|

Han otağına turist akını

Afganistan’dan 36 yıl önce göç ederek Van'a yerleşen Kırgız Türkleri, 3 ay önce kurdukları 'han otağı'yla turist sayısını 10'a katladı. Ziyaretçiler, motif motif işlenen otağıdaki keçe halı, yöresel kıyafet ve yemeklerle burada 2000 sene öncesini yaşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:00 - 28/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
36 yıl önce Ulupamir'e göç eden Kırgız Türkleri, gelenekleriyle dikkati çekiyor.
36 yıl önce Ulupamir'e göç eden Kırgız Türkleri, gelenekleriyle dikkati çekiyor.

Van’ın Erciş ilçesinin Ulupamir Mahallesi’ndeki Kırgız Türkleri, kurdukları han otağında kültürlerini ve yemeklerini tanıtıyor. Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan 36 yıl önce Ulupamir'e göç eden Kırgız Türkleri, gelenekleriyle dikkati çekiyor.

KÜLTÜRE ÖZLEM VAR

Mahallede 'han otağı'nı kuran Kenan Aytaç, otağı 3 ay önce kurduklarını ve oluşturulan alanla kent turizmine de katkı sunmayı amaçladıklarını anlattı. Kısa süre içerisinde ülkenin çeşitli illerinden ziyaretçilerin ilgi gösterdiğini belirten Aytaç, “İnsanımızın bu kültüre özlemi var. Bu sebeple kurduğumuz otağla birlikte köyümüze gelen turist sayısı 100 iken şimdi ise 1000’e ulaştı” dedi.


OBAYA DÖNÜŞMELİ

Ziyaretçilerden Sonay Yavuz, Ankara’dan geldiğini ve Ulupamir’de Kırgız Türkü kültürünün yaşatıldığını duyunca merak ettiğini söyledi. Ziyaretçilerden Dilek Kurt da İstanbul’dan han otağını görmek için geldiğini belirtti. Ahmet Yesevi Çetin ise, “Burada Orta Asya kültürüyle iç içeyiz. Köyde şimdilik bir otağ kurulmuş ama bence otağlar artırılarak bir oba haline gelirse misafirlerin ilgisi daha artacak” değerlendirmesini yaptı. Nurullah Yapıcı da eşiyle birlikte İstanbul’dan geldiğini aktardı. Uzun zamandır burayı merak ettiğini ve sosyal medya üzerinden takip ettiğini ifade eden Yapıcı, “Türk kültürünün ve yemeklerinin burada yaşatılması gerçekten çok güzel” dedi.

#Van
#Hun Otağı
#Türizm
6 yıl önce