|

Hayalet köy Lübbey haritadan silinebilir

Son yıllarda adı satılık köye çıkan Ödemiş'in terk edilen tarihi köyü Lübbey'in önlem alınmaması durumunda birkaç yağmurdan sonra tamamen tahrip olacağı öne sürüldü.

Yeni Şafak
11:23 - 29/11/2016 Tuesday
Güncelleme: 12:54 - 16/04/2018 Monday
IHA
Hayalet köy olarak bilinen Lübbey fotoğraflandı.
Hayalet köy olarak bilinen Lübbey fotoğraflandı.
İzmir'de faaliyet yürüten bir grup dağcı, son yıllarda adı satılık köye çıkan Ödemiş'in terk edilen tarihi köyü Lübbey'i gezip fotoğrafladı.

Osmanlı döneminde, askerlerden kaçan eşkıyaların saklandığı köy olarak bilinen, şimdilerde ise az sayıda insanın yaşaması nedeniyle hayalet köy olarak alınan Lübbey bölgesindeki bazı yapıların, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillendiğini öğrendiklerini belirten dağcılardan Turgay Eser, köyün biran önce ele alınması ve turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Basın yayın organlarında adından çokça söz edilen köyün korumasız kaldığını ve kışın yağan yağmurlar nedeniyle yok olma ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
  • Geçtiğimiz ay tescillendi
  • Ödemiş ilçesindeki tarihi Lübbey bölgesinde önemli bir gelişme yaşandı. Son yıllarda kaderine terk edilen ve özellikle Osmanlı döneminde askerlerden kaçan eşkıyaların saklandığı bölge olması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken köyde, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından bir çalışma başlatıldı. Çalışmalarla birlikte, bölgedeki cami ile birlikte 54 evi tescilli hale getirildi.

Ödemişli emekli arkeolog Prof Dr. Veli Sevin de kurulun elini çabuk tutması gerektiğini belirterek, 1Ödemiş ve çevresi tarihi açıdan zengin bir bölge. Lübbey gibi, eski Lidya uygarlıklarının kalıntıları olan Datbey ve Neikaia gibi kentlerin gün yüzüne çıkarılabilmesi için üniversite ve sivil toplum örgütleri ile ortak çalışma yürütülmeli" dedi.



#Lübbey
#İzmir
7 years ago