|

Fındık bahçesinden tarih çıktı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde fındık bahçesi içinde Tacettinoğulları Beyliği’nden kalma Türk kalesi kalıntıları bulundu.

Haber Merkezi
04:00 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:50 - 1/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Bir fındık bahçesi içinde 7 dönüm arazide bulunan kale kalıntılarının tamamen ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalar devam ediyor.
Bir fındık bahçesi içinde 7 dönüm arazide bulunan kale kalıntılarının tamamen ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’nun Karadeniz tarihi konusunda yürüttüğü bilimsel araştırmalar kapsamında bulunan sur kalıntılarının etrafındaki kazılarda ise Selçuklu Devleti döneminde yapılmış sırlı seramik ile Tacettinoğulları Beyliği tarafından kullanılmış ok uçlarına da ulaşıldı.

15. YÜZYILDAN KALMA

Surlarla ilgili bilgi veren Prof. Tellioğlu, Tacettinoğulları Beyliği’nin Moğollar sonrasında Anadolu’da kurulan bir Türk beyliği olduğunu ve 15. yüzyıl sonrasında 11 bin askeri bulunduğunu belirtti. Türklere ait olan kalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Tellioğlu, “Kale, fındık bahçesi içinde yer alıyor. Burada kurtarma kazısı yapılıyor ve gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor” dedi.

3 AYDIR ÇALIŞIYORUZ

Kazı çalışmalarına destek veren Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar da kalenin ortaya çıkarılması için 3 aydır çalıştıklarını anlattı. Kalenin 7 dönüm alanda dikdörtgen şeklinde önemli bir yapı olduğuna dikkati çeken Dündar, “Bu kale, 1071’den sonra Türklerin Çarşamba ve civarında yerleştiğinin önemli bir göstergesi. Yine bu bölgede Türklerden önce herhangi bir yerleşim olmadığının da işaretidir” değerlendirmesinde bulundu.

#Samsun
#Tarihi eser
6 yıl önce