|

Enerjinin İpek Yolu

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı), Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Aliyev’in katıldığı törenle açıldı. Erdoğan tarihi hattın, “Hazar Bölgesi’nden Avrupa’ya kadar tüm rota üzerindeki ülkelerin refah ve istihdamına da katkı verecektir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/06/2018 mercredi
Güncelleme: 04:01 - 13/06/2018 mercredi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ın açılışını tarihi bir adım olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ın açılışını tarihi bir adım olarak nitelendirdi.

Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı üç yıldır süren ve Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) açıldı. TANAP'ın açılış törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile bakanlar, milletvekilleri, enerji camiasının temsilcileri katıldı.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM OLACAK

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Aksaklı Mahallesinde bulunan TANAP tesislerindeki açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihi bir adım attıklarını söyledi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"Bugün bölgemiz ve ülkelerimiz için tarihi bir adım atıyoruz. Güney gaz koridorunun bel kemiği olan enerjinin ipek yolu olarak tanımladığımız TANAP’ın açılışını gerçekleştiriyoruz. TANAP aynı zamanda çok taraflı işbirliğinin de nişanesidir. Enerjiyi çatışma değil, işbirliği zemini olarak gören anlayışımız TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür. Bundan dolayı özellikle Aliyev kardeşime çok çok teşekkür ediyorum.

DEV PROJELER DİZİSİNİN HALKASI

TANAP ile Hazar gazı ilk kez Avrupa’ya ulaşmış oluyor. Daha önce bu amaçla bir dizi dev projeyi hayata geçirmiştik. Bu yola Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının inşasıyla başladık. Asrın projesi olarak adlandırılan hat, daha sonraki çalışmaların da öncüsü oldu. İşbirliğimiz enerjiyle de sınırlı kalmadı. Son olarak ulaştırma alanında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin açılışını da değerli kardeşimle beraber gerçekleştirdik. Böylece Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurmayı başardık.


TANAP YENİ YATIRIMLARIN ÖNCÜSÜ

Enerji piyasalarında yaşanan değişime cevap veren TANAP, aynı zamanda önümüzdeki yıllarda devreye alacağımız yeni projelerin de öncüsüdür. 56 inçlik boru çapı ve 1850 km’lik uzunluğuyla TANAP, Türkiye Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun doğalgaz boru hattıdır. 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam oluşturduk. TANAP ile Türkiye, değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldi. Ülkemiz bölgesel enerji hatlarının merkezi olma vizyonuna bir adım daha yaklaştı.

İLK GAZ TESLİMATI 2019'DA

TANAP, Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük boru hattıdır. 20 il, 67 ilçe ve Çanakkale Boğazı'nı geçen bir güzergaha sahiptir. Bu projenin kapasitesi 16 milyar metreküp doğalgazdır. Bunun 6 milyar metreküpü Türkiye'ye, 10 milyar metreküp ise Avrupa'ya taşınıyor. Bu kapasiteyi önce 26 milyar metreküpe, akabinde ilave yatırımlarla 31 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz. Yunanistan sınırına ilk gaz teslimatını Haziran 2019'da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

Kardeşliğin tezahürü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin açılışında yaptığı konuşmada, "Erdoğan’ın yorulmaz faaliyeti neticesinde Türkiye dünya çapında büyük güce çevrildi. Türkiye’nin gücü bizim gücümüzdür. Bizim gücümüz bizim birliğimizdir. Bugün TANAP’ın açılışı, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin tezahürüdür. TANAP, Türkiye-Azerbaycan’ın zaferidir. Bugün biz 21’inci asrın enerji tarihini birlikte yazıyoruz. Bu tarih, istikrar tarihidir. Enerji projelerimiz bölgemize istikrar getiriyor. Bu projelerde iştirak eden bütün ülkeler, şirketler fayda görür. Halklar fayda görür. Bu hayata geçirdiğimiz birinci proje değil. 2006’ta Bakü-Tiflis-Ceyhan’ı, geçen yıl Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu açtık. Bütün bu açılış merasimlerinde aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ile katılmıştık. Bu tarihi günde de birlikteyiz. Azerbaycan gazının Avrupa kıtasına götürülmesi için bir çok müzakere, bir çok tedbir alınmıştır. Ancak onların hiçbir neticesi olmamıştır. Bunun adını da biz birlikte koyduk TANAP. Anlaşmayı 2012’de İstanbul’da Recep Tayyip Erdoğan ve ben imzaladık. O gün imzalama merasiminde bugünü görme arzumuzu ifade ettik. Ve Allah bize bunu nasip etti" dedi.

Güçlü liderlik göstergesidir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türk-Azeri kardeşliğinin yeni bir sembolü olan enerjinin ipek yolu projesi dediğimiz TANAP’ın açılış törenine hoş geldiniz. Bölgemiz enerji tarihi açısından çok önemli bir gün. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında kurulan işbirliği bugün küresel örnek bir işbirliğine dönüşüyor. TANAP güçlü liderlik göstergesidir. Türkiye ve Azerbaycan’ın izlediği aktif enerji politikalarının bir yansımasıdır. Yüzyılımızın en önemli projelerinden birinin açılışında bulunmaktayız. İki ülke arasındaki hakiki dostluğun geleceğe bırakacağı en büyük mirastır. Türkiye’nin de enerjideki anahtar ülke konumunu pekiştirecektir" dedi. 'Avrupa'nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar' tezinin en önemli göstergesi olacak TANAP'ın başka ülkelerin de katılımıyla gelişmeye ve büyümeye açık bir proje olacağını vurgulayan Albayrak, "Bu alanda geleceğe uzanan enerji politikalarıyla her zaman muhataplarımıza güven veren bir partner olduk" diyerek, tarihi projede emeği geçenlere minnet ve şükranlarını sundu.


Enerji köprüsü

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) açıldı.

Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren TANAP, Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 12’sini tek başına karşılayacak. TANAP'la Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 doğalgaz sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgaz öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınacak.

20 İLDEN GEÇECEK

TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçecek. Toplam uzunluğu bin 850 kilometre olan hat, Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak ve bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak doğalgaz boru hattına bağlanacak.

YILDA 16 MİLYAR METREKÜP

Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olacak proje ile 10 milyar metreküp doğalgazın Avrupa'ya, 6 milyar metreküpün ise Türkiye'ye taşınması hedefleniyor. Boru hattına ilk test gaz 23 ocak 2018'de basıldı ve projede en yoğun dönemde 13 bin kişi istihdam edildi. Projede, 175 milyon kilometre yol kat edildi, 131 bin adet 13 metre uzunluğunda boru kaynatıldı. İlk kaynağa başlanan tarihten itibaren bin 340 kilometrelik ilk bölüm 887 günde tamamlandı. TANAP'ın inşasında kullanılan boruların yüzde 80'i Türkiye'de 6 farklı firma tarafından üretildi. Kalan yüzde 20'lik kısım ise Çin'den ithal edildi. TANAP'tan Türkiye'ye gelecek olan doğalgazın diğer hatlardan gelen doğalgaz fiyatına göre daha hesaplı, Türkiye'den sonra Avrupa'ya uzayan başka bir hatta bağlanarak AB'nin Rus doğalgazına bağımlılığını azaltması bekleniyor.

#Türkiye
#Azerbaycan
#TANAP
il y a 6 ans