|

FETÖ'nün 'para kasası'nın suç dosyası kabarık

FETÖ'nün "para kasası" olarak bilinen ve MİT operasyonuyla Sudan'dan Türkiye'ye getirildikten sonra tutuklanan Memduh Çıkmaz, kabarık suç dosyasıyla dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
12:02 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 12:07 - 28/11/2017 Salı
AA
Gündem
Gündem
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (
) "para kasası" olarak bilinen ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonuyla Sudan'dan Türkiye'ye getirildikten sonra mahkemece tutuklanan
Memduh Çıkmaz
, iddianamedeki kabarık suç dosyasıyla dikkati çekiyor.
Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca
FETÖ
'ye yönelik soruşturmalar kapsamında örgütün mütevelli heyeti ve üst düzey yöneticileri hakkında hazırlanan 574 sayfalık iddianame, şubat ayında Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. Aralarında örgütün "Çorum imamı" firari Gökhan D. ile mütevelli heyeti üyesi Memduh Çıkmaz ve üst düzey yönetici oldukları belirlenen 16'sı tutuklu 32 sanığın yargılanmasına 21 Mart'ta başlanmıştı.
  • "Silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan ve firari olduğu için bugüne kadar yapılan duruşmalara katılmayan Memduh Çıkmaz ile ilgili iddianamede çok sayıda suçlama bulunuyor.

Geçen yıl ocak ayında Atatürk Havalimanı'ndan yurt dışına çıkan ve ikamet adresi olarak Sudan'ı gösteren Çıkmaz hakkındaki iddianamede, örgütün üst düzey yöneticisi ve esnaflardan sorumlu mütevelli heyeti üyesi olduğu, "FETÖ'nün sermayesi"ni Çorum'da yöneten şahısların başında yer aldığı ve örgüte burs, yardım, himmet gibi adlar altında finans sağladığına dair bilgilere yer veriliyor.

Servetine servet katmış

İddianamede, esnaftan aldığı çek ve senet gibi kıymetli evrakları örgüt adına takasta kullandığı, para vermek istemeyenlere de ticari olarak zarar verilmesini sağladığı belirtilen sanık Memduh Çıkmaz'ın, FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği gerekçesiyle kapatılan Hitit Sanayici ve İşadamları Derneğinin de yönetim kurulu üyesi olduğuna dikkati çekilerek, şu bilgilere yer veriliyor:

"A.E. isimli şahsa FETÖ/PDY silahlı terör örgütünden ayrılması sonrasında geri dönerek tekrardan burs ve benzeri yardım vermesi hususunda ısrar ve baskılarda bulunduğu, kabul etmeyince A.E'ye Merzifon'daki iş yerleri ile ilgili olarak soruşturmalar açıldığı ve örgüte yakın bazı çalıştığı firmalar tarafından ticari mallarının çalındığı, bütün bunların şüpheli Memduh Çıkmaz'ın iş dünyasında ve devletin, adliye ve emniyetindeki ayrıca vergi dairelerindeki adamları eliyle organize edilerek gerçekleştirildiği, netice itibarıyla A.E'ye davalar açıldığı ve şahsın suçlamalardan beraat ettiği hususunun anlaşıldığı, müştekiler R.Ü. ve S.T'nin, şüphelinin evinde örgüt toplantıları tertip ederek, 'öşür' ve 'burs' adı altında örgüte para topladığını, kendilerinden ödeyemeyecekleri miktarda para talep edip karşılığında çek aldığını, zamanında ödeyemedikleri için batmalarına sebep olduğunu, örgütten ayrılmak istemeleri üzerine vergi denetçilerini üzerlerine gönderip cezalar kestirdiklerini, kazandıkları davaları üst mahkeme aşamasında kaybetmelerini sağlayarak yüklü miktarda ceza kestirmelerine sebep olduğunu beyan ettikleri anlaşılmıştır. Şüphelinin cemaat adı altında yapılanan FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içerisindeki konumunun yükselmesine paralel olarak servetinin de arttığı belirlenmiştir."

İddianamede müşteki olarak ifadesine yer verilen R.Ü, Memduh Çıkmaz'ın örgüte eleman ve finans temin ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kurban, burs, fitre, zekat gibi adlar altında himmet ve yardım alan ayrıca FETÖ/PDY terör örgütü adına öşür (vergi) adı altında yıllık belirlediği bir meblağı tahsil eden kişidir. Taahhüdünü yerine getiremeyen kişileri ticari olarak iflasa sürüklemesi, şahsi olarak itibarlarını sarsması, bütün bunları da cemaat adına yaptığını, cemaatin Çorum'daki kasalarından birisi olduğunu biliyorum."

Örgüte yıllık 1-1,5 milyon lira yardım

Şüpheli olarak ifade veren B.A. ise Memduh Çıkmaz'ın iş adamı olduğunu, akaryakıt istasyonları bulunduğunu dile getirerek, "Memduh Çıkmaz, esnaf mütevellidir. Örgüte Çorum'da en fazla para yardımı yapan şahıs olarak bilinirdi. Senelik 1-1.5 milyon lira maddi yardımda bulunduğunu söylediğini hatırlıyorum. Yani örgütün Çorum yapılanmasının ana finansörlerinden olduğunu öğrenmiştim" beyanında bulundu.

Müşteki A.E. de kendisine ait 3 bin metrekarelik bir mülkü örgütün önde gelenlerinin baskı ve zorlamaya varan ısrarları sonrasında 1 milyon lira karşılığında FETÖ'nün kuruluşu olan Çorum Eğitim Hizmetleri AŞ'ye sattığını anlatarak, "Buranın ücretini 150 bin lira kesinti yaparak bir yıl içerisinde toplamış oldukları himmet paraları ile ödediler." ifadesini kullandı.

MİT operasyonuyla Türkiye'ye getirilmişti

  • FETÖ'nün yurt dışında bulunan ve Türkiye'den kaçan mensupları için özel ekip oluşturan MİT, firari Memduh Çıkmaz'ın Sudan'daki yerini iki ay önce saptamıştı.
  • MİT ile Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nin ortak operasyonuyla bir süre önce gizlendiği evinde gözaltına alınarak sorgulanan Çıkmaz, MİT'in özel ekibi tarafından Sudan'da işlemlerinin tamamlanmasının hemen ardından dün sabah saatlerinde Türkiye'ye getirilmişti.
  • Atatürk Havalimanından Bakırköy Adliyesine götürülen ve Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla ifadesi alınan Çıkmaz'ın "kuvvetli suç delilleri" ve "kaçma şüphesi bulunduğu" gerekçesiyle tutuklanmasına karar verilmişti.
#FETÖ
#Memduh Çıkmaz
6 yıl önce