|

Filistinli akademisyenin Osmanlı hazinesi

Osmanlı dönemine ait kağıt para ve sikkelere ilgi duyan Filistinli akademisyen Muhammed ez-Zerd'in, 18 yaşından beri topladığı parçalarla oluşturduğu koleksiyon dikkati çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/10/2017 Cuma
Güncelleme: 00:24 - 13/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Filistinli akademisyenin Osmanlı hazinesi
​Filistinli akademisyenin Osmanlı hazinesi

Osmanlı dönemine paralara büyük ilgi duyan Filistinli akademisyen Muhammed ez-Zerd’in zaman içinde topladığı parçalarla oluşturduğu koleksiyon dikkat çekiyor. Gazze İslam Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim görevlilerinden Zerd (32), Osmanlı parası toplama tutkusunu anlattı. Osmanlı dönemine ait ilk sikkeye 18 yaşında sahip olduğunu belirten Zerd, şu an küçük çaplı koleksiyonunda yaklaşık 120 parça bulunduğunu söyledi. Önceleri Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Yunanistan gibi ülkelere sık sık gidip buralardaki müzayedeler ya da antikacılardan eski para topladığını dile getiren Zerd, internetle artık bunu oturduğu yerden de yapabildiğini belirtti.


Zerd ayrıca, kendisi gibi tarihi kağıt para ve sikke toplama tutkunlarının, bunları takas etmek için dünyanın farklı yerlerinden gelerek Arap ülkelerinin eski bölgelerinde buluştuğunu aktardı.


EN ESKİ SİKKE KANUNİ DÖNEMİNE AİT

Değerli ile değersizi ayırt etmeye 25 yaşında başladığını ve o andan itibaren Osmanlı sikkelerini “profesyonel” olarak topladığını söyleyen Zerd, “Eski olan her şey değerli olmadığı gibi her yeni de değersiz değildir. Osmanlı dönemine ait kağıt paraları ve sikkeleri toplarken bu kural üzerinden hareket ediyorum” dedi. Zerd, elindeki en eski sikkenin Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait bronz bir sikke olduğunu, büyük zorlukla elde ettiği bir altın sikke ile İstanbul’da Osmanlı merkez bankasında basılan ve üzerinde “geçersiz” damgası olan nadir bir kağıt paranın da koleksiyonunda yer aldığını dile getirdi. Osmanlı tuğrasına da büyük ilgi duyan Zerd, tuğraların Arap hat sanatını yansıttığını ifade etti.

#Osmanlı
#Filistin
#Akademisyen
#Muhammed ez-Zerd
7 yıl önce