|

Hareket ve solunum birliği: Pilates

Günümüzde egzersizin devam ettirilebilirliğinin önemli bir faktör haline geldiğini kaydeden Diyetisyen Doç.Dr. Barış Öztürk, günümüzde en popüler egzersizlerden biri olan pilates ile ilgili bilgiler verdi. Diyetisyen Öztürk, pilatesin vücudu anlamayı ve farkındalığı arttırmayı hedefleyen bir egzersiz olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
13:18 - 7/02/2016 Pazar
Güncelleme: 11:26 - 7/02/2016 Pazar
IHA

Pilates egzersizinin yaklaşık yüz yıl önce Almanya'da ortaya çıktığını, 1920'lerin ilk çeyreğinde Amerika'da uygulanmaya başlandığını ve zamanla tüm dünyada popülerliği artmış bir egzersiz metodu olduğunu kaydeden Doç.Dr. Öztürk, şöyle konuştu:“Pilates zihin-beden etkileşimini hedef alan; kor stabilizasyon, kuvvet, esneklik, kassal kontrol, postür ve solunum parametrelerini içeren kombine bir egzersiz yöntemidir. Kor stabilizasyon, Pilates egzersizlerinin odak noktasını oluşturmaktadır. Bu konsept içerisinde karın kasları ve kalça kasları, pelvik duvar kasları ve diaframın statik ve dinamik stabilizasyonu sağlanır. Pilates eğitimi sırasında; bel-kalça ve omuz kuşağı stabilitesinin sağlanması hedef alınır. Böylelikle postür, kassal kuvvet ve esneklik unsurlarında diğer egzersiz tiplerine göre çok daha hızlı bir gelişim meydana gelir. Solunum kontrolü, aksiyal uzama ve merkezi kontrol ile omurga eklemlerinin organize ve uyumlu çalıştırılması sağlanır. Pilates seanslarına başlamadan önce her bireye diyafragmatik solunum, pelvik nötral pozisyon ve pelvik taban kas kontrolü öğretilir ve egzersizler sırasında bu kontrolü korumaları istenir. Egzersizler genellikle gruplar halinde ayakta ve minderde; pilates topu ve theraband gibi aparatlar kullanılarak yaptırılır."



Pilatesin faydaları


Pilatesin birçok yararı olduğunu ve egzersizle solunumun bir kombini olduğunu söyleyen Doç.Dr.Öztürk, pilatesin faydalarını şöyle sıraladı: Esneklik, kuvvet ve vital kapasiteyi artırır. İmmün sistemi destekler. Dengeyi geliştirir. Astım, karpal tünel sendromu, depresyon, bel-sırt ağrıları, osteoartrit ve osteoporoz gibi kronik hastalıkların semptomları üzerinde etkilidir. Dikkat ve konsantrasyonu artırır. Stres, anksiyete ve gerginliği azaltır. Fiziksel, mental ve ruhsal bütünlüğü sağlar. Güçlü ve esnek bir omurga meydana getirir. Postürü (vücut duruşumuz) geliştirir. Yaralanma olasılığını azaltır. Derin karın kaslarını kuvvetlendirir. Motivasyon ve enerjimizi artırdığı için vücut farkındalığımızı da artırır. Eklem hareket açıklığını artırır. Dolaşımı geliştirir. Eklemler üzerine binen yükleri azaltır. Kan basıncı değerlerini normalleştirir. (tansiyon hastalarında ilaç kullanımı olmaksızın). Pilates karın kaslarının kuvvetini artırırken, solunum kaslarının da kuvvet ve performansını artırır. Pilates her yaş grubundan insana hitap etmektedir. Genç kızlarda düzenli Pilates egzersizleri sayesinde beden kütle indeksinin azaldığı görülmüştür. Yaşlı bayanlarda düzenli Pilates sayesinde vücut yağ yüzdesi ve yağ kütlesinin azaldığı, yağsız vücut kütlesinin arttığı ortaya konulmuştur. Menopoz sonrasında kadınlarda gelişen osteoporoza (kemik erimesi) karşı Pilatesin yine etkili sonuçlar doğurduğu görülmüştür. Pilates bu hastalarda ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi açısından olumlu sonuçlar meydana getirmektedir. Ayrıca bel ağrısı, kalp-damar hastalıkları ve göğüs kanseri gibi farklı hastalık gruplarında hastaların şikayetlerini belirgin şekilde azaltmaktadır. Pilates öğrencilerde fiziksel faydalarının yanı sıra anksiyete, stres, motivasyon ve dikkat eksikliği, konsantrasyon problemleri gibi kognitif problemlerde etkilidir. Düzenli pilates egzersizleri ile bu popülasyonun akademik performansları artmaktadır. Pilates yaşlılarda kassal kuvvetin korunmasını sağlarken; yürüyüş performansını, günlük yaşam aktivitelerine katılımı, ruhsal durumu ve yaşam kalitesini artırır. Pilates birçok farklı yaş ve hastalık gruplarında bahsettiğim olumlu etkilerinden dolayı tercih edilmeli ve rehabilitasyon programları içerisinde mutlaka yer verilmelidir.

#Diyetisyen Doç.Dr. Barış Öztürk
#pilates
#fayda
8 yıl önce