|

Harmandalı yeniden doğacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda kuracağı Biyogaz Tesisi için gaz toplama ve drenaj boruları ile sızıntı suyu taşıyıcı hatları imalatının yüzde 25’ini tamamladı. Projenin tamamlanmasıyla, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunlar büyük ölçüde çözülürken, biyogaz tesisi Çiğli’nin enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 23/11/2018 Cuma
Güncelleme: 02:48 - 23/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan 90 hektarlık depolama alanının döküme kapatılan 37 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması da başlatacak.
Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan 90 hektarlık depolama alanının döküme kapatılan 37 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması da başlatacak.

Harmandalı Düzenli Depolama Alanı’ndaki çöplerden elektrik enerjisi üretebilmek amacıyla çalışmalara başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Biyogaz Tesisi için gerekli gaz toplama ve drenaj boruları ile sızıntı suyu taşıyıcı ana hat imalatlarının yüzde 25’ini tamamladı.

Biyogaz Tesisi tamamlandığında, motorlarda yakıt olarak kullanmaya elverişli metan gazı elde edilecek. Gaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi ise doğrudan ulusal elektrik dağıtım şebekesine aktarılacak.

ÇİĞLİ’YE YETER ÜRETİM

Harmandalı’da kurulacak 15 MW enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi yaklaşık olarak Çiğli’nin tüm mahallelerinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte olacak. Yürütülen rehabilitasyon projesi, bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

AĞAÇLANDIRILMIŞ TERASLAR OLUŞTURULACAK

Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan 90 hektarlık depolama alanının döküme kapatılan 37 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması da başlatacak. Hem çevresel hem de görsel kirliliğin önlenmesi için depolama sahasının üzerine üst örtüsü yapılacak ve toprak serilerek saha ekim veya dikime hazır hale getirilecek. Çöp döküm sahası «ağaçlandırılmış teraslara» dönüştürülürken, bölgenin çehresi de değişecek.

#​İzmir
#Çiğli
5 yıl önce