğü ve tükendiği kabul edilse, reyting listesi manipülasyonuna ihtiyaç kalmayacak.Aşk-ı Roman Seyirciyle alay edercesine TV8’de Aşk-ı Roman’ın fragmanları dönmeye başladı. Songül ve Kaan bu sefer kavuşabilecek mi anonsu eşliğinde. Songül ve Kaan, Seda Sayan’ın izdivaç formatından iki “karakter”. 

#​Merve Şebnem Oruç
#Abdullah Muradoğlu
#Ömer Lekesiz
#İsmail Kılıçarslan
#Sema Karabıyık
7 yıl önce